Колко часа на ден се ближат котките

котка се мие Снимка: iStock

П редставете си, че всеки ден прекарвате половината от деня си под душа. Въпреки че това може да изглежда изключително скучно и досадно за нас, котките прекарват приблизително 2-5 часа в грижа за козината всеки ден - което е между 30 и 50 процента от техните будни часове. За човек, който спи по 8 часа всяка нощ, това означава, че ще трябва да се къпем между четири и осем часа на ден, за да сме в крак с нашите невероятно чисти котки! Така че защо котките са толкова щателни по отношение на хигиената си? Ще научим сега!

Как и защо котките почистват козината си?

котка се миеСнимка: iStock

Въпреки че мяукащите приятели не използват езиците си за говорене, те имат други много важни функции за поддържане и регулиране на телесната си температура.

Когато котките се мият, те облизват козината си с бодливия си език, който действа като мокра четка. Това не само отмива мръсотията, но слюнката им всъщност ги охлажда, тъй като котките не се потят по същия начин, както хората. Гальовните животни също са склонни да облизват лапите си, преди да ги използват за разресване на козината си. Лапите им действат като мокра кърпа в този случай, като едновременно изглаждат, почистват и разпределят масла по козината им.

Dogsandcats.bg

Кога котката ви може да чисти твърде много

Ако котката ви чисти натрапчиво - повече от половината от часовете си когато е будна - тогава тя може да прекалява. Вашата котка може да увреди здравето си, като се почиства твърде често. Обикновено това води до плешиви петна или твърде много космени топки. Честите причини за обсесивна грижа за козината включват:

1. Бълхи

котка се миеСнимка: iStock

Тези малки вредители винаги са неудобство, но знаете ли, че вашата котка може да бъде алергична към ухапвания от бълхи? Подобно на ужилването от пчели при хората, ухапванията от бълхи никога не са добри, но тежестта на реакцията на вашата котка ще зависи от отделната котка. Ако вашата котка дъвче и облизва прекомерно около основата на опашката си, проверете козината ѝ за бълхи. Повечето проблеми, свързани с бълхи, ще бъдат най-лоши около областта на опашката им.

2. Алергии

Засегнатото място на тялото ще зависи от въпросната алергия. Ако котката ви е алергична към бълхи, потърсете дразнене около основата на опашката. Ако това са ушни акари, вероятно ще забележите загуба на коса около главата и ушите им. Може също да видите как мяукащия приятел клати глава много по-често от нормалното.

3. Болка

Вашата котка може да се мие твърде често, защото изпитва болка. Проверете я за наранявания, за да сте сигурни, че не се опитва да си окаже първа помощ.

4. Стрес

Прекомерното миене на козината е един от начините, по които вашата котка може да се справя със стреса, като промени в средата или нов член на семейството. Подобно на дъвченето на ноктите при хората, котките могат да използват честото облизване като терапевтичен (макар и вреден) механизъм за справяне. Ако котката ви е стресирана, тя често ще проявява други симптоми като треперене, преяждане, отдръпване от компания, ако обикновено харесва хората - съскане, ръмжене и страхливо или неспокойно поведение.

котка се миеСнимка: iStock

Как да предпазите котката си от прекомерна грижа за козината

Наблюдението на рутината на вашата котка ще ви помогне да разграничите нормалното от необичайното поведение за нея. Честото разресване на козината на вашата котка ще предотврати образуването на сплъстявания и излишък от космени топки (и ще намали количеството котешка козина, която хвърчи около къщата ви). Поддържането на дома ви защитен от бълхи и други вредители ще помогне на вашия домашен любимец да няма проблеми с тях, а поддържането на спокойна среда ще намали нивата на стрес във вашата котка, което може да допринесе за това натрапчиво поведение.

Какво да направите, ако котката ви не се мие достатъчно често

Може би сте забелязали, че котката ви не се „къпе“ толкова често, колкото трябва, или може би кожата ѝ е мазна или неподдържана? Ако случаят е такъв, може би вие трябва да се обърнете към ветеринарния си лекар. Необичайно е котките да откажат да мият козината си и, ако това се случи - може да е индикация за медицински проблем.

котка се миеСнимка: iStock

Котките са доста обсебени от грижата за козината си и прекарват до половината от будните си часове в облизване и разресване. Въпреки това грижата трябва да е с мярка. Нито прекомерното облизване, нито липсата на такова са добър знак. Така че ако имате съмнения, че гальовният приятел изпитва трудности в грижата за козината - поговорете с ветеринарния лекар.

Виж още