Котешка анестезия и седация: какво да очаквате, когато вашето коте се нуждае от операция

операция на котка Снимка: iStock

А ко вашата котка се нуждае от медицинска процедура, има възможност ветеринарният лекар да каже, че трябва да се направи под анестезия или седация. Всеки собственик би се притеснявал от поставянето на котката под упойка. Въпреки че има рискове, това са важни инструменти, които ветеринарите използват, за да поддържат котките в безопасност и комфорт при операция. Ето какво да очаквате, когато гальовният домашен любимец се нуждае от анестезия или седация.

Какво е анестезия за котки?

Анестезията включва прилагане на лекарства за предотвратяване на болка и усещане, причинени от медицински процедури. Котките често се поставят под анестезия за операции (като стерилизация или кастрация) и стоматологични процедури.

Когато се прилага анестезия - тя трябва да е съобразена с индивидуалните нужди на животинчето и вашият ветеринарен лекар ще предприеме стъпки, за да запази мяукащия ви приятел във възможно най-голяма безопасност. Това започва с лабораторно изследване преди анестезия, за да се търсят физически проблеми, които биха могли да представляват по-висок риск за вашата котка.

Медикаментите, използвани за анестезия, разчитат на правилно функциониращи органи като черния дроб и бъбреци.

Dogsandcats.bg

Обща анестезия

операция на коткаСнимка: iStock

Когато вашият ветеринарен лекар каже, че котката ви се нуждае от анестезия, обикновено става дума за обща анестезия. Тя се състои от прилагане на лекарства, които ще осигурят седация, облекчаване на болката, амнезия и мускулна парализа, което ще доведе до контролирана загуба на съзнание.

Анестезията позволява на ветеринарите да извършват инвазивни или неудобни процедури, без да причиняват болка или стрес на котката, която се надяваме, че няма да си спомни операцията. Котките се наблюдават внимателно от обучен персонал по време на анестезията, за да бъдат в безопасност.

Местна анестезия

Локалната анестезия включва използването на обезболяващ агент за премахване на усещането от определена област на тялото. Това обикновено е запазено за бързи, прости процедури като премахване на малка кожна маса. Локална анестезия може също да се използва заедно с обща анестезия или седация, за да се намали усещането и общото количество необходимо лекарство.

Разлика между анестезия и седация

Когато се използва самостоятелно, седацията е потискане на съзнанието. Това означава, че седацията се използва за прости, кратки диагностични процедури, които обикновено не са болезнени или където трябва домашният любимец да лежи неподвижно, т.е. за рентгенови лъчи, ултразвук или друго. Успокоителните могат също да бъдат предписани, за да помогнат за намаляване на тревожността и осъзнаването по време на стресиращо събитие.

Рискове от анестезията за котки

Усложненията при анестезията са сравнително редки, но могат да възникнат по време или след процедурата.

 • Аспирация

Аспирацията възниква, когато течност случайно навлезе в белите дробове. Това може да се случи по време на анестезия, тъй като лекарствата отслабват дихателните пътища и улесняват течностите (включително стомашното съдържание) да пропуснат хранопровода и да навлязат в белите дробове. Поставянето на дихателна тръба ще предотврати това, но все още може да възникне аспирация след отстраняване на тръбата.

Най-вероятно е да възникне аспирация, ако котка повърне след анестезия, което е възможно, тъй като лекарствата за анестезия могат да причинят гадене и повръщане. Ето защо е важно да спрете приема на храна преди анестезията. Ветеринарите обикновено препоръчват 12-часово гладуване преди операцията, но попитайте вашия ветеринарен лекар за конкретни инструкции.

 • Други усложнения

операция на коткаСнимка: iStock

По време на процедурата котките са свързани с машини, които следят сърдечната честота, нивата на кислород в кръвта, кръвното налягане и телесната температура. За поддържане на телесната температура се използват специални системи за отопление и одеяла. Ако жизнените показатели започнат да изглеждат несигурни, ветеринарният персонал ще коригира нивото на лекарствата за анестезия, за да поддържа безопасността. Все пак могат да възникнат усложнения по време и след анестезия, включително:

 • Ниска телесна температура
 • Ниско кръвно налягане
 • Ниски нива на кислород
 • Нарушен сърдечен ритъм
 • Учестен сърдечен ритъм
 • Бавно дишане
 • Органна недостатъчност (бъбреци, черен дроб или сърце)
 • Зрителни увреждания
 • Гърчове

 Рисковете от анестезията се увеличават, когато котките са болни. Също така по-малките представители могат да носят по-висок риск, тъй като са по-трудни за наблюдение и са по-податливи на падане на телесната температура. По-възрастните, с наднормено тегло и котките с лошо здраве също са изправени пред по-високи рискове или усложнения.

За щастие ветеринарните лекари наблюдават внимателно пациентите по време на анестезията и предприемат стъпки предварително за намаляване на рисковете.

Как да помогнете на котката си да се възстанови от упойка

операция на коткаСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар ще освободи вашето коте, след като се събуди и може да ходи само. Въпреки това, вероятно няма да се върне към старото си Аз веднага. Мяукащите животни често се държат по необичаен начин след анестезия - някои стават по-затворени, докато други могат да вокализират повече от обикновено. Много котки ще спят повече от обикновено за няколко дни.

Свържете се с вашия ветеринарен лекар, ако имате притеснения или в случай че гальовният приятел ви не се нормализира до няколко дни. Междувременно следвайте тъвети:

 • Следвайте инструкциите на вашия ветеринарен лекар за даване на лекарства (това често включва антибиотици и лекарства за болка).
 • Не позволявайте на котката да ближе или да драска хирургическата зона - дръжте този конуса или дрехата, ако е предписано!
 • Предложете много вкусна храна, за да насърчите котката си да яде (попитайте вашия ветеринарен лекар за предложения).
 • Подгответе тиха и удобна стая, за да може вашата котка да се възстанови. Идеалното място е със слаба светлина, топла температура и никакви препятствия за навигация.
 • Наблюдавайте котката си около стълбите и избягвайте височини, за да предотвратите нараняване или падане.
 • Ако е необходимо, дръжте котката си далеч от други животни и деца през първите няколко дни - животинчето може да не се е върнала към нормалното си състояние и да е по-малко толерантна към тях.

Винаги съществува лек риск от анестезията, но извършването операция или определена процедура без нея би било невъзможно. Ако вашият гальовен домашен любимец трябва да премине през това, поради някаква процедура - следвайте стриктно съветите на ветеринарния лекар и наблюдавайте как се чувства домашният любимец в процеса по възстановяване.

операция на коткаСнимка: iStock

Вижте още:

Котките знаят ли, че са кастрирани

Странични ефекти от анестезията при котки, за които трябва да знаете

Защо уличните котки имат отрязан връх на едното ухо

Виж още