Лапите на котката ми са подути

котешки лапи Снимка: iStock

Л апите на гальовните приятели рядко може да се подуят и, ако забележите, че това се случва с котката ви - трябва да реагирате бързо с преглед при ветеринар, защото това състояние обикновено е доста болезнено. Болката е съвсем логична, тъй като котките стъпват на лапите си и, ако те са подути - със сигурност им причиняват ужасен дискомфорт.

Няколко неща трябва да знаете за подуването на лапите на котката:

  • Подуването обикновено включва само един крак, а понякога само един пръст.
  • Може да зебележите, че подутата лапа е по-топла от останалите.
  • Има секрет от подутото стъпало.
  • Израсналите нокти може да са се враснали навътре и това да причинява болка и подуване

Основна причина за подуване на лапите на котката

котешки лапиСнимка: iStock

Повечето случаи на подуване се дължат на инфекция, враснал нокът на крака, ухапване или друга рана. След като забележите подут крак или пръст, прегледайте го (ако можете да го направите безопасно) за чужди предмети, рани или враснали нокти. Ако можете безопасно да отстраните чужд предмет или да измиете раната, направете го. След това заведете котката си при вашия ветеринарен лекар.

Dogsandcats.bg

Лечението по същество се състои в коригиране на проблема, причинил подуването: изрязване на враснали нокти, отстраняване на чужди предмети, почистване на крака и антибиотици за рани и абсцеси, шина за счупена кост. Ако следвате указанията на вашия ветеринарен лекар, котката ви трябва да се възстанови с малък риск от усложнения.

Грижи за котката с подута лапа

котешки лапиСнимка: iStock

Ако има превръзки или отворени рани по краката, може да е необходим различен тип котешка тоалетна, за да се предотврати замърсяване на района. Не забравяйте да следвате инструкциите на вашия ветеринарен лекар за домашни грижи.

Котешките нокти на краката се отделят на големи плоски парчета, докато се правят нови слоеве от ноктите. Нормалното поведение при заточване на ноктите помага да се отстранят тези слоеве. С напредване на възрастта при някои котки този процес може да се наруши, а това да доведе до слоеве отлепен материал. Тези нокти трябва да се подрязват редовно, в противен случай ноктите ще растат и ще се изкривят, докато проникнат в подложката на пръстите.

Вижте още:

Защо котките прибират лапите си под тялото

Знаете ли че някои котки имат повече пръсти на лапите

Виж още