Какво е таурин и защо е толкова важен за котките

котка и котешка храна Снимка: iStock

Т ауринът е аминокиселина, която се счита за незаменима при мяукащите представители. За разлика от нас, хората или кучетата, мъркащите домашни любимци не могат да синтезират достатъчно таурин от други аминокиселини. Това означава, че те трябва да си набавят относително големи количества чрез храната.

Хайде да научим малко повече за тази аминокиселина и защо е толкова жизненоважна за котките.

Дефицит на таурин

Ако мъркащият ви съквартирант има недостиг на таурин в тялото си, това може да е пагубно за него и ще му доведе до редица здравословни проблеми:

  • Проблеми със зрението

Дегенерация на ретината е много сериозно здравословно състояние до което се стига, когато аминокиселината липсва в менюто на котките. По името можете да се досетите какво би могло да се случи с очите на мяукащия ви приятел - разрушава се светлочувствителната обвивка, която се намира в задната част на окото. Това води до тежко нарушение на зрението, отлепване на ретината и отслабване на иначе доброто нощно виждане на котките.

Dogsandcats.bg

Финалната фаза е загуба на зрението. За съжаление този процес е необратим, но ако се хване навреме и се навакса изгубеното количество таурин, зрението би могло да се спаси и да не се влоши, но няма как да се възстанови каквото е изгубено.

котка и котешка хранаСнимка: iStock

  • Проблеми със сърцето

Дефицитът на таурин се свързва и със сърдечно заболяване, наречено разширена кардиопатия. Смята се, че тауринът в клетките на сърдечния мускул помага за нормалното свиване на сърцето. Ако мускулът не се свива и разпуска, това води до много сериозни проблеми. Хранителните добавки, богати на таурин биха могли да обърнат процеса, стига да се улови достатъчно рано.

  • Репродуктивни проблеми

Ниските нива на таурин са особено опасни при майка, която е родила бебета. Това може да доведе до лош растеж на малките, както и да ги изправи пред стомашно-чревни смущения.

Както виждате тази аминокиселина е изключително ценна за мъркащите животни. Без нея те няма да могат да функционират и са изправени пред куп здравословни проблеми. За щастие, тауринът се среща във всички котешки храни, и животински източници на протеини като месо и риба.

За мяукащите приятели е изключително опасно да се хранят с вегетарианска диета, тъй като организмът им не е създаден за режим без месо. Също така е рисковано да го храните с кучешка храна, защото в нея липсват редица вещества, които мъркащите животни няма как да си набавят сами.

С две думи - хранете мяукащия си приятел с богата на вещества котешка храна и не правете излишни експерименти. Така ще сте най-сигурни, че е здрав и винаги готов за бели.

Вижте още:

Защо котките не трябва да се хранят с кучешка храна

10 често срещани грешки, които допускаме когато храним котката

Виж още