Котешки имунодефицитен вирус (FIV)

котка на преглед при ветеринар Снимка: iStock

В ирус на котешка имунна недостатъчност, котешки имунодефицитен вирус или котешки СПИН (Feline Immunodeficiency Virus, съкратено - FIV) е вирус, който се среща при домашните котки и, както името му подсказва - атакува тяхната имунна система. Гальовните животни, които страдат от FIV са предразположени към лесно развитие на инфекции или болести.

FIV е вирусът, който причинява и може да прогресира до имунодефицит или СПИН, като това може да се случи години след първоначалната инфекция.

В тази статия ще разгледаме по-подробно какво представлява вирусът, надявайки се мъркащият ни домашен любимец да не се сблъсква с него.

Dogsandcats.bg

Как котките се заразяват с FIV

Най-честият начин, по който FIV се разпространява сред гальовните животни е чрез ухапване. Слюнката на FIV-позитивна котка съдържа вируса, така че може да се разпространи върху друга чрез рана от ухапване. Най-често заразените представители са агресивни котки, които живеят навън и се разхождат свободно.

Още един начин, по който мяукащите животни могат да се заразят е когато заразена майка предаде вирусът на нейните бебета, макар че това се случва по-рядко. В такава ситуация бебетата биха могли да се заразят още при бременността, раждането или кърменето.

Хубавата новина е, че при домашните котки, които нямат достъп до открито или вземане-даване с улични представители, които евентуално да са болни и да ги упахят - шансът да се сдобият с такъв вирус се елиминира.

Като цяло заразените котки винаги трябва да се държат далеч от здравите, но всички знаем, че скитащите гальовни представители по улиците не могат да бъдат съвсем контролирани и нямаме много информация за тях и какво е тяхното общо здравословно състояние. Винаги е за предпочитане да държим домашната ни котка далеч от други, макар че това е предизвикателство, ако живеем в къща или нисък етаж на блок и мъркащият приятел е свикнал да излиза навън.

Какви са симптомите на FIV при котките

Тъй като FIV засяга имунната система на мъркащите животни, симптомите ще се появят само след като котката се зарази с вторична инфекция. Няколко признака, които сочат към вируса са:

 • Треска
 • Летаргия
 • Възпалени лимфните възли
 • Слюноотделяне
 • Липса на апетит и отслабване
 • Абсцеси
 • Диария
 • Хронични или повтарящи се инфекции
 • Конюнктивит и други очни проблеми
 • Слабост
 • Припадъци
 • Промени в поведението
 • Лимфом или левкемия

Какви са етапите през които преминават заразените с FIV котки

котка ветеринарСнимка: iStock

Има няколко различни етапа, като във всеки едни от тях можем да очакваме различни симптоми:

 • Остра фаза

Острата фаза настъпва след първоначалната инфекция. Някои котки ще изпитат летаргия, треска или възпаление на лимфните възли. Този етап продължава от един до три месеца.

 • Латентна инфекция

Латентният период на инфекция няма симптоми и може да продължи месеци до години. Много гальовни животни не „напредват“ след този етап и остават в тази фаза.

 • Синдром на придобит имунодефицит при котки (котешки СПИН)

Ако котката достигне тази фаза на инфекция, те стават имунокомпрометирани и са податливи на вторично заболяване. Това обикновено се случва години след първоначалната инфекция. Симптомите на котешки СПИН са тези, които са свързани с вторични инфекции.

 • Терминална фаза

След като гальовното животинче достигне този момент, прогнозата за съжаление не е никак положителна - котето ще живее от два до три месеца. През това време е обичайно да се наблюдават тежки инфекции, рак, неврологични заболявания и най-различни други заболявания.

Може ли FIV при котките да бъде излекуван

За съжаление, както при човешкият ХИВ, няма лек за FIV при котки, но има възможности за лечение, които могат да помогнат на вашата FIV-позитивна котка да живее здравословен, дълъг и щастлив живот, стига да приема необходимите лекарства.

В основата на лечението на FIV включва лечение и предотвратяване на вторични инфекции или заболявания. Тоест, гальовното животинче трябва да приема медикаменти, които да не позволяват други болести да го застигнат. В такава ситуация има различни курсове на лечение, в зависимост какво е състоянието на мяукащия домашен любимец. Могат да се приемат лекарства против паразити, храната трябва да е пълноценна и балансирана, а посещенията при ветеринарен лекар на около шест месеца, съчетани с кръвни изследвания ще помогнат вирусът да не прогресира.

Котките могат ли да умрат от FIV

Въпреки че самият FIV обикновено не води до самия фатален край, той причинява повишена чувствителност към заболявания, които понякога могат да бъдат фатални, особено в случаите, когато вирусът е прогресирал до котешки СПИН.

FIV-позитивните котки в напреднал стадий, могат да развият вторична инфекция, рак или някое друго заболяване, което всъщност да доведе до фаталната развръзка.

Каква е продължителността на живота за котки с FIV

Мяукащите животни могат да имат съвсем нормален и дълъг живот, стига да приемат необходимите лекарства и да бъдат преглеждани от ветеринар. Въпреки всичко - те могат да бъдат по-податливи на заболявания, а тежко такова - може да доведе до по-лоша прогноза, за съжаление.

Има ли ваксина срещу FIV

Хубавата новина е, че съществува такава ваксина и действително осигурява защита срещу вируса. Лошата е, че защитата не е на всяка цена на 100%, но със сигурност е по-добре от нищо. Попитайте ветеринарния си лекар за ваксината, ако изпитвате притеснение, че гальовният ви приятел може да се зарази с FIV, ако излиза навън и скита из двора ви, например.

За да предотвратите заразяването на котката ви с FIV, освен ваксината, се придържайте към някои основни правила в отглеждането:

 • Не я оставяйте да се разхожда безпризорно и да „общува“ с улични котки, тъй като те могат да я заразят не само с FIV, но и други болести.
 • Обезпаразитявайте домашния си любимец редовно.
 • Не пропускайте рутинните прегледи при ветеринар.
 • Хранете котката си с добра и балансирана диета
 • Кастрирайте мяукащия приятел.

Колкото и да е тежка тази тема и да не искаме да мислим за болести, които могат да сполетят нашия домашен любимец - никога не можем да сме застраховани и колкото повече информация имаме - толкова по-добре.

Вижте още:

Котешка левкемия (FeLV)

Ваксини и обезпаразитяване при котките

Виж още