Котката ми уринира върху мен - 6 възможни причини за това поведение

котка ходи до тоалетна Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е котката ви да уринира върху вас? Може бе е била в скута ви и и след това сте открили подозрително мокро петно върху дрехите си, или може би е скочила в скута ви, за да направят точно това. Макар че това е доста необичайно поведение за котка, тъй като те обичат да ходят до тоалетна на тихо, спокойно място и на такова, на което да могат да заровят отпадъците си, може да се случи да направят това и върху вас.

1. Котката маркира своята територия

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Освен ароматни жлези по тялото си, котките също използват урината си, за да маркират своята територия. Ако имате некастрирана мъжка котка, е по-вероятно да сте запознати с маркирането на територия, когато котаракът достигне полова зрялост.

Ако вашата котка смята, че връзката, която споделя с вас, е застрашена или че не получава времето с вас, за което жадува, може да реши да ви маркира с урината си, за да покаже, че ѝ принадлежите. Това може да се случи и, ако има някаква промяна в дома ви - наскоро сте имали бебе или сте приветствали нова котка в дома.

Dogsandcats.bg

2. Котката е стресирана

Когато мяукащите животни са стресирани, един от най-честите признаци е уринирането на неправилни места. Това може да означава уриниране във ваната, върху купчината пране, върху килима зад телевизора или ... в скута ви.

Стресът при котките може да бъде предизвикан от много различни неща, от нова котка в квартала до бебе в дома. Не може да контролирате всичко в околната среда на вашата котка и е невъзможно да поддържате всичко същото. Но все пак трябва да откриете какво е нещото, което предизвиква страх в котката ви и да се опитате да облекчите нейния дискомфорт.

3. Котката се страхува

Ако мъркащият приятел е уплашен, може да не се чувства безопасно да влезе в стаята, където се помещава тоалетната му. Ако котката ви излиза навън и ходи до тоалетна в двора на къщата ви или на определено място за това навът, когато нещо извън дома ви изплаши котката, тя маже да избере да остане у дожма за известно време.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Това може да накара тоалетните им навици да се развалят. В крайна сметка, ако котката ви е уплашена и едно от местата, където мъркащият приятел се чувства в безопасност, е свита до вас, възможно е в крайна сметка да реши.. да ви използва като тоалетна.

4. Цистит или инфекция на пикочните пътища

Ако вашата котка има цистит, където стената на пикочния мехур е възпалена, или инфекция на пикочните пътища, тя може да има внезапно желание да уринира. По същия начин постоянното дразнене на лигавицата на пикочния им мехур може да ги накара да се напрягат много.

Следователно е възможно те да имат еднократен инцидент с урината, докато са в скута ви. Издайническите признаци на цистит или инфекция на пикочните пътища са постоянно напрежение, отделяне на малки количества урина или кръв в урината.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Признаците на цистит при котки могат да бъдат причинени от стрес, кристали в урината, инфекция или друго. Вашият ветеринарен лекар ще може да определи вероятната причина за признаците с помощта на проба от урина и може да препоръча антибиотици или противовъзпалителни лекарства.

5. Котката ви изпитва болка

Ако котката ви има нараняване или изпитва болка, може да не иска да се премести от мястото, където е, за да отиде до тоалетна. Разбира се, някои наранявания и причини за болка са очевидни, като счупен крак или голяма рана. Въпреки това, други причини за болка, като артрит при по-възрастни котки, имат по-фини признаци.

Болката при котките може да ги накара да не се движат много и да се откажат от храната си. Освен това е вероятно да се оттеглят и може да са по-натрапчиви от нормалното. Ако смятате, че котката ви може да изпитва болка, независимо дали можете да установите причината, важно е да я заведете на ветеринарен лекар.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

6. Тоалетната им е мръсна

Котките мразят да имат мръсна тоалетна, особено ако е споделена с друга котка. Ако котката ви уринира някъде неочаквано, струва си да проверите за някакви очевидни причини, поради които не е използвала мястото, което обикновено би използвала. Малко детективска работа може просто да ви даде решение!

За да предотвратите уринирането извън тоалетната поради лоша хигиена, това значи, че трябва да се постараете и да почиствате тоалетната на котката редовно! Също така може да се наложи да въведете още една тоалетна. Повечето котки обичат да имат две, за да разпределят работите си съответно.

Лесно е да се разочаровате, ако котката ви уринира извън тоалетната, а да не говорим, ако го направи върху вас. Не забравяйте обаче, че това действие може да е признак на много различни медицински проблеми и поведенчески проблеми и силна негативна реакция от ваша страна може да причини още повече стрес на вашата котка и да влоши проблема. Затова помислете каква е причината и се опитайте да разрешите проблема.

котка ходи до тоалетнаСнимка: iStock

Виж още