Котките утешават ли стопаните си, когато плачат?

собственичка и котка Снимка: iStock

К отките имат репутация на отдалечени и лишени от емоции. И въпреки това собствениците често споменават, че котката им се държи различно, когато са тъжни. Често се случва безразлична котка може да ближе или да се гушка със собственика си, когато той плаче.

Котките ви утешават, когато плачете, защото се държите различно от нормалното.

Котките разпознават хората по звук и изражения на лицето, които се променят при плач. Тъй като вашата котка е заинтригувана и объркана, тя ще се опита да разбере това поведение, като привлече вниманието ви и покаже обич.

Dogsandcats.bg

Все още не е известно дали котките наистина разбират и съчувстват на човешката тъга. Те обаче могат да разберат кога има промяна в настроението ни поради нашите поведенчески модели.

Котките разбират ли кога плачете?

собственичка и коткаСнимка: iStock

Котките имат остри инстинкти и живеят редом с хората от хиляди години. Домашните котки са фино настроени към нашите поведенчески модели и бързо забелязват, когато има внезапна промяна в настроението ни.

Котките може да не са толкова умствено и емоционално сложни като хората, но имат превъзходни сетива, които им позволяват да интерпретират света около тях.

Това се постига чрез следното:

  • Запаметяване на звука на нашия глас
  • Свързване на нашите изрази и модели на говорене с определени емоции
  • Откриване на малки промени в нашето дишане

Нашият глас, дишане, изражение и отношение напълно се променят, когато плачем, така че със сигурност мъркащият ни приятел ще прояви интерес към това, което се случва.

Защо котката ми винаги идва при мен, когато плача?

Вашата котка идва при вас, когато плачете, защото е наясно, че настроението ви се е променило. Тя реагира на тази промяна, така че котката ви може да е любопитна защо изглеждате и звучите толкова различно.

Когато плачете, може да издавате странни звуци, които предупреждават котката ви, че нещо не е наред. Затова тя ще отиде при вас, за да разбере, за да разбере защо се появява странният звук и защо гласът ви е толкова различен от нормалния.

Защо котката ми ме гледа, когато плача?

собственичка и коткаСнимка: iStock

Когато котката ви се взира във вас, когато плачете, това е, защото се опитва да разбере какво не е наред с вас.

Някои котки ще реагират на плача с гушкане или търкане във вас, други гальовни животни може да се срият, тъй като са уплашени от звука, който издавате. Треди може да са малко по-отзивчиви и да ви наблюдават внимателно, за да разберат какво се случва.

Котките разбират ли сълзите?

Котките забелязват, когато се държите странно въз основа на изражението ви, но те не разбират понятието за сълзи.

Котките не могат да плачат, така че това не е нещо, което те свързват с тъга. Ако реагират на вашия плач, това ще бъде заради звуците и лицето ви, а не заради сълзите ви.

собственичка и коткаСнимка: iStock

Някои котки ще оближат сълзите на собственика си, но това не означава, че котката ви бърше сълзите. По-скоро тя вижда тази течност по кожата ви и е любопитна каква е.

Не забравяйте, че котките са създания на навика. Когато са видят промяна в поведението ви те ще реагират. Много котки стоят близо до стопаните си, когато последните са разтревожени и плачат. Дори и мъркащият приятел да не разбира със сигурност сълзите и тъгата ви - той все пак вероятно ще ви предложи любов и топлина, като се сгуши в скута ви или ви подуши.

Виж още