Котките чувстват ли се самотни

Котка у дома Снимка: IStock

К отките са забавни пухкави съквартиранти за живеене. Те са склонни да бъдат непредсказуеми и обикновено нямат проблем да споделят как се чувстват. Всички сме изпитвали по някой нокът или силно, възнегодуващо мяукане, когато сме “провокирали” с поведението си гальовния домашен любимец. 

Котките като цяло изглеждат независими животни, но въпреки това лесно показват любовта и привързаността си към членовете на своето семейство, независимо дали това са хора или животни. Тези неща могат да ни накарат да се зачудим - дали мъркащите животни изпитват самота? 

Краткият отговор на този въпрос (макар и изненадващ за някои стопани) е да, мъркащите животни могат да бъдат самотни, точно както ние, хората. Но защо котките са самотни и какво можем да направим ние като техни собственици, за да се почувстват по-добре?

Котките и самотата

Котките прекарват доста време сами, но това не означава задължително, че са напълно самотни животни. Макар че в природата могат да оцелеят сами и да живеят като бездомни, те не винаги се чувстват добре, имайки такъв начин на живот. Котките се нуждаят от другарство, привързаност и общуване, за да имат истински щастлив и здравословен живот. Ако вашата котка прекарва по-голямата част от времето си сама вкъщи, може да забележите, че тя е изключително общителна и привързана, когато сте у дома. Това доказва, че все пак котките имат нужда от компания

Dogsandcats.bg

Всеки път, когато котката ви е сама вкъщи, тя вероятно ще се почувства някак самотна. Някои мъркащи животни страдат от тревожност при раздяла и действително не се чувстват комфортно, когато вас ви няма и с най-голям трепет ще ви чакат да се приберете у дома. 

Ако се чудите дали мяукащият спътник се чувства самотен, следете за тези признаци

  • Повишен сън
  • Разрушително поведение
  • Агресия
  • Инциденти с тоалетната
  • Преувеличена вокализация

Самотата не е нещо, с което повечето котките се справят добре. Те обичат вниманието и комуникацията и ще направят почти всичко, за да го получат.

Така че не би трябвало да имате проблем да идентифицирате кога вашето коте се чувства самотно, тъй като то вероятно ще ви уведоми по различни начини.

Котка у домаСнимка: IStock

Могат ли други котки или домашни любимци да облекчат самотата

Котките могат да бъдат щастливи с друг мъркащ другар, но това зависи от ситуацията и темперамента на двете котки. По-възрастните представители може да не оценят присъствието на друга по-млада котка, тъй като лесно могат да бъдат тормозени с игриво и любопитно поведение. Котенцата и по-младите котки със сигурност могат да се “възползват” от наличието на друга котка наоколо, особено когато членовете на човешкото семейство не са толкова често наоколо, колкото им се иска.

Как да помогнете на вашето коте да се чувства по-малко самотно

Ако вашето мъркащо животинче изглежда самотно, първото нещо, което трябва да направите, е да се уверите, че е в добро здравословно състояние. Насрочете преглед при вашия ветеринарен лекар и се уверете, че мяукащият спътник се чувства добре физически.

Ако мъркащият приятел е здрав - можете да помислите за второ коте. Но ако се решите на тази стъпка, трябва да въведете новото животинче плавно. 

Друг начин, за да направите котката си по-щастлива е да я ѝ отделяте повече време за игра. Прекарвайте поне 10 минути на ден, играейки с котката си и общувайки с нея по някакъв начин. Колкото повече време прекарвате с котето си, когато сте у дома, толкова по-малка е вероятността тя да се чувства самотна, когато не сте у дома. 

Какво да правите, когато знаете, че няма да сте наоколо известно време

Ако планирате ваканция, продължителен работен ангажимент или нещо друго, което ще ви държи далеч от дома за известно време, има няколко неща, които можете да направите, за да сте сигурни, че вашето коте няма да се чувства самотно, докато вие отсъствате.

Първо се уверете, че мяукащият спътник има много играчки и забавления у дома. Това е особено важно, ако вашата котка е сама, без друг домашен любимец, с когото да прекарва времето си. Също така, погрижете се мъркащият спътник да бъде посещаван от човек, който има опит с котки или някой ваш приятел, който има желание да отделя повече време за игра, за да се увери, че мъничето се чувства добре и се забавлява достатъчно. 

Виж още