Котката ми не драска: това нормално ли е?

котка драска Снимка: iStock

Д раскането е инстинктивна част от котешкото поведение и нещо, което по-голямата част от котките правят от ранна възраст. Мъркащите животни трябва да драскат, за да маркират своята територия и да се разтягат, като същевременно поддържат ноктите си остри и поддържани.

Котките могат да драскат стълбовете си за драскане, мебелите, килимите, дърветата ... почти всичко, което им харесва за тази дейност. Възможно ли е обаче някои котки да не драскат? Рядко срещано, но не е невъзможно за някои котки. В тази статия ще поговорим за това.

Котката ми не драска – това нормално ли е?

котка драскаСнимка: iStock

Драскането е нормално котешко поведение и е от съществено значение за поддържането на ноктите и маркирането на територия. Защо тогава някои котки не драскат? Повечето котки със сигурност ще драскат в даден момент, дори ако е само за много кратък период от време.

Dogsandcats.bg

Ако котката ви не драска, това може да причини свръхрастеж на ноктите и може да се дължи на основно заболяване. Въпреки това, преди да разгледате причините за това, трябва да се уверите, че котката ви наистина не драска никога нищо. Котките са изобретателни и може да не знаете, че всъщност точат ноктите на гърба на дивана ви или някъде, където не виждате. Ако пък котката ви излиза навън със сигурност драска дърветата или други повърхности, които представляват интерес за нея.

Ако вашата котка наистина не драска, това може да се дължи на следните причини:

Котката страда от артрит и остеоартрит

По-възрастните котки по-специално са предразположени към артрит с напредването на възрастта. Това се дължи на износване на ставите, което причинява болка и затруднено движение. Тъй като драскането включва движение на предните крайници, вашата котка може да не прави това, ако има възпалени стави поради артрит.

котка драскаСнимка: iStock

Поради това при по-възрастните котки ноктите обикновено израстват и се нуждаят от редовно подрязване на ноктите, за да предотвратят вграждането на ноктите. Следете движенията на по-възрастната си котка, тъй като може да не са толкова елегантни, колкото са били преди. Посетете вашия ветеринарен лекар, ако смятате, че по-възрастната ви котка се бори с подвижността си. Има много налични лекарства, които да ѝ помогнат при това състояние.

Нараняване на котката

Ако вашата котка има нараняване, което засяга крайниците, възглавничките или ноктите, това може да повлияе на способността и желанието ѝ да точи ноктите си. Котка, която има възпалени крайници, няма да иска да се чеше, тъй като това би ѝ причинило още повече болка. Котките, изпитващи болка, често не показват нормално поведение и могат да се държат оттеглено.

Ако мъркащият приятел внезапно е спрял да драска, трябва да запишете ветеринарен преглед за него. Наблюдавайте за признаци на куцота или промени, тъй като това може да означава, че не се чувстват добре. Те може да имат нараняване, което се нуждае от медицинско лечение.

Лошо състояние на ноктите

котка драскаСнимка: iStock

Всяко състояние, което засяга нокътя, ще повлияе на поведението при драскане. Това е така, защото когато котките точат ноктите си, те ги изваждат и прибират. Ако изпитват болка с ноктите си, едва ли ще направят това. Условията, които засягат ноктите, включват:

  • Счупен нокът или няколко нокти
  • Бактериална инфекция
  • Гъбична инфекция

Тези състояния се нуждаят от лечение от ветеринарен лекар, за да накарате котката си отново да се чувства комфортно  и щастлива да се грижи за ноктите си.

Стрес или необичайно поведение на котката

Говорим много за стреса при котките и това е така, защото е много често срещан сред нашите гальовни животни и те го прикриват добре. Стресът може да повлияе на поведението на много котки, включително драскането. Мяукащите приятели, които са подложени на стрес, могат да драскат повече или по-малко, но със сигурност не в „нормалните“ нива на драскане, които се очакват от определена котка. Убедете се, че гальовният ви спътник не е стресиран, а ако има нещо у дома, което го притеснява - опитайте са да го ограничите.

Личност на котката

Всяка котка е различна по свой собствен начин и това е същото, когато става въпрос за точенето на ноктите. Някои котки драскат много, а други по-малко.

Ако котката ви не драска много и никога не го е правила - значи това е нормално за нея. Не е изключено тя все пак да точи ноктите си, но просто да го прави много рядко и почти да не я виждате и това да е съвсем нормално за нея. Проверявайте редовно ноктите на вашата котка, за да се уверите, че не са в добра форма.

котка драскаСнимка: iStock

Драскането е напълно нормално котешко поведение. Необходимо е да поддържате нормалното здраве на ноктите, важно е за маркирането, както и за разтягането. Ако не забележите, че котката ви се чеше, опитайте се да осигурите различни стълбове за чесане, за да насърчите това поведение.

Котките, които изобщо не драскат, може да страдат от болезнено заболяване на ставите или ноктите, така че в този случай насрочете преглед при ветеринарния лекар. Липсата на драскане може да доведе до неугледни нокти, така че следете мъркащия си приятел. Не забравяйте, че всяка котка е различна и някои котки могат да се почешат много малко и това е нормално за тях.

Виж още