Могат ли котките да планират предварително и да спазват графика си?

котка у дома Снимка: iStock

П рез последните няколко десетилетия са направени много изследвания за оценка на умственото ниво на различни животни, особено на домашни любимци като кучета, котки, птици и т.н. Много хора виждат котките като независими, интелигентни и дори коварни същества. Всъщност според учените котките са много по-умни, по-мъдри и по-упорити, отколкото си мислим.

Сега може да се чудите: „Могат ли котките да планират предварителн, могат ли да мислят за бъдещето, могат ли да проектират стратегия за изпълнение на задача?“ и т.н.

Въпреки че наличните данни по тази тема са малко оскъдни, има какво да се каже по темата. И така … да видим какво и как мислят нашите пухкави любимци.

Разбиране за котешкия мозък

котка у домаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Гальовните животни имат по-малък размер на мозъка в сравнение с кучетата или някои други по-големи животни. Въпреки това, според учените, способността за мислене зависи от фактори, различни от размера на мозъка. Освен това мозъкът на котката прилича изненадващо много на човешкия (в сравнение с мозъка на кучето).

Подобно на човешкия мозък, мозъкът на котката е разделен на различни отделения, които имат специализирани функции и са добре свързани. Такова техническо разделение на мозъка позволява на котките да разберат и анализират ситуацията и да реагират по съответния начин или дори да я манипулират.

Според едно изследване е известно, че броят на нервните клетки в определена област на мозъка е по-значим при котките, отколкото при хората или други бозайници. Тази област на мозъка помага при вземането на решения, разрешаването на проблеми, планирането, обработката на паметта и езиковите умения.

Така че не трябва да е изненадващо защо котките понякога могат да бъдат толкова креативни. Особено в начините да правят поразии или да търсят решения как да отворят вратата на спалнята ни, на шкафа с лакомствата и т.н.

Могат ли котките да мислят за нещата, да планират или да правят своя график? Какво казва науката?

Въпреки че котките изглеждат отдалечени и мистериозни, защото са по-малко изразителни или вокални от кучетата, научните изследвания дават различни факти.

Екип от учени от университета в Киото заключва, че котките могат да изпълняват по-сложни когнитивни задачи като въображение и планиране. Освен това те заявяват, че котките могат да мислят за бъдещи събития, минали събития, себе си и как се чувстват към хората и тяхната среда, но не до степента, в която ние, хората, го правим.

котка у домаСнимка: iStock

Основната разлика между котките и хората е, че мъркащите приятели не могат да мислят, предвиждат или обмислят нещата съзнателно; вместо това мозъците им обработват нещата само подсъзнателно.

Но това, което прави мозъка на котката малко по-добър от някои други домашни любимци, е неговата „система за работна памет“. Тази работна памет позволява на котките да си припомнят предишни спомени и да решават своите действия. Когато кажем (както споменахме по-рано), че котките могат да мислят за бъдещи действия, това не е като планирането на бъдещето на човека.

Котките могат да съхраняват предишния си опит в съзнанието си за кратко време. Всеки път, когато се сблъскат със ситуация (с която са се сблъсквали в близкото минало), работната им памет им позволява да вземат по-добро решение да преминат през ситуацията въз основа на предишния си опит.

Да предположим например, че подарявате играчка или предлагате лакомство. В този случай вашата котка може подсъзнателно да визуализира какво се е случило, когато преди това са ѝ дали играчка или лакомство. Това ще ѝ помогне да реши дали да вземе играчката или да я избегне.

По подобен начин да предположим, че вашата котка свързва ужасно преживяване с конкретен човек, предмет или път. В такъв случай тя може да започне да избягва човека или предмета и ще предпочете да намери друг начин в бъдеще.

Както виждате мъркащите животни могат да бъдат много комплексни и интересни в действията си. Те са доста по-умни отколкото предполагаме и могат да бъдат изключително изобретателни. Наблюдавайте действията на мъркащия си приятел и може да стигнете до любопитни заключения относно неговите действия и нещата, за които мисли.

Виж още