Котките имат ли кости в опашките си?

котка с вдигната опашка Снимка: iStock

О пашката на котката е завладяваща и фино настроена структура, пригодена за оцеляване в дивата природа. Ако трябва директно да отговорим на въпроса дали има кости - да, котешката опашка има кости. Опашката се състои от около 10% от общия брой кости на котката, а прешлените се простират от гръбначния стълб. Котешките опашки правят много повече от това просто да ви кажат кога вашият космат приятел се чувства разстроен и в тази публикация ще споделим основите на анатомията на котешката опашка и някои готини факти за това как функционира тази част от котешкото тяло.

Основи на анатомията на котешката опашка

Опашките на котките са съставени от комбинация от кости, нерви, кръвоносни съдове и мускули. Опашката съдържа около 20 прешлена, които се наричат опашни прешлени. В основата на опашката прешлените са най-големи и са по-малки по дължината на опашката към върха.

Първият от тези прешлени е свързан с гръбнака и това свързва опашката с прешлените в долната част на гърба. Между прешлените има меки дискове, които позволяват гъвкавост на движението.

котка с вдигната опашкаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Опашката също така съдържа мускули, които са свързани с прешлените чрез сухожилия и връзки. Те позволяват на вашата котка да движи опашката си нагоре и надолу. Като цяло тази сложна структура от кости, нерви, мускули и кръвоносни съдове помага на вашата котка да поддържа баланс, да се движи по-плавно и да изразява широк спектър от емоции.

5 факта за котешката опашка

Ако сте любопитни как функционира опашката на вашата котка и гамата от емоции, които може да изрази, ето някои невероятни факти за котешка опашка:

1. Нараняванията на опашката могат да бъдат много сериозни

Ако котката има нараняване на опашката, това може да доведе до увреждане на нервите. Дърпането на опашката, например, може да причини сериозно нараняване, защото може да разкъса нервите, излизащи от гръбначния мозък, а тези нерви също са свързани със задните крака, ануса, дебелото черво и пикочния мехур.

Това може да доведе до загуба на контрол върху червата и затруднения с движението на опашката (която може да падне надолу и да се влачи) и задните крака. Поради тази причина е изключително важно да внимавате около опашката на вашата котка и никога да не оставяте малки деца без надзор около тях.

2. Опашките на котките помагат в баланса

котка с вдигната опашкаСнимка: iStock

Ако някога сте забелязвали вашата котка да се движи без усилие през тясна ограда и сте се чудили как се справя, това е защото опашката ѝ действа като противотежест, за да им помогне да остане изправена. Опашката помага и при тичане, скачане и взимане на резки завои, което прави котката стабилна в преследването на плячка (или играчка у дома).

3. Опашките могат да хипнотизират плячката

Преди котка да се хвърли, те махат с опашка, което се смята за метод за хипнотизиране на плячката, като по този начин улесняват улавянето ѝ. Това също кара плячката да се движи, ако котката не може да я види, което ѝ помага да знае къде точно кога е моментът да се нахвърли.

4. Опашките са инструменти за комуникация

Вашето коте може да не е в състояние да ви каже нещо устно, но обърнете внимание на опашката му, тъй като котките я използват, за да предадат широк спектър от емоции. Например, ако опашката на котката ви тупти на земята и се люлее напред-назад, това показва, че е раздразнена или в режим на атака, така че може да искате да отстъпите.

Обратно, ако опашката е високо вдигната и извита (малко като въпросителен знак), вероятно можете да предположите, че гальовният приятел е в щастливо или игриво настроение. Въпреки това, ако опашката потрепва в края, котката ви може да е в игриво настроение, но също така може да е развълнувана или раздразнена. Увиването на опашката около вас е начин да ви поздравим или да ви помолим за малко ласки или гушкания.

5. Котките могат да се научат да балансират без опашки

котка с вдигната опашкаСнимка: iStock

Някои котки, като Манкс, се раждат без опашка, а някои се подлагат на ампутация поради нараняване. Котките, родени без опашки, нямат никакви проблеми с равновесието, а тези, които загубят опашките си по-късно в живота, вероятно ще имат проблеми с равновесието и движението в началото, но докато се излекуват, трябва да започнат да се адаптират към живота без опашка .

За да обобщим, котките със сигурност имат кости в опашките си. Опашките са наистина интригуващи части от анатомията на котката, които служат на много цели по отношение на оцеляването и комуникацията. Увреждането на опашката на котката може да засегне други части на тялото и да причини сериозни проблеми. Ако подозирате, че котката ви страда от нараняване на опашката, моля, посетете вашия ветеринарен лекар.

Виж още