Могат ли котките да хапват ябълки

котка ябълки Снимка: iStock

В ероятно сте чували, че яденето на една ябълка на ден държи лекаря далеч от хората, но важи ли същото и за ветеринарния лекар за вашата котка? Може би не, но ябълките като цяло са безопасни за ядене от котки, само с няколко предупреждения.

Мяукащите приятели са задължителни месоядни животни, което означава, че трябва да имат месо в диетата си, за да живеят. Въпреки че плодове като ябълките не са задължителна част от менюто, те им осигуряват здравословни фибри в малки количества.

Могат ли котките да ядат ябълки

Когато ябълките се нарязват на малки парчета, те обикновено са безопасни за мяукащите животни. Тези плодове са богати на здравословни фибри, включително пектин, както и витамини и минерали, като витамин С, витамин А, витамин К, калций и калий. Ябълките също са богати на полифеноли, вид антиоксидант, който неутрализира свободните радикали и може да предпази тялото от увреждане на клетките.

Имайте предвид, че вашата котка няма да отхапе ябълка като човек. Големите парчета са трудни за ядене и дори могат да причинят опасност от задавяне. Поради тази причина нарежете ябълката си на малки филийки или парчета и ги предложете на котката си самостоятелно или смесени с малко мокра храна.

Dogsandcats.bg

Какво да кажем за ябълково пюре?

котка ябълкиСнимка: iStock

Ябълковото пюре е отличен избор за котки, защото е лесно за ядене и лесно се смесва с храната им. Въпреки това, като се има предвид това, не всички видове ябълково пюре са еднакви. Закупеното от магазина може да съдържа допълнителни съставки, като излишна захар, опасни изкуствени подсладители, изкуствени консерванти и подправки, като канела и индийско орехче.

Докато канелата и индийското орехче са безопасни за хората, индийското орехче съдържа токсин за котките, наречен миристицин. В малки количества вероятно ще причини стомашно разстройство, но в големи количества може да причини всичко - от високо кръвно налягане до гърчове. Канелата обикновено не се счита за токсична за котките, но може да причини дразнене на кожата и на вътрешността на устата, ако се консумира.

За да избегнете проблеми, направете сами обикновен ябълков сос от пресни ябълки или купете само изцяло натурален такъв без добавки, подправки, консерванти или подсладители.

Няколко неща, за които да внимавате

Не всички части на ябълката са безопасни за котки. Всъщност семената, листата и стъблата съдържат могат да съдържат опасни за домашните любимци вещества. Ако гальовният приятел изяде някоя от тези части на ябълката, тя може да изпита проблеми с дишането, задъхване или шок.

Тъй като ябълките се пръскат с пестициди, докато се отглеждат, важно е да ги измиете старателно и да ги изплакнете с вода, преди да ги дадете на вашата котка. Дори органичните ябълки могат да бъдат третирани с естествени пестициди, които доброто изплакване ще елиминира. Щипка сода за хляб може да помогне за цялостното почистване на външната страна на ябълките, когато се смеси с вода.

Винаги проверявайте всяка ябълка, която давате на котката си. Гнилите или мухлясали ябълки могат да разстроят стомаха на мяукащия спътник и да бъдат опасни за нея, но също и за хората.

котка ябълкиСнимка: iStock

Няколко малки парчета ябълка са безопасни за гальовния домашен любимец, ако искате да разнообразите малко диетата му или виждате, че проявява интерес и души чинията ви докато се храните.

Твърде много количество може да причини стомашно разстройство на котката ви. Това е така, защото този богат на фибри плод може да действа като изцяло естествено слабително средство. Въпреки че това е добро нещо за котки, които се справят със запек, ако храносмилането на вашата котка е нормално, това може да доведе до диария.

Вижте още:

Списък с плодове, които можем безопасно да даваме на котката си

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Могат ли котките да ядат ягоди

Виж още