Котките разбират заплахата на огъня и биха ли стояли далеч от него?

котка и свещи Снимка: iStock

Х ората знаят, че огънят може да бъде разрушителен. Разбираме, че близкият контакт с пламъци причинява болка, поради което вземаме предпазни мерки. Въпреки това е естествено да се чудите дали котките са наясно с опасностите от пожар.

Котките са наясно, че пожарите могат да бъдат опасни, така че ще стоят далеч от открит огън, който излъчва искри и жарава. Въпреки това, мъркащите животни се излежават близо до запалени камини, за да се стоплят, особено в студено време. Друг път тяхната любопитна природа ще ги привлече към пламтящи предмети, като свещи и горещи котлони.

Ако имате камина или обичате да палите свещи в дома си, внимавайте котката ви да се приближава твърде много до огън. В противен случай тя може случайно да се изгори или козината ѝ да бъде изгорена от изхвръкналата жарава. Котките трябва да се държат далеч от печки на дърва и свещи, тъй като те все още могат да се наранят или да съборят свещта.

Котките знаят ли, че огънят е опасен?

котка и свещиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Мяукащите животни разбират, че приближаването твърде много до огън причинява болка и дискомфорт. Поради тази причина те са склонни да спазват безопасно разстояние от открит огън.

Въпреки това, някои котки могат да се доближат от любопитство. Трябва да избягвате да оставяте котката си да играе близо до открит огън без надзор.

Как да пазим котката от камината

Както споменахме, котките са наясно, че огънят може да бъде опасен. Като такива, те често се държат на дистанция от него.

Въпреки това, понякога те се излежават твърде близо до огньове, или за да се стоплят в студено време, или от любопитство. Важно е да разберете, че оставянето на котката ви близо до камина без надзор може да причини изгаряния и наранявания.

Освен това котката ви може случайно да хвърли играчките си в камината и да създаде опасност от пожар в дома ви. Затова се уверете, че сте взели всички мерки за безопасност:

  • Наглеждайте котката си около запалена камина
  • Не позволявайте на котката си да играе близо до камината
  • Поставете защитен метален параван около камината си
  • Уверете се, че огнището не е претрупано с предмети наоколо
  • Дръжте котката си далеч от камината

Котките знаят ли да стоят далеч от свещи?

котка и свещиСнимка: iStock

Мъркащите приятели са склонни да проявяват любопитство към всичко и често могат да бъдат видени да се взират директно в откритите пламъци.

Трепкащият пламък на свещ може лесно да привлече вниманието на вашата котка и да я примами да се приближи. В повечето случаи котките няма да се опитат да докоснат пламъка на свещ, тъй като ще усетят високата температура. Въпреки това има риск котката да събори свещта и да причини пожар. Ако палите свещи у дома се уверете, че котката ви не е наоколо или свещта е на високо и недостъпно място за гальовния приятел.

Виж още