Колко дълго живеят затлъстелите котки?

котка с наднормено тегло лежи Снимка: iStock

Л есно е да оставите котката си да затлъстее. Тя просто са твърде очарователна, когато моли за храна с тези големи и сладки очи. Затлъстяването обаче може драстично да повлияе на живота на вашата котка. Докато е известно, че здравите котки живеят до до 20 години, очакваната продължителност на живота на затлъстелите котки може значително да бъде намалена до 5–10 години.

Разбирането на затлъстяването, какво го причинява и свързаните рискове ще ви помогне да разберете защо е толкова голям проблем. В тази статия ще ви помогнем да определите дали вашата котка е изложена на риск от затлъстяване, как безопасно да го предотвратите и да управлявате теглото на вашата котка.

котка лежиСнимка: iStock

Колко дълго живеят здрави котки?

Преди да разберете напълно как затлъстяването влияе върху продължителността на живота на гальовния приятел, трябва да знаете колко дълго могат да живеят здравите котки. Това може да варира в зависимост от породата и здравето на котката.

Dogsandcats.bg

Друг фактор, който трябва да вземете предвид, е дали гальовният приятел излиза навън и дали е стерилизиран или кастриран. Некастрираните котки са предразположени към репродуктивни заболявания и ракови заболявания, които могат да намалят продължителността на живота им, а котките, които излизат навън са изложени на по-голям риск да срещнат други животни или да бъдат блъснати от коли.

Средно една здрава котка живее между 12 и 14 години. Известно е, че някои котки живеят много по-дълго и могат да достигнат 20 години.

Колко дълго живеят затлъстелите котки?

Докато други фактори могат да повлияят на продължителността на живота на котката, затлъстяването е един от най-често срещаните. Засяга почти 60% от котките в САЩ и играе огромна роля в продължителността на живота на котките. Наднорменото тегло, дори умерено, оказва голямо влияние върху здравето и дълголетието на котката. Проучванията показват, че има 2,8-кратно увеличение на смъртността при затлъстели котки на възраст между 8-12 години в сравнение с котките с тегло в нормата.

котка с наднормено тегло лежиСнимка: iStock

Какво причинява затлъстяването при котките?

Лесно е да се предположи, че затлъстяването се причинява само от прехранването на вашата котка. Въпреки че диетата и количеството храна, което вашата котка яде, са две от най-големите причини за затлъстяване, има и други причини, които трябва да имате предвид.

1. Възраст

На колко години е вашата котка може да играе роля в това колко тегло наддава. Обикновено котките на средна възраст са най-застрашени от напълняване. Мъркащите животни, които са най-застрашени, често са на възраст между 8 и 12 години. Всички котки са податливи на затлъстяване, но по-младите котки, особено котенцата, обикновено са достатъчно активни, за да изгорят калориите, които приемат.

2. Диета

Има няколко начина, по които диетата на вашата котка може да повлияе на теглото им. Затлъстяването най-често се дължи на преяждане. Това може да се дължи на прекомерни лакомства, хранене през целия ден от купичката или хапване на нещо случайно, като например от вашата чиния. Понякога може да е комбинация от всичко това.

3. Бездействие

Домашните котки често имат по-малко работа от котките, които се радхождат навън и в резултат на това е по-вероятно да страдат от наднормено тегло. Ако диетата им не е адаптирана, за да съответства на нивата им на активност, склонността на вашата котка да прекарва цял ден в дрямка на любимия си прозорец може бързо да доведе до затлъстяване. Винаги давайте на котката си нещо, с което да се забавлява - играчки, котешко дърво и я насърчавайте да работи за храната си с помощта на играчки пъзели.

4. Основни здравословни състояния

Бездействието не е причинено само от околната среда на вашата котка; може също да е резултат от основно здравословно състояние. Проблем като артрит е често срещана причина за затлъстяване. Ако вашата котка изпитва болка, когато се движи, тя ще бъде по-малко склонна да иска да става и да се движи.

Трябва да обмислите обаче не само общи проблеми. Хранителната чувствителност и алергиите, например, могат да затруднят намирането на подходяща диета за регулиране на теглото за вашата котка.

Какви са рисковете от затлъстяване при котките?

котка с наднормено тегло лежиСнимка: iStock

Котка с наднормено тегло често се възприема като очарователна или сладка. За съжаление, затлъстяването е невероятно сериозен проблем и може да повлияе на продължителността на живота на вашата котка и да доведе до сериозни здравословни проблеми, както и да повлияе негативно на качеството на живот.
Затлъстелите котки са изложени на по-голям риск от развитие на следното:

 • Артрит
 • Камъни в пикочния мехур
 • Рак
 • Усложнения с анестезия
 • Диабет
 • Сърдечно заболяване
 • Хипертония

Как да разберете дали вашата котка е затлъстяла

Затлъстяването не е еднакво за всички котки. Тяхната порода, размер и възраст могат да повлияят на теглото им. Големите породи, например, може да тежат повече от малките котки, но това не означава, че са с наднормено тегло. Идеалното тегло на котката варира в зависимост от конкретната котка.

Понякога можете да разберете дали котката ви е затлъстяла, като я погледнете отгоре. Ако не можете да видите талията или изглеждат правоъгълна, може да е качила няколко излишни килограма.

За да разберете правилно дали котката ви страда от затлъстяване, първо трябва да определите идеалното ѝ тегло. Това е, което вашата котка трябва да поддържа и служи като отправна точка за определяне дали мъркащият приятел е с наднормено тегло. Котките, които са с повече от 20% над идеалното си телесно тегло, се считат за затлъстели.

Ветеринарният лекар ще може да ви помогне да определите оценката на телесното състояние на вашата котка и дали котката ви е с правилното тегло, леко наднормено тегло или затлъстяване. Ветеринарният лекар също така ще ви помогне да управлявате правилно теглото на вашата котка, като препоръча правилната диета и режим на упражнения.

Как да предотвратим затлъстяването при котките

котка с наднормено тегло лежиСнимка: iStock

Затлъстяването при котките е предотвратимо. Може да не е лесна задача, но с правилната тактика можете да помогнете на мяукащия си спътник да поддържа здравословно тегло. Това ще намали шансовете на вашата котка да затлъстее и ще ги поддържа здрави.

Хубавото е, че процесът е обратим, така че може да помогнете на котката си да отслабне. Просто попитайте вашия ветеринарен лекар за съвет и винаги следвайте препоръчания диетичен план, за да сте сигурни, че вашата котка ще остане здрава, докато отслабва. Дори малка загуба на тегло може да направи голяма разлика в качеството на живот на вашата котка.

Начините за управление на затлъстяването включват следното:

 • Насърчавайте упражненията.
 • Измервайте порциите точно.
 • Извършвайте редовни проверки на теглото.
 • Планирайте часове за хранене.
 • Използвайте интерактивни играчки за хранене.

Никога не прибягвайте до пълно намаляване на храната на вашата котка. Все още трябва да се уверите, че вашата котка получава балансирана, хранителна диета. Вместо това намалете броя на лакомствата и закуските между храненията и не давайте на гальовния си спътник човешки храни! Що се отнася до основната им диета, трябва да коригирате размера на порциите въз основа на съвета на вашия ветеринарен лекар, вида на храната и колко често храните котката си. Загубата на тегло трябва да се случва бавно.

котка с наднормено тегло лежиСнимка: iStock

Затлъстяването е сериозен проблем, който засяга котките в цял свят и може значително да намали продължителността на живота и качеството на живот на гальовния приятел, намалявайки времето ви с него.

Предприемането на стъпки за предотвратяване на затлъстяването и управление на теглото на вашата котка ще изисква търпение и постоянство. Колкото по-здравословно тегло е вашата котка обаче, толкова по-малка е вероятността тя да развие сериозни здравословни проблеми и толкова по-щастлива ще бъде!

Виж още