Могат ли котките да ядат ориз

котка яде ориз Снимка: iStock

З наем добре, че голяма част от храните, които ядем хората не са препоръчителни за котки. Някои са токсични, а други биха причинили стомани проблеми на тези приятели. Въпреки това, котките са любопитни, често дори досадни животни, особено когато ни видят да се храним.

За много собственици е предизвикателство да се нахранят спокойно без котката да души чинията или да се опитва да си открадне някоя хапка. Какво ще се случи, ако мяукащият спътник успее да „замези“ с малко ориз?

Подходящ ли е оризът за котките

Малко количество ориз няма да навреди на тези темпераментни пиятели.

Dogsandcats.bg

Хубавото е, че котките могат да усвояват ориза, но въпреки всичко - не бива той да е съществен компонент от диетата им, според специалисти.

Храносмилането на котките по принцип е насочено към условяване на протеини, но все пак мяукащите животни могат да се „справят“ с някои човешки ястия, стига да се хапват в минимални количества.

Всички сухи котешки храни съдържат въглехидрати и много от тях използват ориз като източник във формулите за гранули, защото те съдържат някои важни витамини, минерали и фибри.

Колко ориз могат безопасно да ядат котките

бял оризСнимка: iStock

Оризът трябва да бъде рядко лакомство за котките, тъй като твърде много въглехидрати в диетата на котката могат да причинят диария, подуване на корема и газове. Хубавото е, че той не е опасен, така че дори и мяукащият приятел някак да се е добрал до повече количество - може би ще го сполетят само гореизброените пробреми, ако оризът не е овкусен с токсична съставка, разбира се.

Както добре знаем, на пазара можем да открием различни видове ориз, а ние го готвим по най-различни начини. Можем ли да сме сигурни, че гальовният приятел ще бъде в безопасност да си хапне дори и извън нашия поглед?

  • Бял ориз

Котките могат да хапват бял ориз и той е най-лесният за храносмилане, тъй като е лишен от по-влакнестите му части.

  • Кафяв ориз

Котките могат да ядат кафяв ориз, но външният слой от трици го прави малко по-труден за храносмилане от белия ориз, например. Същото е при другите видове - червен и черен ориз.

  • Оризовки

На пазара те се срещат все по-често и по-често и в много случаи са избирани от нас, хората, като полезен и нискокалоричен вариант за „сандвич“. Знаем добре, че оризовките са доста безвкусни и едва ли котката ни ще прояви интерес към тях, но все пак нищо не е изключено. Котките могат да са привлечени по-скоро от опаковките им, които са шумящи и шарени и да откриете, че котката ви нахалапа опаковката, а покрай нея и някоя друга част от оризовките. Няма от какво да се притеснявате, стига те да не са потправени с опасни за мяукащия приятел съставки.

  • Пържен ориз

Пърженият ориз не е най-здравословният и за нас, хората, а за коткит е още по-лош. Ако искате да давате на котката си ориз - избягвайте да я храните с пържен.

Ако котката ви поради някаква странна причина е привлечена и иска да хапва ориз - най-добре той да е обикновен, бял, варен или задушен, без подправки. Той няма да застраши здравето на гальовния ви спътник, но в никакъв случай не бива да се дава в големи количества, защото съдържа високо количество въглехидрати, а мяукащите приятели имат нужда от протеини.

Вижте още:

Кои човешки храни са опасни за котките

13 човешки храни, с които можете да храните котката си

Котките могат ли да ядат риба тон

Виж още