Странични ефекти от анестезията при котки, за които трябва да знаете

операция котки Снимка: iStock

К ато собственик на котка, със сигурност се надявате, тя никога да не се нуждае от операция или друга сериозна процедура, но няма гаранция за това. Още повече че, ако сте собственик на женска, която ще стерилизирате - операцията се извършва под пълна анестезия.

Добре е да сте запознати с евентуалните странични ефекти, които могат да се появат при мяукащите приятели.

Видове анестезия

Ветеринарните лекари използват два вида анестезия: инжекционна и инхалаторна.

операция коткиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Пропофол, който е небарбитуатен хипнотик, често се използва за операции на котки, тъй като бързо влиза в сила, рядко има странични ефекти и домашните любимци се възстановяват бързо след употребата му. Но тъй като черният дроб метаболизира пропофол, той не трябва да се използва за котки, които имат чернодробни заболявания. Вместо инжекционната анестезия, ветеринарите могат също да прилагат инхалаторна анестезия, като поставят маска върху носа и устата на котката или чрез поставяне на трахеална тръба.

Различните видове анестезия имат различни ползи и минуси, а някои може да са по-добър избор за домашни любимци, които имат вече съществуващи здравословни проблеми или рискови фактори. Вашият ветеринарен лекар ще вземе предвид цялата медицинска история и текущото здраве на вашата котка, когато определя най-добрия тип анестезия за използване.

Рискови фактори при анестезията

Всеки път, когато котка се подложи на някакъв вид анестезия, има потенциален риск от страничен ефект. Това е вярно, независимо дали мъркащият приятел е под краткотрайна седация за бърза процедура или дългосрочна анестезия за по-дълга операция.

Добрата новина е, че реакциите към анестезията са много редки.

Възможно е да се появи леко подуване на локалното място, но са възможни и по-сериозни ситуации. Въпреки че перспективата котката ви да има лоша реакция към анестезията е плашеща, важно е да запомните, че тези реакции са редки и вашият ветеринарен лекар може да предприеме стъпки, за да намали вероятността това да се случи с вашия домашен любимец.

Чести странични ефекти при анестезия

операция коткиСнимка: iStock

Когато мяукащите животни се събуждат от анестезия, е обичайно да повръщат. Тъй като котките все още възстановяват контрола над телата си, е възможно те да вдишат тази храна в белите си дробове, което може да причини пневмония. Ето защо вашият ветеринарен лекар вероятно ще ви каже определени часове преди операцията, в които не бива да давате храна и вода на котката си.

При котки с проблеми със сърцето е възможно анестезията да влоши състоянието, като това да доведе до спирането на сърцето, а също може да причини припадъци. Все пак, помнете, че тези реакции са доста редки.

Макар че тези странични ефекти са плашещи, правилният подход преди операцията е ключов. Вашият ветеринарен лекар със сигурност ще извърши кръвни изследвания, за да оцени бъбречната и чернодробната функция на вашата котка. На база резултатите, той ще установи дали мъркащият домашен любимец има нужда от специални грижи при подлагането под анестезия.

Безопасно възстановяване от анестезия за котки

За да помогнете на вашата котка да се възстанови правилно от анестезия, следвайте указанията на вашия ветеринарен лекар. След операцията, той със сигурност ще държи котката ви под око в клиниката поне няколко часа, за да се увери, че се събужда добре и не възникват странични ефекти. В зависимост каква е била операцията, може да се наложи да държите котката си в отделна, тиха стая, за да може мяукащият приятел да е далеч от други домашни любимци, шумове или деца.

Със сигурност всеки собственик на домашен любимец ще се притеснява от всичко свързано с него покрай операцията, но ако следвате препоръките на вашия ветеринарен лекар, със сигурност процесът ще е по-лек.

Вижте още:

Полипи на дебелото черво при котките

Тумори/кисти на яйчниците при котки

Виж още