Котката ми уби плъх, какво да правя?

котка и плъх Снимка: iStock

П ървият път, когато котката ви донесе плъх, може да предизвика най-различни емоции: отвращението, безпокойството и др. са често срещани и напълно нормални. Но нито една от тези емоции не ви подсказва какво трябва да направите, ако котката ви донесе мъртъв плъх.

Истината е, че може да не се наложи да правите много, тъй като ловът и убиването на плъхове са нормално поведение на котката. И все пак може да се наложи да предприемете определено действие.

Защо котката ви убива плъхове?

котка и плъхСнимка: iStock

Котките преследват плячката си, преди да я убият, за да я изтощят и да я направят по-безопасна за себе си, когато я довършат. Така че, ако видите котката си да гони плячка, това не е само с цел забавление.

Dogsandcats.bg

Въпреки че може да успеете да убедите котката си, че конкретен домашен плъх или мишка не са плячка, това може да бъде изключително предизвикателство. Котките просто гледат на малките гризачи като на плячка и ако имат възможност, ще ги нападнат и ще се опитат да ги убият. Това е съвсем нормално поведение за мяукащите животни.

Какво да правите, ако вашата котка, която се разхожда навън убива плъхове

Ако вашата външна котка убие и донесе плъх отвън при вас, трябва да знаете как да реагирате. Те само правят нещо естествено за тях, но това не означава, че искате да се трупате множество мъртви плъхове.

котка и плъхСнимка: iStock

Като цяло единственото, което може да направите е да поставите ръкавици (за да не пипате плъха с голи ръце, тъй като може да има бактерии), да го поставите в найлонов плик и да го изхвърлите в съответния контейнер за боклук. Завържете торбата, преди да я изхвърлите навън. В противен случай други животни могат да намерят плъха, което може да доведе до други проблеми. След това почистете мястото, където котката ви е „доставила“ плъха, като използвате подходящ препарат, който ще заличи миризмата, но и ще е безопасен за домашни любимци.

Въпреки че може да не искате котката ви да ви носи мъртви гризачи, ако имате външна котка, естественият ѝ инстинкт е да ловува и вероятно ще ви носи различни трофеи.

Ако установите, че плъхът е ухапал или одраскал котката ви, може да помислите да я заведете на ветеринар за изследване, за да сте сигурни, че плъхът не е разпространил някакви болести. Препоръчваме също така да разговаряте с ветеринарния лекар за по-подробно обяснение на това какво трябва да направите, ако плъх ухапе  котката ви.

Не забравяйте, че ако котката ви се разхожда навън трябва да бъде в крак с всички необходими ваксинации и препарати за обезпаразитяване, в противен случай съществува огромен риск за нейното здраве.

Мога ли да отуча котката да убива плъхове

котка и плъхСнимка: iStock

Не е задължително да се скарате на котката си за това, че е убила плъх в дома ви, така че най-доброто, което можете да направите, е да хванете и да се погрижите за плъховете, преди котката ви да има възможност да го направи. Поставете капани за улавяне на плъхове, запечатайте входовете, за да не могат да влязат в дома ви и почиствайте редовно, за да държите гризачите далеч от дома ви.

Когато котката ви донесе мъртъв плъх, не го превръщайте в твърде голям проблем дори и поведението да е стряскащо. Това е нормално поведение за котките, тъй като са хищници и те няма да пропуснат възможността да хванат плячка. Все пак е важно да знаете какво да правите, когато котката ви донесе плъх вкъщи. По този начин можете да се справите със ситуацията уверено, дори и да не сте във възторг от нея!

Виж още