Лечебният ефект на котешкото мъркане

котка мърка Снимка: iStock

О т векове хората живеят с котките като с любими другари. Наличието на домашен любимец предлага много предимства и връзката между собственик на котка и неговия мъркащ приятел не е нещо за подценяване.

Може би сте чували, че котешкото мъркане понижава нивата на стрес и кръвното налягане, помага при затруднено дишане и дори лекува костите. Но вярно ли е това?

Може ли котешкото мъркане наистина да ви излекува? Нека научим повече за този очарователен котешки звук.

Защо котките мъркат?

Смята се, че мъркането на котка е инстинктивно действие, въпреки че има и известен съзнателен контрол. Котките мъркат по различни причини. Те използват мъркането си, за да общуват. Те мъркат, когато са щастливи и доволни. Те мъркат като начин за самоуспокоение. Също така котките мъркат, когато ги галят, което обикновено работи като положителна обратна връзка за „галещия“, за да продължи с галенето.

Dogsandcats.bg

котка мъркаСнимка: iStock

Когато се раждат, котенцата са със затворени очи и не чуват през първите две седмици от живота си, но започват да мъркат, когато са само на няколко дни. Те правят това, за да уведомят майка си къде са, за да може да ги нахрани.

Котките също мъркат, когато са претърпели нараняване, ако раждат или когато умират.

Фактът, че всички видове котки мъркат трябва да означава, че това е полезен инструмент за тях като вид.

Какво казва науката за котешкото мъркане?

Когато гальовните приятели седят в скута ни и мъркат, те отделят химикали, наречени ендорфини в мозъка си. Ендорфините са хормони, които са отговорни за създаването на усещане за щастие, удовлетворение, възбудимост и други положителни емоции.

Изследванията показват, че когато котката мърка, това предизвиква отделяне на ендорфини и при хората. Ползите за здравето от тази сложна химична реакция са безкрайни. Те включват понижаване на кръвното налягане, намаляване на нивата на стрес, облекчаване на болката и подобряване на общото чувство за благополучие.

Смята се, че звукът, включително тонът и вибрациите на мъркането, са отговорни за освобождаването на ендорфини.

Лечебни свойства на котешкото мъркане

Вид лечение, наречено вибрационна терапия, използва вибрации на цялото тяло, за да подобри благосъстоянието на пациентите и да подобри общото им здраве. Той се използва широко в човешкия свят от редица професионалисти.

котка мъркаСнимка: iStock

Смята се, че котката издава мъркане със същата честота като тези звуци от вибрационна терапия, като вероятно има подобен ефект. Честотата на мъркане на котка започва от около 26 Hz, което е същата честота, която учените използват за регенериране на увредена тъкан при вибрационна терапия.

Вибрационната терапия работи на принципа, че когато тялото е подложено на натиск с висока интензивност или упражнения за вдигане на тежести, мускулите и костите стават по-здрави с времето. Костната плътност се подобрява и мускулната маса се увеличава.

Вибрационната терапия създава същото изцеление и укрепване, използвайки нискочестотни вибрации вместо интензивна активност с голямо въздействие. Теоретично котешкото мъркане също може да помогне за оздравяването. Накратко, честотата на котешкото мъркане може да има подобен ефект върху тялото като упражнението с голямо въздействие. Смята се, че вибрационната терапия може да помогне при: подуване, инфекции, костен растеж и зазтравяване, възстановяване и растеж на мускулите, възстановяване на сухожилията и при подобряване на подвижността на ставите.

Котешкото мъркане при счупени кости

Средната честота на котешкото мъркане е някъде между 25 Hz и 140 Hz. В проучване звуците, издавани от котка на тази честота, показват, че „честотите на мъркане съответстват на вибрационни/електрически честоти, използвани при лечение на костен растеж/фрактури, болка, оток, мускулен растеж/напрежение, гъвкавост на ставите, диспнея и рани .”

Възможно е честотата на котешкото мъркане да помогне за заздравяването на костите, ставните проблеми и нараняванията на мускулите, сухожилията и връзките, наред с други неща. Смята се, че вибрациите, причинени от котешко мъркане, също могат да помогнат при лечението на инфекции, облекчаване на болката и намаляване на възпалението.

Котешкото мъркане при проблеми с дишането

котка мъркаСнимка: iStock

В същото проучване, споменато по-горе е отбелязано, че честотата на котешкото мъркане съответства на електрическите и вибрационните честоти, използвани при лечението на затруднено дишане.

Котките с респираторни заболявания, особено тези, засягащи горните дихателни пътища, често започват да мъркат, което улеснява дишането. Предполага се, че мъркането на котка може да има същия ефект върху човек с респираторни проблеми.

Котките не са просто очарователни и забавни спътници. Те всъщност могат да ни осигурят ползи за здравето. Въпреки че не знаем със сигурност как работи всичко, мъркането на котката може да има положителен ефект върху редица различни неща, обхващащи както нашето физическо, така и психическо здраве.

Виж още