Котките знаят ли, че са кастрирани

кастриране на котка Снимка: iStock

К астрирането е препоръчителна от ветеринарите процедура, която по хуманен начин помага за контролиране на популацията на мъркащите приятели. След кастриране или стерилизиране се премахват репродуктивните органи на котките, като това елиминира възможността за размножаване.

Обикновено гальовни животни могат да се кастрират на около 6-7 месечна възраст, преди да настъпи първото разгонване. Ако извършим процедурата, бихме могли да се замислим - дали котките осъзнават, че са кастрирани?

Какво да очаквате след кастрация на котка

Мъжките представители се прибират у дома в същия ден след извършване на процедурата. Женските в повечето случаи могат да прекарат 24 часа в клиниката, защото тяхното стерилизиране е по-сложна операция, която изисква пълна упойка, след което имат нужда от известно време да се възстановят.

Дали котките осъзнават през каква процедура са преминали е сложен въпрос. След манипулацията, гальовните приятели със сигурност са сънливи, поради упойката, а женските - имат шев след операцията. Някои котки могат дори да носят предпазна яка, ако хапят шевовете си.

Dogsandcats.bg

След това, те имат нужда от известно време, а при женските - няколко дни, за да се възстановят напълно от процедурата. Със сигурност мъркащите домашни любимци усещат, че се случва нещо, още повече, че те едва ли ще могат да скачат и играят веднага след процедурата, но дали осъзнават, че вече са кастрирани - едва ли.

Могат ли кастрираните котки да изпитват сексуални пориви

кастриране на коткаСнимка: iStock

Повечето от тях ще загубят тези усещания - те ще спрат да мяукат неистово, да се търкалят по пода, а мъжките - да маркират. Ако мъркащият ви приятел се е чифтосвал преди извършването на процедурата, със сигурност известно време след нея би могъл да има признаци на разгонване, поради останалите хормони, но това ще изчезне след известно време.

При представителите, които са кастрирани още преди да изпитат първите си желания за чифтосване едва ли след процедурата ще има някаква промяна в поведението им.

Променя ли се характерът на котките след кастриране

Наблюдава се, че кастрираните котки са по-малко агресивни, за разлика от некастрираните. Те са по-малко склонни да се бият с други котки и характерите им могат да са една идея по-меки.

Желанието на мъжките котараци да излизат навън и да се мотаят около прозорците, за да душат и да опитат да се измъкнат със сигурност ще намалее. Женските от друга страна - ще спрат да се търкалят в пода, да се галят, да мяукат силно и да досаждат на стопаните си. Трябва да отбележим, че при извършването на процедурата ще изчезнат само сексуалните пориви на гальовните животни. Тяхната привързаност и любов към вас ще си остане напълно непокътната. Е, може би ще изразят недоволството си след процедурата, предвид че няма да се чувстват много комфортно, но бъдете сигурни - ще им мине.

Може ли кастрацията да натъжи котката ми

Процедурата няма да вкара котката ви в депресия, нито ще увеличи нейната тревожност. Тя ще намали сексуалните пориви на домашния ви любимец, но няма да промени неговия характер. Както споменахме - дните непосредствено след операцията могат да бъдат по-различни, заради упойката и самата процедура, но извън това -не би следвало да има проблеми с мъркащия ви спътник, нито да се чувства стресиран.

Разбира се, ако са настъпили някакви усложнения и забележите, че котката ви не се храни или видимо не се чувства добре- потърсете ветеринарния си лекар за преглед.

Дали котките знаят или не, че са кастрирани - не можем да кажем със сигурност. Предвид, че поведението им не се променя, освен че стават една идея по-спокойни, други разлики - няма. Освен контрол на раждаемостта и популацията на котки (като това за бездомните е много голям проблем), друг плюс от кастрирането е, че така спасявате мъркащия си приятел от евентуални проблеми на репродуктивните органи.

Разбира се, кастрирането е личен и отговорен избор и, ако имате въпроси - винаги е добре да ги обсъдите с ветеринарния си лекар.

Вижте още:

Трябва ли да кастрирам котката си

Колко пъти в годината могат да раждат котките

Кога се разгонват котките

Виж още