Можем ли да храним котките със сурова риба

котка яде риба Снимка: iStock

М ъркащите животни обичат риба и това е една от най-често срещаните храни в състава на котешката храна. Следователно е логично да си помислим, че можем да храним котката си със сурова риба. Още повече, че знаем прекрасно, че котките в дивата природа консумират точно такава.

Въпреки това не трябва да забравяме, че между домашните котки и дивите, както и тези, които живеят на улицата, има известни разлики. Суровата риба може да причини стомашно-чревни проблеми при котките. Също така тя съдържа тиаминаза, която често разгражда тиамина при котките. Дефицитът на тиамин може да доведе до неврологични проблеми и дори конвулсии.

Разбира се, може да почерпите мъркащия приятел с рибата, която готвите за себе си, още повече ако той се навърта наоколо и ви гледа с умолителни очи, но това трябва да се случва по определени начини.

котка яде рибаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Рибата трябва да се дава само като лакомство

Ако искате да дадете риба на котката си тя трябва да е в много малко количество и по-добре да бъде сготвена без подправки, сол и допълнителни мазнини.

  • Уверете се, че костите са отстранени

Ако давате на котката си сготвена риба, уверете се, че не съдържа кости. Костите могат да запушат или повредят стомашно-чревния тракт или гърлото на вашата котка. Дори ако премахнете големите кости, не забравяйте, че в рибата все още може да има по-малки.

котка яде рибаСнимка: iStock

  • Избягвайте мариновани или консервирани риби

Продукти, които са мариновани или съдържат зехтин или друга мазнина като риба тон и сардини, не трябва да се считат за котешка храна. Съдържанието им на полиненаситени мазнини е високо и те могат да причинят известни здравословни проблеми на котката ви, така че е по-добре да не рискувате.

Важно е да се отбележи, че рибите не плуват често в най-чистите води. Това означава, че рибата понякога може да носи токсини. Това разбира се е нещо, което интересува и нас, хората, тъй като ние консумираме голямо количество риба. Трябва да имаме едно на ум за пестицидите или други препарати, с които може да се обработва рибата. 

котка яде рибаСнимка: iStock

Същото важи и за замърсяването с тежки метали. Известно е, че някои риби са замърсени с неща като магнезий и живак, които не трябва да се консумират в големи количества. Така че най-добре е да не ги давате на котката си.

Колкото и да е настоятелен гальовният ви приятел в молбите и мъркането си за рибата, която приготвяте за себе си, по-добре да се въздържите от почерпката. Има огромен избор от лакомства, които може да дадете на вашата котка, в това число и някои безопасни човешки храни, така че защо да рискувате?

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

Котешките лакомства и награди: какво трябва да знаете?

Защо котките не могат да оцелеят без месо

Виж още