Каква е разликата между породите Шартрьо и Руска синя котка

Шартрьо Снимка: iStock

З а хората, които не познават добре котешките породи котката Шартрьо и Руската синя котка изглеждат като една и съща котка, тъй като и двете са с подобен нюанс на синьото. Не помага и фактът, че пропорциите им са доста сходни, което прави различаването им още по-трудно.

Въпреки това, ако изучите внимателно двете котки, ще забележите, че те имат значителни разлики както във външния вид, така и в поведението.

Ако се колебаете кое коте да изберете, попаднали сте на правилното място, тъй като в тази статия са разгледани задълбочено и двете породи.

Подробно за породата Шартрьо

ШартрьоСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Смятана за официалната котка на Франция, Шартрьо е котка с приятно поведение и вечна усмивка благодарение на кръглото си лице и заострена муцуна. Други забележителни черти на тази порода включват синьо-сива козина с вълнена структура, яркооранжеви или медни очи и спокоен характер.

Шартрьо е известна с необикновените си ловни умения дори по котешките стандарти. Смята се, че именно тези умения са накарали френските  монаси да ги държат като компаньони, докато освобождават манастирите си от гризачи.

Въпреки че съществува от векове, Шартрьо е една от най-редките породи котки. Те са идеални домашни любимци за хора или семейства, които търсят тиха и дружелюбна котка.

  • Външен вид на Шартрьо

ШартрьоСнимка: iStock

Шартрьо е с къса синьо-сива козина, кръгло лице и ярки медни очи. Тялото им е мускулесто, а краката им са къси. Като котенца те имат светли таби петна. Освен това имат водоотблъскваща козина, която с възрастта придобива вълнена структура.

Тези гальовни животни често са сравнявани с Руските сини и Британските късокосмести котки, тъй като изключително много си приличат. Британските късокосмести котки обаче са значително по-едри, докато Руските сини котки имат по-гъста и по-плюшена козина.

  • Темперамент

Шартрьо е много готина котка. Те са приятелски настроени и любящи, но в същото време са донякъде независими и сдържани. Въпреки че ви обичат, те са доволни от това, че са сами. От време на време ще ви показват привързаност, като ви следват и лежат до вас. За разлика от някои породи котки, това коте няма да изисква обичта ви, въпреки че оценява вниманието ви.

Една от най-забележителните черти на тази порода е нейната тишина и наблюдателност. Едва издавайки звук, те ще наблюдават отстрани тихо, като истински убиец, което може би ги прави толкова умели ловци.

ШартрьоСнимка: iStock

Когато Шартрьо реши да общува, това обикновено е по-скоро чуруликане, отколкото мяукане. Собствениците отбелязват, че тази порода използва повече езика на тялото за общуване, отколкото звуците. Затова винаги трябва да следите за промени в поведението им, тъй като е твърде вероятно да страдат мълчаливо.

  • Здраве

Шартрьо е здрава порода и не е предразположена към много заболявания. Въпреки това здравето на вашата котка ще зависи от развъдчика. Затова се уверете, че развъдчикът има добра репутация, преди да купите животно от него. Реномираните развъдчици ще ви предоставят здравните сертификати на котето като доказателство за неговото здраве.

Независимо от това, както всяко друго животно, котката Шартрьо все още е податлива на някои заболявания, включително пателарна луксация и поликистоза на бъбреците. За щастие, би трябвало да можете да ги запазите в наши дни с редовни ветеринарни прегледи.

Подробно за породата Руска синя котка

ШартрьоСнимка: iStock

Прочути с яркозелените си очи и гъстата си, зашеметяваща синьо-сива козина, Руските сини са любвеобилни котки, които имат отношение рутината.

Сладкият им темперамент, ниските изисквания към грижата за животните и независимият им характер правят Руската синя котка подходяща за повечето хора. Въпреки това ще трябва да сте търпеливи с това коте, тъй като то може да бъде доста срамежливо.

  • Външен вид на Руската синя котка

Благодарение на мускулестата си, но елегантна структура, Руските сини са въплъщение на грациозните пропорции. Те са дълги, стройни и мускулести. Най-забележителните им черти обаче са луксозната синя козина със сребрист оттенък и яркозелените очи.

Благодарение на плюшената, копринена двойна козина Руското синя котка изглежда много по-голямо, отколкото е в действителност. Очите на са жълти при раждането, а в зряла възраст се променят в характерното яркозелено.

Подобно на котката от породата Шартрьо, Руската синя също има леко обърната уста, което създава впечатлението, че котката се усмихва.

  • Темперамент

ШартрьоСнимка: iStock

Руската синя котка е нежна, любвеобилна, но сдържана. Ето защо първо ще трябва да спечелите доверието им, за да се чувстват комфортно около вас. След като мъркащият приятел ви вярва, той става изключително мил и игрив. Въпреки че е способна да показва привързаност, Руската синя не е прилепчива. Тя ще покаже привързаността си, като спи до вас, като е около вас, докато вършите задълженията си, или като седи в скута ви, докато гледате телевизия.

Тази котка обаче е склонна да развие дълбока привързаност към един човек в семейството. Това обаче не означава, че тя не може да бъде дружелюбна към останалите; само че тя ще иска да прекарва повече време с любимия си човек. Също така, тези котки се се разбират и с деца. Най-добре обаче да са по-големи деца, които могат да спазват граници. Те се разбират и с други домашни любимци, при условие че ги социализирате отрано.

Поради срамежливия си характер обаче Руските сини котки не са прекалено общителни, особено когато става въпрос за хора, които не познават. Когато в къщата дойде гост, тази котка вероятно ще се отдръпне и ще наблюдава ситуацията от разстояние, като ще взаимодейства с едва след като се почувства комфортно. Руските сини котки рядко влизат в някаква ситуация, без първо да я анализират критично.

ШартрьоСнимка: iStock

Въпреки това, въпреки че Руските сини котки изглеждат дистанцирани, повечето представители на тази порода са чувствителни. Те не обичат да бъдат пренебрегвани. Те се тревожат, когато обичта, която дават, не е отвърната.

Едно нещо, което трябва да знаете за тази порода, е, че те мразят промените. Не им харесва, когато нарушавате нормалния ред на нещата. Затова се опитайте да спазвате график, когато става въпрос за времето за хранене и игра.

  • Здраве

ШартрьоСнимка: iStock

Руската синя котка е генетично здрава порода, без предразположеност към специфични заболявания. Това обяснява защо те имат толкова дълъг живот. Въпреки това, тези котки обичат да си похапват. Ако им се отдаде възможност, те ще изядат повече, отколкото им е необходимо. Това ги прави силно податливи на затлъстяване. Затова определете правила за хранене на котката, които всички в дома ви трябва да спазват.

Руската синя котка е идеална за хора, които искат мил, чувствителен и срамежливо котешко другарче.

Породите Шартрьо и Руската синя котка си приличат в много отношения: изглеждат еднакво, и двете са спокойни, и на двете им е необходимо време, за да се доверят. Следователно тези котки са предназначени за хора, които търсят котешки спътник, способен на дълбока емоционална връзка.

Виж още