Колко дълго трябва да останат котенцата с майка си

котка и малки котенца Снимка: iStock

П ривлекателността на малките котенца не подлежи на съмнение. Те са малки, пухкави, много сладки, неориентирани в пространството и много забавни! Въпреки това твърде скорошното отделяне на котето от майка му може да предизвика известни проблеми в мъничето, докато се приспособи и свикне да живее без майка си, братчетата и сестричетата си.

Котките майки не само отбиват котенцата си и се грижат за тяхното физическо здраве, но и ги учат на поведение и взаимодействие със заобикалящия ги свят. Макар че е възможно коте да оцелее без майка си и това се случва често, когато котката майка се разболее или не може да се грижи за малките си, котето просто няма да получи същото ниво на грижи, каквото би получило от истинската си майка.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Макар че е обичайно котенцата да се предлагат за осиновяване на възраст между 8 и 10 седмици, когато са отбити, по-добре е да се изчака, докато младата котка навърши 12 седмици. Те са по-добре развити, физически и емоционално, и имат по-голям шанс да водят здравословен и пълноценен живот.

Dogsandcats.bg

Какво се случва, ако котенцето бъде отделено от майка си твърде рано?

Котенцата получават хранителни вещества, витамини и минерали от майка си. Ако те бъдат откъснати от майка си твърде рано, това може да доведе до различни проблеми, сред които:

котка и малки котенцаСнимка: iStock

  • Повишена вероятност от заболяване и по-слаба имунна система.
  • Котенцата научават от майка си поведенчески модели, действия и реакции, както и социални взаимодействия. Ако те бъдат отнети твърде рано, може да се окажете с намръщена котка, която не се е научила как да се държи правилно.
  • Тази липса на социално взаимодействие и социални сигнали от майката може да доведе и до несигурно и уплашено коте, така че вашето може да е по-сковано, отколкото би било, ако е било оставено с майката още две седмици.
  • Друго важно умение, което котенцето научава от майка си, е как да използва тоалетната. Възможно е вие да научите котето да използва тоалетната, но собствената му майка би имала по-добри резултати и би научила процеса по естествен начин.

Могат ли котенцата да оцелеят без майките си?

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Ако котето е много малко, то ще се нуждае от топлина, тъй като не може да регулира температурата си и редовно хранене от бутилка, често на всеки 2-3 часа, включително и през нощта. То ще се нуждае от специална котешка формула, предназначена за котенца без майка, и ще трябва да го научите как да използва успешно тоалетната и как да се справя с нови и потенциално плашещи ситуации. При това положение котето може да оцелее без майка си, ако получи правилните и пълноценни грижи на „заместваща“ майка.

Тъгуват ли котките, когато им вземат котенцата?

Разделянето на майка и нейните котенца може да доведе до тъга у котенцата и тяхната майка. Майката може да претърсва къщата и да мяука за котенцата си в продължение на няколко дни, преди да се върне към обичайния си живот. За котенцата това може да е още по-трудно, като някои от тях изпадат в депресия и отказват да се хранят в продължение на няколко дни. Въпреки това с много грижа, любов и игри от ваша страна, процесът може да прене по-леко и котенцето бързо да се почувства комфортно в новия дом.

котка и малки котенцаСнимка: iStock

Въпреки че много хора осиновяват котенца на 8-седмична възраст, по-добре е да се изчака, докато навършат 12 седмици и бъдат напълно отбити и правилно социализирани. Това ще даде възможност на котенцето да се доразвие и в дългосрочен план ще ви улесни с новото мъркащо приятелче.

Виж още