Колко чисти са котките?

котка се мие Снимка: iStock

К отките имат репутация на чисти животни поради безбройните часове, които прекарват в миене на козината. Една котка ще прекара голяма част от деня си в почистване на козината си и премахване на мръсотията. Обърнатите назад бодли (папили) на езика на котката също ще издърпат всяка мъртва козина, позволявайки нови косми да проникнат, като същевременно подобряват циркулацията на кожата.

Котките правят всичко възможно, за да останат чисти. Котката редовно почиства козината си със слюнката си, за да я поддържа чиста и без аромат. Котките също ще заравят отпадъците си и ще почистят, след като отидат до тоалетната.

Чистото, елегантно кожено палто без миризма е признак за здрава котка. Ако се грижите добре за котката си, тя трябва да е чиста и без аромат. Ако котката ви изглежда неподдържана или мръсна, ще има причина за това.

Котките чисти домашни любимци ли са?

котка се миеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките се считат за най-чистите от всички домашни любимци. Това е така, защото те са истински чистофайници и се грижат за козината си дори със страст. Те ненавиждат да се чувстват мръсни или да излъчват ясни и миризми.

Котките са посветени на грижата като инстинкт за оцеляване. Те ловуват по-малка плячка, но знаят, че не са на върха на хранителната верига и има по-големи хищници, които могат да ги достигнат.

Основният начин, по който котките постигат това, е като се мият. Колкото по-чиста е котката, толкова по-малка е вероятността да изпуснат миризма. Това от своя страна прави котката трудна за проследяване от хищниците. Ще забележите, че дивите котки често изглеждат безупречно.

Котките по-чисти ли са от кучетата?

котка се миеСнимка: iStock

По правило котките са по-чисти от кучетата. Това се дължи на следните причини:

  • Котките обикновено прекарват повече време у дома и не излизат всеки ден.
  • Кучетата обикновено са по-големи животни и по-притеснени от други хищници и съответно няма защо да се стараят да прикрият миризмата си.
  • Кучетата винаги ходят до тоалетна навън, като рядко спират да се почистят.

Котките по-чисти ли са от хората?

Въз основа на времето, прекарано в миене на козината, котките са по-фокусирани върху почистването от хората. Те прекарват до половината от деня си в почистване, докато хората обикновено се ограничаваме до вземането на душ 1-2 пъти дневно. Мяукащите приятели също така нямат нужда от сапуни и душгелове, каквито ние ползваме, за да се измием, нито от дрехи. Тяхната козина служи като отлична „дреха“, за да ги предпазва.

Чисти ли са котките след изхождане?

Котките внимателно почистват след изхождане. Когато котката свърши работата си, тя ще зарови всички отпадъци в посдтелката за тоалетна. Това е инстинкт за оцеляване, подобен на акта на миене на козината. Котката не иска хищник да знае, че е наблизо, и всички остатъци от изпражнения/урина могат да бъдат очевиден подарък.

Ако котката има здравословна диета, тя трябва да отделя твърди изпражнения, които ще изискват лесно почистване след това. Котката сама ще почисти дупето си с езика си, което е нехигиенично.

котка се миеСнимка: iStock

Ако забележите сухи изпражнения около дупето на вашата котка, може да са се заплели в козината. Това може да се случи от време на време на дългокосместите котки, особено по-малките, които все още не са свикнали да се почистват достатъчно добре. Силното обоняние на котката ще открие отпадъците и ще тича из дома, опитвайки се да ги изтръска или изтрие.

Котките прекарват повече време в почистване от другите животни. Нормалното състояние на гальовния приятел е да не мирише. В противен случай - ако усетите миризма от котката си или тя е видимо мръсна - може да се наложи да се консултирате с ветеринарен лекар.

Виж още