Защо уличните котки имат отрязан връх на едното ухо

Улична котка Снимка: IStock

С ъс сигурност сте виждали голяма част от мяукащите животни, които живеят навън как имат отрязан връх на едното си ухо. Това не е физически дефект на котето, нито е признак за някаква болест.

Отрязването на края на ухото всъщност е знак, че котката, която живее на улицата е била кастрирана или стерилизирана, ваксинирана и върната обратно в колонията си. 

Ветеринарите режат тази малка част ухото по време на операцията, за да се идентифицира котката в по-късен момент, че е била кастрирана или стерилизирана.

Dogsandcats.bg

Боли ли ги котките, когато отрежат връхчето на ухото им?

Улична коткаСнимка: IStock

Тази процедура не се смята за жестока, нито причинява болка на гальовните животни, тъй като се извършва от ветеринар докато котката е под анестезия по време на стерилизация/кастрация, така че мъркащите приятели не изпитват нищо. Ухото заздравява бързо, след като е било отрязано. 

Както споменахме - това се прави с цел да се идентифицират кастрираните улични котки, тъй като иначе би било доста по-трудно да се определи дали един мъркащ приятел е бил подложен на тази процедура. За да се контролира и намали популацията на улични животни, този ‘“маркер” е от голяма важност, защото дава възможност за преброяване на уличните котки, които живеят на определени места. 

В случай че видите мъркащ приятел на улицата с отрязано крайче на ухото - това значи, че е бил кастриран или стерилизиран. В някои държави, този знак се прави не чрез отрязване на връхчето на ухото, а с “татуировка” в определен цвят във вътрешната част на ухото. 

Виж още