Колко дълго трае миризмата на котешка урина

котка ходи до тоалетна Снимка: iStock

В секи собственик на котка познава миризмата на котешка урина. Острата миризма може да проникне в почти всяка повърхност, дори ако я почистите веднага, което кара родителите на котки да се опитват да намерят начин да неутрализират неприятния аромат. Съществуват много търговски продукти за почистване на котешка урина, но разбирането на причините за неприятната миризма и на това колко дълго ще продължи да мирише, ще ви помогне да изберете подходящия препарат за вашето домакинство.

Защо миризмата на котешка урина е толкова неприятна?

Урината на котката се състои от урея, пикочна киселина, уробилин/уробилиноген, натрий, електролити, креатин, феромони и бактерии. Пикочната киселина и уреята са виновни за отчетливата, силна миризма, която свързваме с котешката тоалетна.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Тъй като бактериите в котешката урина разграждат уреята, която сама по себе си е без мирис, се отделя амоняк, откъдето идва силната миризма. Острата миризма обаче се дължи на пикочната киселина.

Dogsandcats.bg

Колко дълго трае миризмата на котешка урина?

Този въпрос има различен отговор в зависимост от това дали става въпрос за миризмата на амоняк или на пикочна киселина. Миризмата на амоняк ще изчезне скоро след като почистите котешката тоалетна и не би трябвало да се задържи твърде дълго, ако всичко се поддържа чисто. Въпреки това пикочната киселина има период на полуразпад от шест години, когато се намира в дърво, плат или килим.

Това означава, че пикочната киселина ще присъства в повърхността, в която е абсорбирана, до шест години след абсорбирането ѝ! По-важното е, че пикочната киселина е устойчива на повечето домашно приготвени почистващи препарати. Макар че домашно приготвените почистващи разтвори могат временно да неутрализират миризмата на пикочна киселина, един влажен ден може да доведе до рекристализация на пикочната киселина и да върне острата миризма.

Как трайно да неутрализирате миризмата на котешка урина

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Единственият начин да неутрализирате трайно миризмата на котешка урина е да използвате ензимен почистващ препарат. Ензимните почистващи препарати разграждат химически пикочната киселина, за да намалят трайно миризмите ѝ.

За да използвате правилно ензимния почистващ препарат, трябва старателно да накиснете засегнатото място с препарата и след това да оставите мястото да изсъхне. Това е важна стъпка, тъй като ензимните почистващи препарати разграждат пикочната киселина на газове, които се изпаряват по време на процеса на сушене на въздуха.

Ако не оставите мястото да изсъхне на въздух, пикочната киселина няма да се изпари и може да кристализира отново при влажно време.

Можете ли да си направите ензимен почистващ препарат у дома?

Домашните препарати за почистване на котешка урина не съдържат химическите компоненти, необходими за разграждане на пикочната киселина. Поради тази причина домашните почистващи препарати за котешка урина обикновено само временно неутрализират миризмата, особено ако живеете в район с влажно време.

Използването на подходящ ензимен почистващ препарат е препоръчително, ако искате да неутрализирате трайно миризмата на котешка урина. Най-доброто средство за миризмата на котешка урина обаче е превенцията. Разбирането на причините, поради които котката ви уринира извън тоалетната, ще ви помогне да третирате проблема при неговия източник.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Мъркащите животни могат да ходят до тоалетна извън нея по най-различни причини, като те се разделят в две категории - поведенчески и проблеми със здравето. При поведенческите проблеми, уринирато извън тоалетната може да е причинено от мръсна тоалетна, лошо местоположение, котката ви не харесва тоалетната си или постелката към нея, стрес и т.н. Проблемите със здравето може да вкючват инфекции на пикочните пътища или друг дискомфорт. Затова е добре да помислите какво е провокирало гальовният домашен любимец да уринира на неподходящо място, за да реагирате адекватно на проблема.

Следващата стъпка е да наеутрализирате миризмата, защото ако котката ви подуши урина на килима - тя ще реши, че на това място е позволено да се ходи до тоалетна и вероятно ще повтори.

Виж още