Линеят ли котките от породата „Манчкин“

котка Манчкин Снимка: iStock

К отките Манчкин са сравнително нова порода, която съществува в Америка едва от 80-те години на миналия век. Те са известни с късите си крака, което е резултат от естествена генетична мутация. Манчкините са дружелюбни и привързани котки и са страхотни домашни любимци за семейства с деца или други домашни животни. Но как стои въпросът с грижата за тяхната козина? Линеят ли много? Това е важен въпрос, който трябва да зададете, особено ако някой във вашето семейство страда от алергии или просто не искате да почиствате котешки косми от мебелите и дрехите си.

Като цяло, котките Манчкин се считат за умерено линеещи, но това зависи от типа козина, която имат.

Колко точно линее козината на котките от породата „Манчкин“

котка МанчкинСнимка: iStock

Линенето може да бъде неудобство и никой не иска да има косми по мебелите и дрехите си. Плюс това, за някои страдащи от алергия, повече коса означава повече подсмърчане и кихане.

Dogsandcats.bg

Всъщност, няма точна формула колко точно линеят тези гальовни приятели. Има няколко вида котки Манчкин с различна дължина на козината. Някои имат дълга козина, а други - къса. Някои Манчкин линеят повече от други, така че количеството на падане на козината  варира от котка до котка. Като цяло Международната асоциация на котките ги счита за умерено линеещи. Това означава, че те отделят малко коса, но вероятно не толкова, колкото други породи, като Персийските котки или Мейн кууните.

котка МанчкинСнимка: iStock

Разбира се, винаги има изключения от правилото и количеството на линеене зависи от индивидуалния им тип козина и здравословно състояние. Например, котките с по-дълга коса може да отделят повече от тези с по-къса коса. И котките, които не са в добро здраве, също могат да линеят повече.

Как да сведете до минимум линеенето на козината

Ако имате котка Манчкин, която отделя монго козина, има някои неща, които можете да направите, за да сведете до минимум това и да запазите дома си без косми. Тези съвети не са много по-различни от това, което трябва да правите за всяка една ваша котка.

Първо, не забравяйте редовно да четкате вашия мяукащ приятел. Това ще помогне за премахване на разхлабената козина, преди да има шанс да падне върху мебелите или дрехите ви. Налични са различни четки, така че говорете с вашия ветеринар или грумър, за да намерите тази, която е най-подходяща за типа козина на вашата котка.

В допълнение към редовното четкане, можете също да опитате да изкъпете вашия Манчкин със специален котешки шампоан. Това ще помогне за премахване на излишните косми и ще сведе до минимум опадането. Имайте предвид обаче, че не се препоръчва да къпете мяукащия си приятел без да сте се консултирали с ветеринар, тъй като това дейстиве може да е излишно и рискувате да навредите на котката си.

котка МанчкинСнимка: iStock

Ако падането на козината наистина е проблем, има някои специални храни, които могат да помогнат за намаляването. Тези храни съдържат хранителни вещества, които поддържат здрава кожа и козина, което може да помогне за намаляване на количеството коса, която вашата котка пуска в дома. Говорете с вашия ветеринарен лекар дали една от тези храни може да е добър вариант за вашия мъркащ приятел.

Избор на правилната четка за вашата котка

Когато става въпрос за четкане на вашата котка, важно е да изберете правилната за нейния тип козина. Ако имате Манчкин с къс косъм, обикновена четка вероятно ще е достатъчна. Но ако вашият мъркащ приятел има дълга козина, може да се нуждаете от специален гребен или друг инструмент, за да премахнете цялата разхлабена козина.

Потърсете четка, която е удобна за хващане и която има меки косми, които няма да надраскат или раздразнят кожата на вашата котка. Също така е добра идея да изберете четка, която е специално предназначена за котки, тъй като човешките четки и дори някои четки за кучета могат да бъдат твърде груби и да изскубят повече косми.

Котките Манчкин не са хипоалергенни

котка МанчкинСнимка: iStock

Въпреки че линеят по-малко от някои други породи, те не се считат за хипоалергенни. Важно е да се отбележи, че нито една порода котка не е наистина хипоалергенна, тъй като алергиите се причиняват от протеин в котешкия пърхот, а не от котешка коса. Всяка котка произвежда пърхот, така че няма начин да го предотвратите напълно. Ако имате алергии, най-добре е да говорите с вашия лекар или алерголог, преди да вземете мъркащ приятел, независимо от коя порода.

Котките Манчкин са уникална порода котки, които могат да станат страхотни домашни любимци за правилния собственик. Ако мислите да си вземете такъв гальовен спътник, не забравяйте да направите проучване и да говорите с вашия ветеринарен лекар, за да видите дали тази порода е подходяща за вас. И ако имате алергии, говорете с вашия лекар за възможностите за лечение. Има различни налични лекарства за алергия, които могат да помогнат за намаляване на симптомите и да улеснят живота с новата ви котка.

Виж още