Могат ли котките да ядат черни и зелени маслини

маслини Снимка: iStock

В ероятно много собственици са забелязали това любопитно котешко поведение, когато отворите буркан с маслини и котката ви се опитва всячески да открадне някоя! След като гальовните животни проявяват такъв интерес към маслините, не може да не се зачудите - безопасни ли са? Може ли да почерпите мъркащия си приятел с някоя маслина?

Тъй като маслините не са токсични за котките, технически те могат да ядат както черни, така и зелени маслини, но това може да се случва с няколко условия.

Могат ли котките да ядат черни и зелени маслини?

маслиниСнимка: iStock

Ако гальовният ви спътник е откраднал някоя маслина от вас, не се притеснявайте. Както казахме - те не са отровни или токсични за котките. В резултат на това котките могат да ядат и и двата цвята маслини без неблагоприятни странични ефекти, стига да се консумират умерено. Ако прекалите - това може да доведе до някои стомашни проблеми.

Dogsandcats.bg

Повечето маслини се накисват в саламура, която съдържа много натрий. Консумирането на много натрий може да накара котката ви да повърне или да изпита запек или диария. Също така много маслини са с подправки, така че ако давате на котката си - трябва да сте сигурни, че нямат подправки.

Избягвайте да храните котките си с маслини

Само защото маслините не са токсични за котките, не означава, че непременно трябва да им ги давате. Както вече споменахме, маслините обикновено имат високо съдържание на натрий, което може да доведе до редица неблагоприятни здравословни реакции, ако котката ви консумира твърде много наведнъж.

Друга причина, поради която трябва да избягвате да храните котката си с маслини, е, че те могат да се превърнат в опасност от задавяне. Много маслини идват с костилка, която може да заседне в гърлото на вашата котка. Затова се уверете, че сте премахнали костилката преди да почерпите мяукащия си спътник.

маслиниСнимка: iStock

Защо котките харесват маслини?

Ако маслина попадне в лапите на мъркащия ви приятел, вероятно ще забележите, че той ще започне да я облизва неконтролируемо. И за това има обяснение! Особено зелените маслини са много привлекателни за котките. Те съдържат химикали, които са много подобни на тези, които се съдържат в кочата билка. Което би обяснило този огромен интерес на мъркащите животни към маслините! Тъй като маслините миришат толкова много на коча билка, котката ви вероятно ще полудее, когато помирише маслини.

Въпреки че маслините не са непременно опасни за котките, най-добре е да избягвате да храните косматия си приятел с тях. Ако все пак гальовния ви приятел полудява когато отворите буркана - може да почерпите мъркащия приятел с една маслина, стига това да се случва много рядко. Уверете се, че сте махнали костилката, маслините не съдържат никакви подправки и сте измили маслината старателно, за да премахнете всичко излишно от нея, което евентуално би застрашило котката ви. 

маслиниСнимка: iStock

Вижте още:

Можем ли да храним котките със сурова риба

Могат ли котките да хапват ябълки

Безопасен ли е зехтинът за котките

Виж още