Котките наистина ли ги е страх от краставици

котка и краставица Снимка: iStock

Н ай-вероятно сте виждали стотици клипове в интернет на хора, които плашат мъркащите си домашни животни с краставица, която е поставена безшумно зад тях. Котката се обръща, вижда този зеленчук и така се стряска, че провокира доста голямо забавление в собственика си, който снима.

Преди да се впуснем в разсъждения дали мъркащите приятели наистина се страхуват конкретно от краставиците,

искаме да ви насърчим да не плашите умишлено домашната си котка с каквото и да е.

Dogsandcats.bg

Тези животни са много чувствителни, голяма част от тях така или иначе са страхливи и стресирани от непознатото човешко ежедневие, че да ги плашим допълнително и то просто за забавление. Помислете за последния път когато някой ваш приятел се е пошегувал с вас за нещо сериозно и истински ви е уплашил. Е, същата е ситуацията и с гальовните приятели.

уплашена коткаСнимка: Pixabay

Все пак, страхуват ли се котките от краставиците?

Защо точно краставици

Мъркащите приятели са както хищници, така и плячка за по-големи от тях животни. Както безмилостно ловуват гълъби, така и всячески се защитават от по-големите от тях хищници, които могат да ги изядат. От тази информация, можем да заключим, че котките не обичат изненадите и неща, които се промъкват тихо и незабелязано зад гърба им.

Ако внимателно изучите клипчетата с котки и краставици, ще забележите, че те обикновено се поставят докато мъркащият приятел се храни или пие вода. Тоест, в този момент той се намира в уязвима позиция. Реакцията на силен страх е напълно нормална, защото често котките сякаш „изключват“ сетивата си докато се хранят, пият вода или използват тоалетната си. Когато краставицата не е била до преди две секунди там, а изведнъж без никаква индикация се окаже зад гърба на котката – реакцията на страх е напълно оправдана.

Краставиците приличат ли на змии

краставицаСнимка: Pixabay

Общоприето вярване е, че котките се плашат от краставиците, защото приличат на змии. На пръв поглед има някакъв смисъл - краставиците са дълги, тесни, извити и цветът им напомня на змия. В този случай, може би е нормално тя да се уплаши толкова много, защото вижда влечуго, което би могло да я нападне.

Макар и да звучи донякъде логично, тази теория не е вярна. Още повече, че ако поставите краставицата пред котката ви, тя няма да се уплаши, а може би ще я помирише с интерес.

Всъщност, в интернет можете да откриете и клипчета, на които мъркащите приятели подскачат смешно заради банани, портокали, мандарини и много други предмети.

Истината е, че котките се плашат от всичко, което се появи безшумно зад гърба им, независимо какво е то. Как краставицата точно става толкова популярна – не се знае, но същия ефект можете да постигнете и с много други неща.

„Не правете това у дома си“ е нашият съвет! Макар и да е много смешно, този прилив на адреналин, който получава мъркащият ви приятел след появята на краставица зад гърба му, всъщност може да предизвика стрес и паника. Още повече, че ако гальовният ви домашен любимец е подложен често на това, може да развие сериозна тревожност докато се храни, пие вода или използва тоалетната си. Също така, в паниката си – котката ви може да се нарани или да счупи нещо ценно за вас. Има много начини, по които да се забавлявате с мъркащия си приятел и да го виждате как подскача смешно без да го плашите. Играта с въдица например е чудесен начин да се веселите взаимно!

Вижте още:

Видове котешки играчки

Колко време трябва да отделям на котката ми за игра

Виж още