Мога ли да приготвя сьомга за котката си

котка краде сьомга Снимка: iStock

С ьомгата и рибата тон са едни от най-популярните котешки храни. Няма спор, че и хората много обичаме тези риби! Те са прекрасен източник на протеини, съдържат редица витамини и минерали и с две думи са страшно полезни.

Ако решите да дадете на мяукащия си приятел сьомга, която е предвидена за вас, има няколко неща, които трябва да имате предвид!

Добра ли е сьомгата за котки

Тъй като мяукащите животни са на 100% месоядни животни, те се нуждаят от голямо количество протеин всекидневно. Сьомгата осигурява този животински протеин заедно с допълнителни витамини и минерали като ниацин, калий, селен, както и витамини В6 и В12 и омега 3-мастни киселини.

Сьомгата обаче не е достатъчна сама по себе си, за да поддържа домашния ви любимец в отлично здраве. Мъркащите приятели се нуждаят от пълно балансирано хранене, така че да получават всичките необходими мазнини, въглехидрати, протеини и микроелементи.

Dogsandcats.bg

Тази риба е отличен избор, който може да е част от менюто на мъркащия приятел, но не и да го замества напълно, тъй като той има нужда от котешка мокра и суха храна.

Как да приготвите сьомга за мъркащия си приятел

котка краде сьомгаСнимка: iStock

Започваме с една уговорка. Храните, които купуваме за нас, хората, не са подходящи за мъркащите ни приятели, независимо дали съдържат месо или нещо друго.

Разбира се, ако готвите сьомга за себе си, не пречи да споделите мъничко с гальовния си домашен любимец, но количеството трябва да е минимално, като лакомство. Храните за хора, не съдържат необходимите нутриенти за мяукащите животни, като таурин например, така че в никакъв случай не трябва да храните котката си само с тях!

Също така, не е добра идея да я сервирате сурова. Тя няма да отрови мъркащия ви приятел, но ще му докара стомашно-чревни проблеми, тъй като съдържа паразити и бактерии, които при сготвянето се убиват.

Нека да разгледаме различните видове сьомга, които купувате за себе си и дали биха били безопасни за мяукащия съквартирант:

  • Сьомга от консерва

Различните консервирани храни съдържат и други добавки или подправки, които могат да разстроят стомата на котката ви. Често тези консерви съдържат прекомерни количества сол, които не са необходими на мяукащите животни.

  • Пушена сьомга

Тя е много вкусна за нас и я обичаме, но също както с консервираната, съдържа редица вещества, които не са добър елемент за диетата на гальовния ви приятел.

котка краде рибаСнимка: iStock

  • Сготвена от вас сьомга

Това може би е най-сигурният начин, по който можете да приготвите рибата като лакомство. Бихте могли да отделите малко парче, което да сготвите без да добавяте никакви подправки, мазнини или сол. Макар и да е очевидно, все пак трябва да напомним, че следва задължително да премахнете всички кости, опашката и главата, за да не се задави мяукащият ви спътник.

Колкото и да е полезно да готвим храната си за нас, това за съжаление не се отнася за мяукащите животни. Тези приятели имат нужда от много специфични вещества, които не можем да им набавим по друг начин освен с котешка храна. Все пак, можете на определено време да споделяте храната си с домашния ви любимец, но с условието, че това е лакомство.

Вижте още:

Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Кои човешки храни са опасни за котките

Виж още