Мислят ли котките, че и кучетата са котки?

котка и куче Снимка: iStock

В ъпреки че котките и кучетата имат по-скоро негативна връзка, много котки и кучета се разбират отлично. Ако имате куче и котка, вероятно вече знаете това!

Взаимодействието между котки и кучета може да варира от сладко до весело, но не винаги тече гладко като по мед и масло.

Разбират ли се обаче котките и кучетата? Признават ли, че не взаимодействат със собствения си вид? Вашата котка осъзнава ли, че кучето ви не е друга котка? В тази статия ще отговорим на тези въпроси, доколкото това е възможно!

Мислят ли котките, че кучетата са котки?

Въпреки че мъркащите животни може да не разбират напълно какво точно представляват кучетата, те са наясно, че не са котки. Езикът на тялото и вербалната комуникация между котки и кучета са изключително различни, така че гальовните животни определено разбират, че кучетата са по-различни.

Dogsandcats.bg

котка и кучеСнимка: iStock

В някои случаи тази разлика в комуникацията може да доведе до недоразумения и високо напрежение. Ако вашето куче и котка са свикнали едно с друго и са социализирани, те вероятно са измислили някакъв вид комуникация между двамата. Тази комуникация понякога може да се провали, независимо колко комфортно се чувстват един с друг. Подобно на човешките братя и сестри, понякога напрежението нараства и може да се появи известно съскане или драскане.

Смятат ли котките, че кучетата са котки?

Дори подобните на кучета котки са наясно, че кучетата са различни от самите тях. Някои породи котки са склонни да имат кучешки характер, като Мейн куун или Сибирска котка. Това се случва естествено при тези породи без никакво подтикване от околната среда.

Ако вашата котка е отгледана с кучета, тя може да възприеме някои от поведенията и навиците, които кучетата проявяват. Както кучетата, така и котките могат да се учат от животните и хората около тях, така че не е необичайно котката да възприема поведението на кучето, ако е отгледана от ранна възраст с куче. Въпреки това, тези котки са наясно, че кучетата не са котки. Те имат инстинкти за подходяща комуникация и действия като котки и в повечето случаи влиянието на околната среда няма да измести инстинктите.

Отглеждане на котки и кучета

котка и кучеСнимка: iStock

Отглеждането на котки в дом с кучета може да бъде напълно безопасно, но трябва да подготвите всички животни и да ги запознавате бавно. Някои кучета имат силно желание за плячка, което може да ги накара да преследват, а понякога и да наранят малки животни. Това може да се случи с котка, така че помислете за стремежа на вашето куче, преди да се опитате да въведете котка в дома.

Бавното въвеждане е ключът към подпомагането на котката да се адаптира към дом с кучета. Може да отнеме известно време, докато вашата котка и куче свикнат едно с друго. Котките са известни с непостоянството и може да отнеме повече време, за да се свикнат с куче, отколкото на куче с нова котка. В някои случаи вашата котка може никога да не приеме напълно вашето куче. Това може да се дължи на факта, че вашата котка осъзнава, че кучето ви не е котка и изпитва трудности при ефективната комуникация с вашето куче.

котка и кучеСнимка: iStock

Котките са интелигентни и проницателни животни, така че те са напълно наясно, че кучетата не са същите като тях. Вашата котка и куче може да съжителстват чудесно и да намерят начин да общуват, но в някои случаи котката ви може просто да избере да избягва вашето куче. Винаги поддържайте безопасна среда и за двата домашни любимеца, като предоставяте на вашата котка много безопасни пространства далеч от кучето, а на него осигурите достатъчно играчки и пространство за тичане. Всичко това ще помогне за поддържането на положителна връзка между двете космати приятелчета!

Вижте още:

Вредна ли е котешката храна за кучето

Защо кучетата и котките ни поздравяват толкова различно

Как да сприятелим успешно куче с котка

Виж още