Колко линее козината на Британските късокосмести котки

Британска късокосместа котка Снимка: iStock

Б ританските късокосмести котки са едни от най-обичаните и популярни породи в цял свят и България не прави изключение. Със сигурност много от бъдещите стопани на тези плюшени котки се интересуват колко пада козината им и какви грижи изискват те.

Британските късокосмести котки не линеят повече от средното. В сравнение с другите късокосмести котки падането на козината им е почти равномерно. Обикновено те линеят особено силно през пролетта и есента, когато козината им се променя. През този период вероятно ще откриете повече косми по дрехите и мебелите си. Много хора препоръчват тези котки да се почистват с четка приблизително веднъж седмично, за да се ограничи количеството косми, които се появява в дома ви.

Тези гальовни животни не са с особено ниска степен на падане на козината. Ето защо, ако не обичате котешки косми около дома си и по дрехите си, трябва да изберете друга порода.

Има много начини, по които можете да намалите линеенето на Британската късокосместа котка. Препоръчваме ви да опитате няколко варианта в зависимост от това, което смятате, че ще е най-подходящо за вашата котка.

Dogsandcats.bg

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

1. Лекувайте основните медицински състояния

На първо място трябва да лекувате всички основни медицински състояния. Някои състояния могат да повлияят на това колко линее котката ви. Всичко, което влошава здравето на котката ви, може да влоши и състоянието на кожата и козината ѝ, което да доведе до допълнително линеене.

2. Подобрете храната им

Много храни за котки са нискокачествени и може да не поддържат котката ви във върхова форма. Тези храни за котки могат да повлияят на здравето на кожата и козината на гальовния спътник, като предизвикат допълнително линеене. Ето защо трябва да обмислите подобряване на храната на котката си, ако смятате, че тя линее прекомерно.

Освен това някои котки могат просто да се чувстват по-добре с различни храни, дори ако настоящата им храна е висококачествена. Винаги следвайте инструкциите за преминаване към друга храна за котки, посочени на опаковката, и се подгответе за допълнително линеене по време на първоначалната преходна фаза.

3. Намаляване на стреса

Стресът може да увеличи линеенето на котката. Разбира се, не винаги можете да контролирате стреса. Някои стресиращи промени в живота просто трябва да се случат, като например промени в рутината и жилището. Въпреки това можете да намалите стреса, като поддържате средата на котката си възможно най-нормална.

За котките, които са прекалено тревожни, може да се консултирате с ветеринарния си лекар за медикаменти или да опитате други методи за намаляване на стреса. Например феромоновите нашийници или спрейове за котки могат да помогнат за намаляване на стреса при някои котки.

4. Почистете котката си с четка

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Трябва да почиствате Британската си късокосместа котка приблизително веднъж седмично. Макар че котката ви може да се справя добре без четкане, това може да доведе до повече косми по мебелите и дрехите ви.

Трябва да започнете да решите котката си рано. На много котки им харесва да бъдат четкани, ако започнете да ги четкате още когато са котенца. Ако трябва да учите възрастна котка да свикне с ресането, ще ви трябва малко повече търпение и лакомства.

5. Хранителни добавки

Понякога добавките могат да помогнат за лечението на всякакви дефицити, които може да са причина за линеенето. Повечето храни за котки включват всички витамини, от които котката ви се нуждае. Това обаче не означава, че те включват достатъчно за някои котки. Често те включват минималното количество, което не е непременно най-доброто количество. Затова добавянето на определени добавки може да бъде полезно.

Никога не започвайте да давате на котката си каквито и да било добавки, без да се консултирате с ветеринарния си лекар, тъй като с някои витамини и минерали може да се предозира. Винаги се придържайте към препоръчаната доза; повече не е задължително да е по-добре.

Кога да се тревожите, че котката ви линее прекалено

Разбира се, не всяко линеене е нормално. Прекомерното линеене, което води до загуба на козина, обикновено не е признак за здравословно състояние. Въпреки това, ако котката ви няма очевидна загуба на козина, може да е трудно да се определи дали линее нормално или прекомерно.

При съмнение препоръчваме да се обърнете към ветеринарния си лекар. Котките умеят много добре да прикриват признаците и заболяванията си. Това е развитие от времето, когато са живели в дивата природа. В дивата природа показването на признаци на заболяване може да доведе до появата на хищници или дори други котки. Затова те са се развили така, че да прикриват болките и неразположенията си много добре.

Хипоалергенни ли са Британските късокосмести котки?

Хипоалергенните котки са малко по-сложни. Често хората използват тази фраза, за да назоват котки, които линеят по-малко от средното и не предизвикват алергични реакции в хората, които страдат от алергии към котки. Британската късокосместа котка линее приблизително средно, така че тя не попада в тази категория.

Британска късокосместа коткаСнимка: iStock

Хипоалергенните котки обаче се срещат рядко и не са свързани с козината на котката. Тези, които са алергични към котки, са чувствителни към протеините, които котките произвеждат. Тези протеини се съдържат в кожата, слюнката и урината на котката. Всички котки притежават тези неща, така че е невъзможно да съществува напълно хипоалергенна котка.

И все пак някои котки произвеждат по-ниски нива на този протеин от други. Британските късокосмести котки обаче не попадат в тази категория. Те произвеждат същото ниво на протеин като другите котки, което предизвиква симптоми на алергия.

Британските късокосмести котки отделят приблизително същото количество козина като нормалните котки. Тези гальовни животни могат да отделят повече козина през пролетта и есента, когато сменят козината си. В по-голямата си част обаче те трябва да линеят умерено. Все пак има няколко неща, които можете да направите, за да намалите линеенето им. Например, трябва да почиствате тези котки поне веднъж седмично, за да отстраните възможно най-много козина.

От съществено значение е също така котката ви да е здрава и да се храни пълноценно. В противен случай те могат да линеят повече от необходимото.

Вижте още:

Как да се справим с космените топки при котките

Как да намалим линеенето на котешката козина

Линее ли козината на Бенгалските котки?

Виж още