Котките знаят ли когато хората имат алергия към тях

алергия към котка Снимка: iStock

Х ората, които обичат котките, но имат алергия към тях със сигурност са с разбито сърце. Все пак, преди да се натъжаваме, бързаме да кажем, че дори и да имате алергия, бихте могли да живеете с котка.

Някои породи излъчват по-ниски нива на алергени, които всъщност тормозят нас, хората. Ако се решите на тази крачка, е добре да се консултирате с лекар и да се тествате, след това да потърсите порода, която е с доказани ниски нива на алергени, да прекарате известно време с котето, за да разберете дали кихате от него. Ако всичко е наред - можете да заживеете заедно!

Повече за това, можете да прочетете ТУК. Процесът не е лек, но в никакъв случай не е невъзможен, така че ако сте силно решени да живеете с коте - не се отказвайте без да сте опитали.

Знаем каква е нашата гледна точка, но ни е любопитно - котките дали знаят, че някой човек е алергичен към тях?

Dogsandcats.bg

Котките не усещат алергии

Ако си мислите, че мъркащият приятел нарочно ви кара да кихате - това изобщо не е така. Дори и гальовните животни да дават вид на същества, които с най-голямо удоволствие биха ни подразнили - те изобщо нямат никакво намерение да ви карат да кихате и да се чувствате зле.

За съжаление обаче, нещата стават по-лоши за вас, ако котката ви се радва, започне да се гушка и да се трие във вас, за да ви маркира с аромат - няма да закъснеят сълзите в очите, запушеният нос и може би безбройните кихания.

Как да подходим, ако у дома имаме гост с алергия към котки

алергия към коткаСнимка: iStock

Никога не е приятно да поканите приятели и да установите, че някой от тях киха. Ако събирате много хора във вашия дом или идва нов човек, за когото нямате информация дали страда от алергия (а може би и той не знае), най-добре го предупредете, че у дома имате мъркащ приятел и попитайте за алергия. Така поне ще знаете дали събирането във вашия дом е добра идея или партито трябва да се пренесе на друго място.

В случай че вече у дома имате човек, който се чувства некомфортно заради мъркащия приятел, можете да направите няколко неща:

  • Не можете да изгоните госта си, затова ограничете достъпа на гальовния спътник до „купона“. Със сигурност няма да му е приятно, особено, ако имате късмета котката ви да е социална, но по-добре да не рискувате здравето на вашия посетител. Можете да поставите играчки за вашия мъркащ съквартирант, а останалите гости да се редуват да си играят с него. Все пак, всички ще се съгласим - никой не би бил щастлив да изключи котка от някое парти (освен хората, които не харесват тези домашни любимци, разбира се).
  • Попитайте госта си как се чувства, има ли нужда от нещо - ако той въпреки всичко харесва котката ви иска тя да остане при вас - съгласете се и наблюдавайте ситуацията.
  • Отворете прозорците, но внимавайте, мъркащият приятел да не излезе навън.

Ако у дома ще ви гостува за повече време някой ваш приятел, за когото знаете за алергията, ще трябва да поговорите и да измислите решение на ситуацията. Вие можете да почистите старателно стаята, където ще се настани гостът ви, да я проветрявате всеки ден и да не пуската котката си да влиза там. Вашият приятел (в зависимост колко е тежка алергията му), би могъл да се консултира с лекар, за противоалергично лекарство, ако се налага.

Честото проветряване на въздуха и почистването на повърхностите много биха помогнали, но все пак трябва да внимавате котката ви да не избяга.

Алергиите са доста неприятни, независимо дали са от домашен любимец, полени, храни, прах или нещо друго. Ако у дома имате гост с алергия, вие можете да вземете пълните мерки за проветряване и ограничаване на достъпа на котката ви до всички стаи (без да я стресирате, разбира се), но вашият посетител също би трябвало да се погрижи за това, особено ако знае за алергията си. С общи усилия със сигурност ще се справите.

Виж още