Могат ли котките да контролират мъркането си

котка мърка Снимка: iStock

В ъпреки че много хора свързват звука на мъркане със задоволство, малко се знае за това как котките мъркат, защо котките мъркат или дали мъркането е съзнателно или неволно действие.

Истината е, че мяукащите приятели могат да мъркат съзнателно и несъзнателно. Котките мъркат не само когато са щастливи – те мъркат и когато се чувстват стресирани, ядосани или уплашени. В тези моменти мъркането е рефлекс. Доброволното мъркане се използва за общуване с хората, изразявайки радост или изисквайки храна.

Котките могат да мъркат силно, тихо и на ниски или високи тонове. Различните видове мъркане показват различни видове настроения. Така че разбирането какво означават различните видове мъркане е ценно умение, което ще ви позволи да разберете по-добре котката си.

Нарочно или не мъркат котките?

Котките използват различни форми на вокализация, за да общуват с нас. Мъркането е една такава форма на вокализация и често се използва доброволно от котките, за да поискат храна или внимание.

Dogsandcats.bg

Мъркането е една от първите форми на гласове, които котенцата научават, докато мъркат, за да уведомят майка си, че са гладни. Макар и инстинктивни и напълно неволни в началото, те в крайна сметка се научават да го използват доброволно върху майка си и хората, когато пораснат.

Мъркането обаче може да бъде и неволно. Котките са по-изразителни, отколкото хората осъзнават, и телата им реагират по различен начин, когато изпитват екстремни емоции, като радост, разочарование или страх. Неволната вокализация е само един от многото начини, по които котките реагират на определени ситуации, независимо дали са положителни или отрицателни преживявания.

Кога котките мъркат доброволно?

Експертите предполагат, че котките използват този вид мъркане, за да се възползват от факта, че хората са чувствителни към определени звуци, които предизвикват нуждата да се грижат за друго живо същество.

котка мъркаСнимка: iStock

Призивните мъркания имитират акустичните знаци, които издава плачещото бебе. Това е вид звук, който е трудно да се игнорира, което е точно това, което котките искат, когато молят за храна. Това е тактика, която е подла и манипулативна от тяхна страна, но не можете да отречете, че е умна.

Котенцата започват да мъркат, когато са само на няколко дни, тъй като се нуждаят от начин да информират майка си, че са гладни. Твърди се, че котенца, които са правилно социализирани и са отглеждани от майка си, израстват, за да използват мъркане доброволно върху хората.

Котките, които са отделени от майките си твърде рано, може да не се научат да свързват мъркането с придобиването на храна и с тази положителна емоция. Вместо това те използват други вокализации, за да поискат храна от своите собственици.

Кога котката мърка неволно?

Котките мъркат неволно, когато изпитват силни емоции. Точно като сплесканите уши, съскането или разширените зеници, мъркането може да бъде неволна реакция на ситуация, която котката преживява.

Емоциите, свързани с мъркането, могат да бъдат както отрицателни, така и положителни. Може да се случи гальовните животни да мъркат поради стрес, ако са уплашени или има нещо в средата, което ги смущава.

Котките ще мъркат, когато са стресирани, защото използват мъркането, за да се самоуспокояват. Това е напълно инстинктивно, по същия начин, по който хората могат да прокарат ръка през косата си, когато са стресирани, за да се успокоят. Мъркането им напомня, че са с майка си, тъй като майките котки често мъркат за своите котенца, за да ги отпуснат.

Мъркат ли котките, когато са болни?

котка мъркаСнимка: iStock

Доказано е, че котешкото мъркане е способно на:

  • Лечение на костни фрактури
  • Подпомагане на мускулния растеж
  • Лекуване на рани
  • Намаляване на болката

Не е известно дали котките правят това доброволно или неволно. От една страна, възможно е котките автоматично да мъркат, когато се почувстват болни, по същия начин, по който губят апетита си, за да запазят енергията си и да се съсредоточат върху лечението. Това е несъзнателно действие, което им помага да оцелеят.

От друга страна, това не обяснява защо котките мъркат до болните си стопани. Не е тайна, че котките са силно настроени към емоционалните нужди на стопанина си. Те са умни същества, които могат да разберат кога хората се чувстват под влияние на времето.

Когато стопанинът е ранен или болен, котката често се сгушва до него и започва да мърка за продължителен период от време. Дори иначе непоколебимите котки ще проявят това поведение, изненадвайки собствениците с такава внезапна проява на обич.

Възможно ли е котките да познават лечебния, успокояващ ефект, който имат мъркането им? Проучванията не са засегнали дали го правят или не, така че остава загадка.

Защо котките мъркат силно, когато ги галите?

Гальовните животни обичат да бъдат галени от стопаните си и мъркането е един от многото начини, по които те изразяват това.

Котките могат да бъдат много привързани, когато искат, и изследванията показват, че обичат да прекарват времето си със стопаните си. Галенето е забележителен начин да се свържете с котка – очевидно от това колко мърка, когато го правите.

котка мъркаСнимка: iStock

Всички котки са различни и имат различен начин на мъркане. Някои мъркат силно, а други са много по-тихи. Така или иначе, колко силно мърка котката не е показател за това колко се наслаждава на сесията за галене.

Котките могат да контролират мъркането си, но има и моменти, когато това е неволно. Това зависи от това как се чувства вашата котка и заобикалящата ситуация.

Виж още