Котката ми изяде парче пластмаса! Как да подходя?

котка и пластмасова торба Снимка: iStock

К отките, особено малките, са много любопитни същества. За съжаление, тази любопитна природа понякога може да ги вкара в беда! Те могат случайно да сдъвчат и да погълнат неща, които не трябва, особено когато си играят, а това може да включва пластмаса. В зависимост от вида и количеството на изядената пластмаса котката ви може да получи сериозни здравословни усложнения. В тази статия ще разгледаме по-подробно тези проблеми и какво може да направите, за да помогнете на домашния си любимец.

Могат ли котките да усвояват пластмасата

Вероятността котките да ядат неща, които не трябва, е много по-малка от тази при кучетата, но все пак се случват инциденти. Пластмасата не е смилаема, така че няма да се разгради в стомаха на котката ви. Някои пластмасови предмети могат да бъдат погълнати цели, като например малка пластмасова играчка, която може да предизвика физическа обструкция. Това може да блокира преминаването на храна и вода през стомаха или тънките черва.

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Парчета сдъвкана пластмаса също могат да причинят проблеми, особено ако са твърди и остри. Острите парчета могат да се забият в стената на стомаха или червата и да предизвикат възпаление или дори опасна перфорация. Възможно е признаците да не се проявят веднага и да отнемат няколко дни, за да се развият. Парчетата пластмаса могат да порежат устата и езика на котката ви, а друг възможен риск е задавяне.

Dogsandcats.bg

Какво да направите, ако котката ви изяде пластмаса

  • Спрете я да яде повече

Съвсем логична първа мярка е да спрете гальовния приятел да поглъща пластмасата. Ако става въпрос за вид пластмасова опаковка или котката ви е изяла пластмасова торбичка, трябва да се опитате да идентифицирате съдържанието на торбичката. Съдържанието може да е много вредно за котката ви, като например химикали за почистване, шоколад, дъвки без захар и лекарства.

  • Преценете състоянието на котката си

Изглежда ли гальовният приятел все още активен и бодър? Има ли признаци на задушаване или дискомфорт? Бихте могли да проверите дали в устата ѝ все още има пластмаса, но само ако смятате, че е безопасно да го направите. Внимавайте при проверката; някои котки могат да ухапят и надраскат, ако изпитват болка или са стресирани.

  • Обадете се на вашия ветеринарен лекар

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Свържете се с ветеринарната си клиника възможно най-скоро, ако смятате, че котката ви е погълнала пластмаса, дори ако в момента изглежда добре. Опитайте се да им кажете какво количество може да е погълнала котката ви, дали това е вид твърда/остра пластмаса и дали тя съдържа някакви потенциално вредни продукти. Уведомете ги, ако котката ви проявява признаци, като например задушаване или повръщане.

  • Следвайте съветите на вашия ветеринарен лекар

Ако вашият ветеринарен лекар поиска да заведете котката си в клиниката за преглед, направете го възможно най-скоро, тъй като лечението е по-вероятно да бъде успешно, ако се проведе достатъчно рано.

Как да разберем дали котката ми е яла пластмаса?

Ако видите, че котката ви яде парче найлон - това е добре, защото ставате свидетели и ще знаете какво точно е изяла котката ви. Ако обаче нямате никаква представа, че докато ви я нямало гальовният приятел е извършил пакост - това вече е за притеснение.

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Ако котката ви е изяла пластмаса, която е заседнала в стомаха или тънките черва, храната и водата може да не могат да преминат през нея. Това запушване и дразнене ще доведе до повторно повръщане на храна. Вашата котка може също така да спре да отделя изпражнения или пък да има диария или кръв в изпражненията поради възпаление на стомашно-чревния тракт. Може да забележите малки парченца сдъвкана пластмаса в повръщаното или изпражненията.

Котките с блокаж обикновено не искат да ядат или пият вода и стават все по-летаргични. В тежки ситуации някои котки могат дори да припаднат напълно.

Възможно е да се наблюдава дискомфорт в корема. Гальовният приятел може да гледа стомаха си по-често от обикновено и може да приеме различен начин на позициониране, за да се опита да се почувства по-удобно. Той може да реагира или да извика, ако докоснете корема му.

Други състояния могат да се проявят с подобни признаци, като например панкреатит (болезнено възпаление на панкреаса) или възпалително заболяване на червата. Така че, освен ако не знаете със сигурност, че котката ви е консумирала нещо, което не е трябвало, ветеринарният лекар вероятно ще трябва да направи някои изследвания.

Как ветеринарният лекар установява дали котката е яла пластмаса?

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар ще започне с преглед на котката ви. Той ще провери сърдечния ритъм, температурата и състоянието на хидратация. Също така ще опипа корема ѝ, за да провери за признаци на подуване или болка. В зависимост от констатациите може да се наложи да се направят допълнителни изследвания кръвни проби, изследване с ултразвук или друго. Възможно е и да се предизвика повръщане.

Ще се оправи ли котката ми, ако е яла пластмаса?

В повечето случаи котката ви ще се справи, стига да потърсите незабавен съвет от ветеринарния си лекар. Той може дори да ви посъветва да наблюдавате котката си, особено ако тя е изяла само малко количество пластмаса или не показва признаци на влошено здраве.

Може да е възможно да дадете на котката си някакво лекарство, което да предизвика повръщане, ако предметът все още е в стомаха и се счита за безопасен.

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

В зависимост от естеството на необходимото лечение може да се наложи котката ви да остане в болница, ако ѝ е правена процедура. Това ще позволи на ветеринарния лекар да я наблюдава отблизо за всякакви признаци на инфекция или разрушаване на раната.

Може ли котката да изхвърли пластмасата през изпражненията

Пластмасата е несмилаема, което означава, че ако е достатъчно малка, тя ще премине през храносмилателния тракт сравнително непроменена. Малките парчета целофан или найлонова торбичка може да не предизвикат проблеми. Големи или остри парчета пластмаса могат да се заклещят и да предизвикат запушване. Пластмасата често може да заседне в тесния изход от стомаха, известен като пилор, или в тънките черва.

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Времето за преминаване през червата е различно при отделните котки в зависимост от начина им на хранене, възрастта и здравословното им състояние. То може да варира значително - от около 1 до 2 дни.

Ако котката ви е особен любител на определен вид пластмаса, като мъниста или ластици за коса, винаги ги дръжте на недостъпно място. Уверете се, че кофите за боклук са добре обезопасени, така че мъркащият пакостник да няма достъп до тях, и винаги почиствайте опаковките, вместо да ги оставяте да се въргалят из къщата.

Ако котката ви е яла пластмаса, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар. Прогнозата на котката ви ще зависи от вида на пластмасата, която е яла, от това колко дълго тя е причинявала запушване, както и от цялостното здравословно състояние на котката ви. Колкото по-скоро потърсите помощ за вашия домашен любимец, толкова по-добър ще бъде изходът. Незабавно се свържете с ветеринарния си лекар, ако котката ви е изяла нещо, което не е трябвало да яде!

котка и пластмасова торбаСнимка: iStock

Виж още