Минерална вода или чешмяна вода: коя е най-добрата за котките?

котка пие вода Снимка: iStock

Д а убедите котка да пие достатъчно вода всеки ден не винаги е лесно. Отвращение към чешмяната вода засилва този проблем, карайки ви да се чудите дали бутилираната изворна или минерална вода е по-добър вариант. Купуването на бутилки с вода специални за вашата котка може да изглежда прекомерно, но понякога може да е необходимо, за да сте сигурни, че вашата котка остава хидратирана.

Трябва ли котките да пият минерална вода?

котка пие водаСнимка: iStock

Бутилирана вода от естествен източник е идеална за котки. Лесно можете да опитате разликата между чешмяна вода и минерална вода и вашата котка ще може да различи тези източници на вода.

Ако закупите натурална изворна вода, вашата котка ще се радва на хидратация, която не съдържа химикалите, открити в чешмяната вода. Това намалява вероятността вашата котка да си тръгне веднага след като подуши водата.

Dogsandcats.bg

Избор на правилната минерална вода за котката

Минералната вода може да е за предпочитане пред водата от чешмата, но не е идеална. Както споменахме, не всички минерални води са с еднакво качество. Освен ако не купувате надеждна марка, съсредоточете се върху подобряването на качеството на чешмяната вода.

Друго безпокойство е бисфенол А (BPA), който е химикал, открит в пластмасовите бутилки за вода. Според науката и технологиите за околната среда BPA е свързан с определени мутации и здравословни проблеми при животни и хора.

котка пие водаСнимка: iStock

Докато някои от тези опасения са противопоставени и дезинформацията е безполезна, много експерти все още съветват да не се използват пластмаси, изработени от този материал. Когато проверявате пластмасова бутилка, проверете етикета за лого за рециклиране с номер вътре.

  • Газирана минерална вода

Мехурчетата, генерирани в газираната вода, са по-интересни за котката, отколкото водата, която е напълно неподвижна, което може да изкуши котката да пие.

Уви, газираната вода не се препоръчва за котки като редовен източник на хидратация. Тази вода може да доведе до подуване на корема, особено когато се поема в големи количества.

Газираната вода е добра за забавление на гальовните приятели, тъй като повечето ще се взират в мехурчетата с часове.

Защо котката ми не пие чешмяна вода?

котка пие водаСнимка: iStock

Домашните котки имат вродено недоверие към „тихата“ вода. В дивата природа котките пият от потоци, осигурявайки подвижен източник на вода. Ето защо много котки проявяват странно желание да пият от тоалетната.

Може да има друго обяснение защо вашата котка отказва чешмяна вода. Преди да харчите пари за минерална вода, помислете дали някоя от следните причини оправдава отказа от хидратиране:

  • Мръсна или застояла вода в купичката, която трябва да сменяте по-често
  • Лошо качество на чешмяната вода (може би филтър за вода ще ви свърши работа)
  • Неподходящи купи за вода за котката
  • Лоша локация на купата с вода

Консултирайте се с вашия ветеринарен лекар, ако гальовният домашен любимец не желае да консумира достатъчно вода и смятате, че проблемът може да е във вида вода. Някои котки са капризни и ще предпочетат чешмяна или минерална вода, други ще са щастливи с каквато и вода да им сипете. Все пак не позвалявайте на котката ви да пие газирана вода и се уверете, че поддържате нейните купи чисти, сменяте често водата в тях и сте ги поставили на тихо и спокойно място, където котката ви пие вода необезпокоявана.

котка пие водаСнимка: iStock

Виж още