Видове котешки играчки

котешки играчки Снимка: Pixabay

М ъркащите приятели обожават да играят. Малките котета пък, подобно на децата, са много активни и искат да опознаят света. Те могат с малко усилия да превърнат къщата ви в бойно поле, защото така се улисват в играта, че преминават със скоростта на светлината през всичко, което им се изпречи на пътя. 

Макар че с възрастта те стават по-спокойни, много възрастни котки продължават да играят до дълбока старост. За да направите ежедневието им още по-забавно и ангажирано, ще са ви необходими котешки играчки. На пазара можете да откриете най-различни видове, според целите – за бързина, образователни, за драскане, въдици, с котешка мента, тунели или пък къщички. Също така някои са предназначени котката да си играе сама, а други – със стопанина.

Ако сте объркани какъв вид да изберете – в тази статия ще ви дадем идеи!

  • Топчета, мишки, риби

котешки играчкиСнимка: Pixabay

Dogsandcats.bg

Това са всички играчки, с които домашният ви любимец може да се забавлява сам. Те могат да бъдат меки, твърди, блестящи, шумящи и изобщо всякакви предмети, които провокират интерес в гальовните приятели. 

Те са задължителен аксесоар за котки, защото те обожават да гонят и преследват, а активните котета могат да правят това с часове. Важно е гальовният ви съквартирант да тренира тези свои инстинкти, защото иначе със сигурност ще му стане скучно или пък ще започне да преследва и гони вашите пантофи, чорапи или други вещи.

Тези играчки вършат страхотна работа когато нямате възможност да обърнете внимание на мяукащия си приятел, но той е в настроение за игра. В тази ситуация можете да го „разсеете“ като му подхвърлите някое топче или любимата му шумяща играчка.

  • Тунели

Тунелите също са още един отличен избор за мъркащи приятели, които трябва да си поиграят сами. Срещат се във всякакви цветове, форми и материи, но всички те са направени от шумяща материя, а някои имат повече входове и изходи, за да направят играта още по-занимателна. Някои тунели имат и закачена топка или играчка с камбанка, за да може да провокират интереса на мъркащия пакостник.

  • Играчки за драскане

котешки играчкиСнимка: Pixabay

Драскалките са абсолютно задължителен аксесоар за всеки котешки родител! Тъй като гальовните животни имат нужда да точат ноктите си, те трябва да имат място на което да го правят. Драскането има различни цели за котките – прави ги щастливи, повишава активността им и също така е форма на маркиране на територия. Освен типичните стълбове за драскане, има най-различни креативни варианти на тези аксесоари – такива, които се закачват на стена или ъгъл, тип пещера, вълнообразни или тип постелки за пода.

  • Интерактивни и образователни

котешки играчкиСнимка: Pixabay

Тези играчки са чудесни за много активни и интелигентни котета, които бързо възприемат информация и им става скучно. Те са много подходящи и за мъркащи приятели, които прекарват голяма част от ежедневието си сами и нямат мотивацията да се движат, в резултат на което се залежават. За да се ползват тези играчки имате нужда и от лакомства, защото това е наградата за мъркащия приятел, че е разрешил „загадката“. Самите играчки могат да бъдат: лабиринти; топка с дупки, в която се поставя лакомството; рошави килимчета, в които наградата се скрива, а гальовният приятел трябва да я намери; ролки и други.

  • Въдици

котешки играчкиСнимка: iStock

Познатите на всички ни въдици са още една задължителна играчка за котки и техните собственици. Те са всякакви видове – мишки, риби, пера, топчета, с дълга лента ... С тях можете да се забавлявате заедно, защото вие управлявате въдицата. Това е прекрасен начин, по който вие се сближавате с котката си и тя може да се забавлява искрено с вас! Много е важно след игра да прибирате въдицата на недостъпно място, защото дългата връв е изключително опасна, ако достигне до лапите на котката ви. Тя може да се оплете, да стегне някоя лапичка, да се закачи в нокътя или някой зъб, което е опасно за тези пакостливи приятели.

  • С котешка мента

Известното растение catnip, коча билка или котешка мента е вид „стимулант“, който въздейства на гальовните приятели и ги кара да се наслаждават дори още повече на играта. Като цяло различните котки могат да реагират по различен начин на билката – някои от тях да се успокоят, други започват да се отъркват навсякъде сякаш са разгонени, трети се активизират дори още повече. Трябва да отбележим обаче, че котешката мента не действа на всички котки. Някои могат да останат абсолютно безразлични към нея. Малките котета също не са предразположени за нея, така че трябва да изчакате мъркащият ви приятел да достигне до минимум шест месеца преди да опитате. Относно видовете играчки – можете да откриете въдици, мишки, топчета, възглавнички, пръчици и други.

Вижте още: Как котешката мента действа на котките

Играчки, направени в домашни условия

Разбира се, можете да направите много и различни играчки от подръчни материали у дома, тъй като котките са особняци и са привлечени от странни на пръв поглед предмети. Можете да изобретите куп играчки, които са също толкова забавни (дори и повече) от тези в магазините и да спестите малко от бюджета си. Все пак, не забравяйте, че драскалката и въдицата си остават задължителни, защото имат много важни други функции съчетани с играта на мъркащия приятел.

котешки играчкиСнимка:

Даваме ви няколко идеи за котешки играчки, изобретени в домашни условия:

  • Празни кутии или хартиени торбички. Кутията от новите ви обувки, например, ще свърши чудна работа. Единствено – погрижете се да е чиста, премахнете всички, панделки, лепенки,телбот и всякакви потенциално опасни предмети от тях.
  • Хартиени топчета – можете да използвате няколко листа хартия, да ги смачкате на топка, хвърляте – и гледате резултата. Ако искате да ги направите по-твърди и устойчиви – облепете ги с тиксо. Същото можете да направите с топчета от станиол или целуфан, стига в тях да не е имало нещо, което би било токсично за гальовния приятел.

Когато избирате и правите играчки на своето мъркащо приятелче винаги мислете на първо място за неговата безопасност. Котенцата хапят и лапат всичко, което попадне пред очите им, така че избягвайте малките предмети, които могат да бъдат погълнати. И не забравяйте – не позволявайте на котенцето да си играе с ръцете ви, да ви хапе или драска, защото така ще го научите на тези вредни навици и занапред. Винаги когато се насочи към вас – кажете силно и ясно „Не!“ или друга команда, която използвате, за да комуникирате нещо, което мъркащият приятел да не прави и го насочете към играчка.

Вижте още:

Основни принадлежности, които ви трябват преди да осиновите коте

Няколко алтернативи на котешките дървета, които котката ви ще хареса

Как да подготвим дома си преди да осиновим коте

Виж още