Котката ми би ли скочила от балкона?

котка на балкон Снимка: iStock

К ъщите и многоетажните апартаменти с балкони не са безопасни за котките. Като такива любознателни същества, мяукащите животни естествено ще искат да изследват какво се случва навън. Това може да доведе до грешка в тяхната преценка. Определено ще трябва да ограничите достъпа на котката си или да обезопасите балкона си.

Котките имат добри инстинкти за оцеляване и е изключително малко вероятно да скочат от балконите съзнателно. Те обаче лесно могат да паднат случайно. Те могат да загубят равновесие, докато се разхождат по балкона или да се разсеят в преследването на близкопрелитащите покрай балкона ни птици.

Гъвкавостта и острите рефлекси на котката ѝ позволяват да се извие, докато пада, така че да се приземи върху меките възглавнички на краката си. Въпреки това паданията от по-големи височини могат да доведат до тежки наранявания и дори до пагубен край.

Защо котките харесват балкони?

котка на балконСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котешкият инстинкт диктува, че котките често гравитират към балконите. Считайте това за продължение на поведението на вашата котка в дома. Често ще намерите котката си да се крие или спи върху килера или хладилника.

Това е така, защото котките се радват на високи гледни точки. На нивото на земята котките са уязвими. Те са заобиколени от хора или други животни с много по-големи размери. Това ги затруднява да се защитят.

Когато се намират по-високо от потенциална заплаха, котките могат да виждат всичко около себе си. Те ще видят и чуят идващата опасност и ще имат време да реагират.

На открито заплахите се срещат навсякъде. Това прави балкона привлекателно място.

Както всеки собственик знае, това, на което се радва котката, не винаги е най-доброто за нея. Ако живеете в апартамент с балкон, бъдете много внимателни. Опасните инциденти, особено в топло време, са ежедневие.

Безопасни ли са балконите за котките?

С повишаването на температурата на открито нараства и честотата на инцидентите с мяукащи животни. Поради тази причина достъпът на котка до балкона трябва да бъде ограничен. Друг вариант е да обезопасите балкона си със здрави мрежи или тел, за да предотвратите евентуално падане на мяукащия спътник.

Котката ми би ли скочила от балкона?

котка на балконСнимка: iStock

Котките не скачат от балконите нарочно. Те се управляват от инстинктите си за оцеляване. Така че е малко вероятно котка умишлено да скочи от балкона.

В дивата природа котките полагат много усилия, за да останат в безопасност. Следователно една котка никога няма да скочи умишлено от високо място. Те разбират, че това може да доведе до наранявания или смърт. Ето защо котките се катерят по дърветата, след което се оказват в капан.

И така, защо през летните месеци има толкова голям брой инциденти с високи сгради?

Котките имат невероятни инстинкти за оцеляване, но също така са склонни да се фокусират върху едно нещо, което предизвиква интереса им. Това може да доведе до падане. Често срещаните обяснения за падане на котки от високи балкони включват:

  • Преследване на плячка, като птица или насекомо, и хвърляне от балкона
  • Проследяване на плячка и разсейване или стрес от външен шум
  • Бягство от нещо, което е изплашило котката
  • Неправилна преценка на скок към друга платформа със същата височина
  • Аромат или шум и загуба на концентрация
  • Некастрирана котка, която търси друга за чифтосване

Котките не винаги кацат на краката си

котка на балконСнимка: iStock

Мяукащиже животни имат завиден баланс. Повечето котки са с добре развита мескулатура, пъргави и имат забележително усещане за дълбочина. Те също така имат способността да се движат по тесни первази и клони поради едностранното им разположение на краката.

Ако котката загуби равновесие, тя реагира незабавно. Котките имат гъвкави тела и феноменални рефлекси, които им позволяват да се извиват докато падат, за да докоснат земята по възможно най-безопасния начин. Приземяването върху меките лапи на краката им омекотява удара и намалява риска от нараняване.

Разбира се това е валидно, ако котката падне от ниска височина. Високите етажи са изключително опасни и, ако котката ви скочи от някой от тях - със сигурност ще се нарани.

Котките имат представа и усещане за височина и знаят, че се намират на високо място. Затова те едва ли ще скочат от балкона ви нарочно. Проблемът обаче идва от това, че мяукащите спътници са ловци. Гълъбът, който прелита наблизо може да събуди инстинктите на котката ви и тя да се втурне след него, независимо, че не самира на 4-тия етаж, а това със сигурност би довело до нейното нараняване. Затова сме изправени пред няколко варианта, за да защитим гальовния си спътник - обезопасете балкона със здрава мрежа, не пускайте котката си на балкона или ѝ позвалявайте само във ваше присъствие и вързана за каишка, така че да е достатъчно далеч от парапета.

котка на балконСнимка: iStock

Виж още