Котките да разбират ли как се чувстваме?

котка и стопанин Снимка: iStock

Н ие не говорим един и същи език, но котките са се научили как да общуват с хората. Може да се изненадате, но мъркащите животни имат различни „трикове“, с които наблюдават стопаните си и си вадят заключения от техните поведения. Котките показват голямо разнообразие от емоции по свой уникален начин. Те също така реагират различно на различните членове на семейството в зависимост от връзката им с тях. Ако се чудите дали котката ви разбира как се чувствате - помислете дали проявява следните поведения:

1. Гледа ви втренчено и мига бавно

Котките отговарят и реагират на хора, които задържат погледа им и се взират право в очите им. Много котки правят нещо, наречено „бавно мигане“. Това е мястото, където те задържат погледа ни и след това затварят очите си и ги отварят отново бавно. Смята се, че това е котешки еквивалент на усмивка или целувка и означава, че вашата котка ви обича и ви вярва.

2. Котката ви души

котка и стопанинСнимка: iStock

Мъркащите животни често използват миризмата ни, за да ни разпознаят като любим човек. Те също втриват собствената си миризма върху нас, други животни и предмети в дома. Това е начин, по който те ни „маркират“, като ни втриват специални химически послания, наречени феромони. Те използват това, за да ни идентифицират като някой, който е сигурен и ще ги закриля. Ако котката ви души и се търка във вас - със сигурност това значи, че държи на вас.

Dogsandcats.bg

3. Котката мяука и „разговаря“ с вас

Мъркащите животни абсолютно разпознават звука на гласа на значимия си човек. Те могат да определят емоционалното състояние на своя човек въз основа на звуците, които човекът издава и тона на гласа му. Котките също променят звуците и тона на собствения си глас. Котешкото мяукане може да означава много различни неща в зависимост от това каква е интонацията. Ако котката ви мяука и разговаря с нас, особено когато изглеждате емоционални - може да се търкува като начин да ви „успокои“ или поне да демонстрира, че е близо до вас и ви пази.

Как котките интерпретират човешките емоции?

Котките могат да разпознаят кога нещо е различно въз основа на изражението на лицето ви и тона и силата на гласа ви.

Ако проявявате екстремни емоции пред котката си, например крещите гневно, плачете или се смеете, може да забележите, че котката ви често спира и се взира във вас. Най-вероятно се опитва да разбере какво се случва.

котка и стопанинСнимка: iStock

Котките може да не разберат директно, че плачът означава, че сте тъжни или викането означава, че сте ядосани, но те ще получат други улики от езика на тялото ви и ще действат по съответния начин. Укрепването и разпознаването на шаблони на ваши поведения голяма роля тук. Вашата котка ще научи какъв вид поведение следва след показването на определени емоции.

Например, ако сте тъжни и плачете, може да потърсите внимание и гушкане от котката си, така че когато ви видят да плачете, може да се покатерят в скута ви, защото знаят, че ще бъдат погалени. Това може да изглежда така, сякаш те ни утешават в момент на нужда, но в действителност това е случай на положително обучение и обуславяне на определено поведение. Котките гледат на дома си като на собствена територия и безопасно място.

Ако котката усети, че има проблем на това безопасно място (например собственикът ѝ плаче или крещи), тя ще се тревожи, че това поведение може да представлява опасност за щастливия баланс на нейната среда. Ако вашата котка мърка и се отърква във вас, обикновено вашите разстроени чувства или гняв отшумяват, възстановявайки хармонията на безопасното им място и на свой ред ги кара да се чувстват по-спокойни. Това е случай на нашето благосъстояние, което косвено засяга тяхното благосъстояние.

Как нашите емоции влияят на нашите котки?

Котките са склонни да се чувстват спокойни, когато вие сте спокойни, и стресирани, когато сте притеснени.

Котките могат да имат огромно положително въздействие върху нашите емоции и обратното. Гальовните животни често се тревожат, ако сме ядосани или стресирани, тъй като усещат, че нещо е различно и харесват и очакват да се чувстват сигурни в домашната си среда.

котка и стопанинСнимка: iStock

Когато говорим на висок глас или крачим насам-натам в ярост или стрес, това се чувства различно за тях и не им харесва, така че се стремят да се върнат към обичайната си спокойна безопасна среда, която познават и в която се чувстват комфортно.

Мъркащите животни са мистериозни същества и не винаги можем да очакваме как ще реагират на нашето поведение. Със сигурност емоциите, интонацията на гласа ни, държанието ни и езика на тялото влияят на домашните ни любимци. Дори и да показват фини признаци - те знаят много добре как се чувстваме!

Виж още