Линее ли козината на Бенгалските котки?

Бенгалска котка Снимка: iStock

С мяната на козината може да е доста неприятна и причинява доста голям дискомфорт на собствениците на мъркащи животни. Това изисква много почистване и може да е особено трудно за преодоляване, ако имате алергии. За да избегнат допълнителната поддръжка, и хвърчащите косми навсякъде в дома, някои собственици на котки предпочитат да мъркащи приятели, които не сменят козината си толкова често и обилно.

Бенгалските котки изглеждат чудесен избор за стопани, които не искат домът им да прилича на котка поради огромното количество козина. Трябва да отбележим, че тези малки леопарди също оставят козина след себе си, но количеството е значително по-малко, което е чудесна новина!

Как линее козината на Бенгалските котки

Въпреки че козината на тези красиви приятели пада, тя е толкова малко, че често хората си мислят, че този процес изобщо не се случва при тях. Докато повечето домашни котки отделят прилично количество козина, Бенгалските котки пускат много малко в сравнение с тях. Причината е, че козината на тези малки леопарди е много къса.

Въпреки всичко, както всяка котка - Бенгалците имат нужда от грижи и разресване на козината, но това може да се случва по-рядко отколкото бихте го правили за една Персийска котка, която изисква ежедневна поддръжка, поради буйната си козина. Разресването на Бенгалските котки може да се случва веднъж седмично, дори на две седмици, за да поддържате тяхната козина в добро състояние.

Dogsandcats.bg

Прекомерно падане на козината на Бенгалските котки

Грижи за Бенгалска коткаСнимка: IStock

В случай че козината на вашия мъркащ приятел пада необичайно много, това може да е причина да посетите ветеринарния лекар. Възможни причини за прекомерното линеене могат да бъдат:

  • При растеж

Когато бенгалските котенца растат, те преминават през уникална трансформация. Това е процес, който е предаден от дивите котки, от които произхожда Бенгалската котка. По време на тази фаза на растеж мъничетата линеят повече, докато не израсне козината на възрастните. Това е нормално, така че няма за какво да се притеснявате.

  • Диета

Храната, с която се храни котката може да окаже значително влияние върху нивото на линеене. Лошата или несъвместима диета може да доведе до падане на козината, докато здравословната и подходяща храна ще поддържа козината на котката ви блестяща.

За да сте сигурни, че котката ви получава подходяща храна в диетата си, обърнете внимание на нивата на протеини и мазнини. Това са двете основни области, които подпомагат здравето на козината на вашата котка. Ако те се пренебрегват, можете да очаквате негативни резултати - например допълнително линеене.

  • Кърлежи, бълхи или акари

Тези паразити могат да причинят множество други проблеми, като сърбеж, краста, инфекция и силен дискомфорт. Ако не бъдат лекувани, вредителите могат да се превърнат в истински проблем за вашите домашни любимци. Ако смятате, че котката ви може да има някой от тези паразити, посъветвайте се с ветеринарния си лекар, за да съставите план за лечение. Редовното обезпаразитяване на котката ще ви спаси от заразяването с външни или вътрешни паразити.

  • Стрес

Когато котките са стресирани, те могат да започнат да линеят повече от обикновено. Това се случва, защото мускулите на котката са достатъчно напрегнати, за да освободят фоликулите на някои косми. Помислете каква може да е причината за тревожността на котката ви - дали нещо ново се е случило във вашия дом? Преместване, нов домашен любимец, нов човек или загуба на човек. Котките са чувствителни същества и промените често им се отразяват негативно.

Бенгалските котки са красиви и с ниски нужди на поддържане, което ги прави за хора, които които са заети и нямат възможност да почистват дома си от котешка козина няколко пъти в седмицата. Въпреки че Бенгалските котки линеят, тяхната козина не пада толкова много, колкото при повечето породи. Все пак те трябва да се четкат редовно, за да се поддържа здрава козината им. Ако установите, че вашата Бенгалска котка линее прекомерно, трябва да определите с помощта на ветеринарния лекар какво причинява проблема.

Изрязване на нокти на Бенгалска коткаСнимка: IStock

Виж още