Котката не яде, но въпреки това се държи нормално - 7 възможни причини

домашна котка Снимка: iStock

К огато котките не се чувстват добре, те могат да проявят редица поведения, включително да се крият от останалата част от семейството и да избягват храна. Какво ще стане, ако котката ви не яде, но въпреки това се държи нормално, например мърка? Това означава ли, че вашият домашен любимец е болен или се случва нещо друго?

Има няколко причини, поради които котката ви може да не яде, но все още мърка, вариращи от проблем с храната до медицинско неразположение:

1. Проблем с храната

Една от най-честите причини котката да започне да избягва храната си, докато все още мърка и се държи нормално, е защото има нещо в храната, която котката не харесва. Може наскоро да сте сменили марката храна. Вашата котка може също да е решила внезапно да стане придирчива към това, което яде, или храната може да не е достатъчно прясна в купата. Котките имат остро обоняние, така че могат да усетят малки промени в храната, която е престояла.

домашна коткаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Това обаче е лесен за разрешаване проблем. Ако храната е остаряла, можете да опитате да я съхранявате в херметически затворен контейнер или да закупите малки торби с храна вместо големи торби. Ако наскоро сте сменили храната, върнете се към това, което вашият домашен любимец е харесвал преди, или ако не можете да се върнете по някаква причина, опитайте да потърсите максималко доближаваща се алтернатива.

2. Отвращение към храната

Попадали ли сте някога в ситуация, която не ви е харесала и която е завършила така, че завинаги да свързвате песен, аромат или храна с тях и да искате никога повече да не чувате, миришете или ядете това нещо? Същото може да се случи и с вашата котка. Ако вашият домашен любимец наскоро е бил в болница или е трябвало да консумира определена храна, поради здравословно състояние, или е повърнал - може би просто вече не иска да вкусва от тази храна и не я харесва както преди.

3. Скорошна ваксинация

Знаете ли как понякога, когато се ваксинирате за нещо, в крайна сметка се чувствате неразположени на следващия ден или два? Е, това може да се случи и на вашата котка и един от най-често срещаните странични ефекти от ваксинацията при котки е гаденето, което може да накара вашия домашен любимец да не яде, но все пак да мърка както обикновено. Добрата новина е, че всяко гадене, причинено от ваксинация, трябва да изчезне за 48 часа или по-малко.

Въпреки това, ако вашата котка все още избягва храна след този период, свържете се с ветеринаря на вашия домашен любимец, тъй като това може да е признак за нежелана реакция от ваксинацията (макар че това се случва рядко).

4. Твърде горещо е

домашна коткаСнимка: iStock

Със сигурност се храните по-леко, когато температурите са изключително високи, така че няма ли смисъл котката ви да прави същото? Когато е твърде горещо, има голяма вероятност котката ви да яде много по-малко от обикновено. Всъщност едно проучване установява, че котките ядат до 15% по-малко калории през по-горещите месеци.

Не може да направите много, за да убедите котката си да яде, когато навън е горещо, особено ако тялото им наистина не се нуждае от допълнителни калории. Но можете да гарантирате, че вашият домашен любимец остава хидратиран, като поддържате прясна, чиста вода на разположение по всяко време.

5. Малък стомашно-чревен проблем

Ако вашата котка страда от лек стомашно-чревен проблем, тя може да спре да яде, но да продължи да се държи нормално. Разбира се, ако проблемът е сериозен, котката ви вероятно няма да мърка и вместо това ще проявява симптоми, различни от простото пропускане на едно или две хранения. Но ако котката ви все още мърка и няма проблеми като повръщане, диария или загуба на тегло, това вероятно е просто леко стомашно разстройство или дразнене.

Докато проблемът е лек, той трябва да изчезне от само себе си за ден или два, но ако симптомите се влошат, трябва да посетите вашия ветеринарен лекар.

 6. Леки проблеми със зъбите

Същото важи и за леки проблеми със зъбите. Вероятно не искате да ядете много, ако имате зъб, който ви боли, а котката ви също не иска! Леки зъбни проблеми като зъбобол или разклатени зъби могат да накарат котката ви да избягва да яде (особено ако им се дава суха храна).

Ако проблемът засяга зъбите на вашата котка, препоръчително е да посетите ветеринарен лекар, за да откриете и отстраните проблема. Може също да искате да говорите с вашия ветеринарен лекар относно редовното почистване на зъбите на вашата котка, за да избегнете допълнителни проблеми със зъбите.

7. Настинка или алергии

домашна коткаСнимка: iStock

Мяукащите животни могат да страдат от настинки и алергии точно като нас и когато това стане, има шанс да започнат да отказват да се хранят, докато продължават да мъркат и да се държат нормално. В този случай избягването на храна вероятно се дължи на запушен нос.

Ако котката ви не се е възстановила от настинката или алергиите след няколко дни, или ако стане летаргична, развие хрема или има треска, посещението при ветеринар е задължително.

Ако мъркащият ви приятел отказва да се храни повече от 48 часа е добре да посетите ветеринарен лекар, дори и поведението му да е непроменено. Възможно е симптомите на някакво неразположение или заболяване тепърва да се проявяват, така че не отлагайте.

Виж още