9 причини, поради които носът на котката променя цвета си

котка в близък план Снимка: iStock

З а разлика от нашите носове, котешкият нос има много малки кръвоносни съдове. Тези кръвоносни съдове могат да се разширяват и свиват при определени условия, поради което изглежда, че носът на гальовните приятели променя цветовете си. При котка на по-хладна температура, носът вероятно ще се свие, поради което ще изглежда светлорозов. Когато обаче кръвното налягане на котката се повиши, съдовете могат да се увеличат.

До известна степен промяната на цвета на носа на котката е стандартна. В домакинство с няколко котки вероятно ще забележите, че носовете на някои от тях променят цвета си повече от други. Котките, които се вълнуват повече, може да имат носове, които се променят по-често. Освен това основният цвят на носа на котката също оказва влияние върху това дали можете да видите промяната на цвета или не.

Съществуват много нормални причини, поради които носът на котката може да променя цвета си. Съществуват обаче и проблеми, поради които носът на котката може да промени цвета си и в такава ситуация е добре да се консултирате с ветеринар. Нека разгледаме някои от най-често срещаните причини, за да можете да ги различавате.

1. Промени в температурата

котка в близък планСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Всички температурни промени могат да повлияят на оцветяването на носа на котката, ако основният цвят на носа ѝ е достатъчно светъл. Когато на гальовният приятел му е студено, кръвоносните му съдове ще се ограничат, за да задържат възможно най-много топлина. Тази промяна кара носа им да изглежда по-малко розов. В другия край на спектъра топлината може да накара кръвоносните им съдове да се разширят, за да отделят топлина. Тази промяна кара носа да изглежда по-червен.

Ето защо, ако носът на вашия котарак се влияе от температурата доста лесно. Котките с по-тъмни носове обаче може да не проявяват тези промени, защото носовете им просто са твърде тъмни, за да ги видите.

2. Липса на кислород

Ако на котката ви липсва кислород, носът ѝ може да стане син или по-тъмен. Венците и другите им розови части също могат да посинеят, което показва, че не получават достатъчно кислород. Както се досещате, това е доста сериозно. Понякога това се причинява от временни проблеми, като например поглъщане на токсини. То може да означава и сърдечна недостатъчност, проблеми с белите дробове и други подобни проблеми.

Всяка котка със син нос трябва да бъде прегледана от ветеринарен лекар. Продължителното изчерпване на кислорода може да доведе до органна недостатъчност и смърт.

3. Промени в темперамента

котка в близък планСнимка: iStock

Когато котката ви се развълнува, кръвоносните ѝ съдове могат да се разширят. Така носът им може да промени цвета си и когато се хранят, галят ги или си играят. Разбира се, изглежда, че това варира при различните котки. При някои от тях тези промени се наблюдават постоянно, но при други не. Това просто зависи от техния темперамент и анатомия.

Всяко повишаване на сърдечния ритъм и кръвното налягане може да предизвика тази промяна, а тревожните и уплашени котки могат да имат и по-тъмен цвят на носа. Обикновено всяка краткотрайна промяна в цвета на носа не е нещо, за което да се притеснявате.

4. Дихателни проблеми

Дихателните смущения могат да увеличат сърдечната честота на котката и да накарат носа ѝ да се зачерви. Задухът и тежкото дишане могат да бъдат проблемни за котките, тъй като сигнализират, че те се борят да получат достатъчно кислород. Това обаче невинаги е признак за проблем. Ако котката ви е била много активна, може да се окаже, че тя просто е изморена. Много игривите котки могат да се изморят и да се задъхат, въпреки че това не е проблем.

Когато котката ви не е била много активна и се задъхва продължително време, трябва да потърсите ветеринарна помощ.

5. Анемия

Анемията може да накара носа на котката да загуби цвета си. Често той става по-лош от просто светлорозов. Вместо това носът често става почти бял. Анемията може да възникне по много причини. Понякога тя може да бъде причинена от проблеми с храненето. Майките котенца могат да станат анемични, защото дават голяма част от желязото си на своите котенца. Изключително важно е да ги храните с котешка храна или такава, предназначена за бременни котки.

Ракови заболявания, бъбречни заболявания и други основни проблеми обаче могат да причинят анемия. Често при анемията се наблюдава и умора.

6. Диабет

котка в близък планСнимка: iStock

Котките с диабет могат да се дехидратират, което може да доведе до побледняване на носа на котката. Котките с нелекуван диабет често имат повишена жажда и уриниране. Ако не пият достатъчно вода, за да противодействат на това, те могат да се обезводнят.

Бледият нос може да е един от първите предупредителни признаци за диабет. Затова, ако забележите блед нос, трябва да наблюдавате котката си за други признаци на диабет.

7. Котешка левкемия

Котешката левкемия е много сериозен здравословен проблем. Този здравословен проблем е фатален, ако не се лекува (и дори когато се лекува). Повечето котки, които се разболеят от нея, за съжаление умират в рамките на няколко години, дори и при лечение.

Ще трябва да работите с ветеринарен лекар, за да овладеете състоянието на вашата котка.

8. Дехидратация

котка в близък планСнимка: iStock

Когато котката е дехидратирана, нейният нос може да стане блед. Дехидратацията може да бъде причинена от липсата на вода. Обикновено това се оправя, когато на котката се дава необходимата вода. Основни състояния обаче също могат да причинят дехидратация.

Ако котката ви е дехидратирана и осигуряването на вода не отстрани проблема (или котката ви е имала достъп до вода), препоръчваме да потърсите ветеринарен лекар.

9. Хипотермия

Мъркащите животни на студ имат силно ограничени кръвоносни съдове. Възможно е също така кръвообращението на котката да намалее. В крайна сметка хипотермията може да бъде изключително неприятна и дори да доведе до смърт. Това може да доведе до побеляване на носа им.

Измръзването може също така да превърне носа на котката ви в различни необичайни цветове. Например червеното, синьото и сивото не са рядкост. Това зависи от основния цвят на носа на котката.

Носът на котката често променя цвета си поради разлика в кръвообращението или нивата на кислород. Въпреки че това звучи сериозно, носовете на котките могат да променят цвета си и по съвсем обикновени причини. Например, мъркащите приятели могат да се развълнуват, което води до увеличаване на сърдечната им честота и кара носа им да стане по-червен. Обикновено краткотрайните промени не са повод за притеснение.

котка в близък планСнимка: iStock

Съществуват обаче и други сериозни причини, поради които носовете на котките могат да променят цвета си. Например дехидратацията, анемията и хипотермията могат да доведат до промяна на цвета на носа на вашата котка. Често се наблюдават и други признаци. Понякога обаче носът на котката може да бъде първият признак, който ще забележите. Когато се съмнявате, заведете котката си на ветеринарен лекар.

Виж още