Колко дълго ще се крие котка, която е уплашена

котка се крие Снимка: iStock

М ъркащите животни могат да бъдат много уплашени същества и когато се почувстват застрашени и естественият им инстинкт е да се скрият. Често се случва на новите котки в дома да се скрият веднага щом прекрачат прага на дома ви и ги освободите от транспортната чанта! Ако котката ви веднага се е скрила под леглото и няма индикации на това да излезе скоро, може би се чудите дали има надежда скоро да се появи! И така, колко дълго котките могат да останат скрити, ако са уплашени? Всичко зависи от конкретния мъркащ приятел и неговия темперамент.

Колко дълго могат да се крият котките, когато са уплашени?

котка се криеСнимка: iStock

Когато гальовният спътник се почувства застрашен или уплашен, тя може да реагира по няколко различни начина. Той може да изсъска, да ръмжи, да удари възприетата заплаха или да избяга, за да намери скривалище, където да се чувства безопасно. За съжаление, няма универсален отговор.

Времето, което котката ще прекара в скривалището си, може да варира от няколко минути до няколко часа.

Dogsandcats.bg

Някои гальовни приятели са по-склонни да се крият дълго време. Обикновено зависи от това какъв е бил източникът на заплахата и колко стресирана е котката ви поради него. Ако сте довели котка у дома за първи път, тя може дори да се скрие за няколко дни и да излезе само за да яде или да отиде до тоалетната.

Причини, поради които котките се крият

Мяукащите приятели могат да се скрият по различни причини. Както споменахме по-рано, страхът е един от най-големите фактори, каращи котките да се крият. Специфичните причини за страх при котките включват чувство на неудобство в нова среда, претоварване от непознати хора или животни или стрес от силни шумове.

Ако котката ви просто е била стресната, не трябва да се крие твърде дълго. Претоварването от хора или животни може да доведе до това мъркащият приятел да се скрие, докато непознатите хора или животни изчезнат. Но ако вашата котка се чувства неудобно в нова среда, тя може да се скрие за по-дълго, докато се почувства комфортно.

Фактори, които влияят върху това колко дълго се крият котките

котка се криеСнимка: iStock

Всеки мъркащ приятел е различен, така че времето, през което остават скрит, когато е уплашен, може да варира.

Някои фактори, които могат да повлияят на това колко дълго котката се крие, включват:

  • Сериозността на възприеманата заплаха – ако котката почувства, че животът ѝ е в опасност, тя вероятно ще се скрие за по-дълго, отколкото ако това е просто леко раздразнение.
  • Темпераментът на котката – някои котки са по-плахи от други и е по-вероятно да останат скрити за по-дълги периоди от време.
  • Размерът на скривалището – по-голямо и/или по-сигурно скривалище дава на котката чувство за безопасност и защита, така че вероятно ще се чувства достатъчно сигурна, за да се крие за по-дълго време.
  • Нива на стрес на котката – високите нива на стрес могат да накарат котката да остане скрита за по-дълго от обикновено.

Какво да направите, ако котката ви се крие

Ако забележите, че котката ви се крие за дълги периоди от време, важно е да вземете под внимание и да решите проблема. Започнете с оценка на ситуацията. Чувства ли се вашата котка уплашена или застрашена? Ако е така, какво я кара да се чувства така? След като установите причината, е време да намерите решение.

Ако гальовният ви спътник се крие поради страх, най-доброто нещо, което можете да направите, е да се опитате да го накарате да се чувства сигурен и защитен. Осигурете му тихо пространство без стресови фактори, където може да се отпусне. Освен това, предлагайте на котката си много любов и увереност, като я галите или гушкате, когато е в своето скривалище.

котка се криеСнимка: iStock

Ако котката ви се крие, защото е болна или наранена, може да се наложи да се консултирате с вашия ветеринарен лекар за допълнителен съвет.

Колко време трябва да оставим котката да се крие?

Важно е да дадете на гальовния приятел необходимото време, за да се почувства удобно и безопасно. Ако котката ви се е крила повече от няколко часа, може да е добра идея да я проверите. Ако обаче смятате, че страхът е достатъчно силен, за да причини дълготраен емоционален стрес, може би е най-добре да се консултирате с ветеринарен лекар.

Ето няколко съвета как да измъкнете котката си от скривалището:

  • Говорете с тях със спокоен и успокояващ глас.
  • Предложете лакомства или храна, за да я примамите.
  • Осигурете ѝ място, където да се скрие, което да се чувства безопасно и защитено.
  • Осигурете много неща за вършене, като играчки, стълбове за драскане или котешки дървета.
  • Избягвайте да правите резки движения или силни звуци, които могат да стреснат котката.

Трябва ли да изгоня котката си от скривалището ѝ?

Мъркащите животни никога не трябва да бъдат принуждавани да излизат от скривалището си, тъй като това може да влоши ситуацията и да причини още повече страх и безпокойство. Освен ако скривалището не е опасно за вашата котка, няма нужда да я принуждавате да излиза от него.

Криенето означава ли, задължително че котката ми е болна?

котка се криеСнимка: iStock

Мъркащите животни могат да се скрият по различни причини, включително страх или дискомфорт в нова среда. Ако котката ви не показва никакви други признаци на заболяване, вероятно просто се чувства уплашена или „претоварена“.

Какво трябва да направя, ако котката ми се крие твърде дълго?

Ако мяукащият приятел се крие за продължителен период от време, преценете ситуацията, за да определите защо се чувства уплашен или застрашен. След това вземете мерки, за да го накарате да се чувства сигурен и защитен. Може да се наложи да се консултирате с ветеринарен лекар, ако котката ви е била наранена или проявява признаци на заболяване.

Все пак, имайте предвид, че криенето е нормално поведение, когато се чувстват уплашени или застрашени. Техният естествен инстинкт е да избягат и да намерят безопасно място, където да се чувстват сигурни.

В крайна сметка, колко дълго котките ще се крият, ако са уплашени, зависи от различни фактори, както и от темперамента и личността на отделната котка. Важно е да имате предвид, че ако котката ви се е крила за продължителен период от време, най-добре е да се опитате да я изведете възможно най-скоро. С търпение и разбиране можете да помогнете на вашата котка отново да се почувства сигурна и защитена!

Виж още