Могат ли котките да предвидят торнадо

котка навън Снимка: iStock

Т орнадото е много опасна метеорологична система, която може да причини значителни щети на домове, автомобили, имущество, диви животни и всичко, което се изпречи на пътя му. Макар че в нашия географски регион не срещаме тази природна стихия или не във формата, в която тя причинява щети в САЩ например, въпросът за котешките инстинкти и кои природни бедствия могат да предвидят или „надушат във въздуха“ е силно любопитен.

Макар че торнадата могат да се образуват внезапно и да причинят големи щети за много кратко време, ние, хората, обикновено имаме някакво предупреждение от нашите метеоролози, че може да се образува торнадо.

Въпреки че разполагаме със съвременни метеорологични технологии, котките и другите животни са известни с необичайното си поведение преди настъпването на силна буря и следва да се зачудим дали е възможно нашите котешки приятели и други видове да усещат торнадо?

Истината е, че котките са толкова чувствителни, че могат да откриват промени в атмосферното налягане, което се случва, когато се движат буреносни системи. Въпреки че може да не знаят какво е торнадо, те усещат промените, които настъпват, когато времето е на път да се промени. Смята се, че това се долавя във вътрешното ухо.

Dogsandcats.bg

котка навънСнимка: iStock

Животните и прогнозирането на времето

В продължение на векове хората са се обръщали към животинското царство, за да им помогне с прогнозата. Животните са изключително чувствителни към заобикалящия ги свят по начин, който хората могат само да си представят. Повечето земеделски стопани ще ви кажат, че животните им се държат по определен начин, когато настъпят промени във времето - от буреносни системи до студени фронтове.

Независимо дали става въпрос за диво животно, добитък или домашен любимец, всички те са много свързани с природата. Дори нашите опитомени животински приятели имат много от естествените си инстинкти от дивите си предци, които все още са непокътнати. Тези животни са приспособени да живеят изцяло на открито и трябва да разчитат на сетивата си, за да оцелеят, поради което са в такава хармония с околната среда.

Често срещано поведение на животните в резултат на промените във времето:

  • Птиците обикновено се събират на големи групи и се хранят по-агресивно преди настъпването на буря.
  • Петлите често кукуригат преди дъжд.
  • Кравите обикновено се насочват към убежище преди буря, дъжд или драстична промяна на температурата. Те могат също така да легнат преди дъжд.
  • Кучетата и котките могат да проявят необичайно поведение преди буря.
  • Голям брой дребни бозайници, насекоми и дори влечуги ще се появят след дъжд, който настъпва след дълга суша.
  • Птиците пеят по-слабо по време на силни ветрове.
  • Комарите обикновено хапят по-агресивно преди да започне да вали.
  • Ястребите вероятно ще ловуват в открити местности, когато навън е мъгливо.

Как ще действа котката ми, ако усети торнадо

котка навънСнимка: iStock

Мяукащите живони са известни с това, че се държат необичайно преди буря, но това, което е необичайно за една котка, може да не е необичайно за друга.  Промените в атмосферното налягане могат да бъдат доловени чрез слуха или обонянието им и начинът, по който реагират на тях, може да е различен.

Някои котки могат да станат по-любвеобилни и да искат да останат до вас, докато други могат да потърсят убежище и да се скрият в тихи, безопасни зони на къщата. Тъй като котките обичат да запазват рутината си и не понасят добре промените, те често стават забележимо по-тревожни и притеснени.

Как ще реагира вашата котка на промени в атмосферата и настъпваща буря - зависи изцяло от нея и нейното поведение.

Котките могат да усетят промените в барометричното налягане, когато наближава буря. Те не са и единствените животни, които реагират на промените във времето. Много други видове могат да проявят определено поведение, когато времето е на път да се промени. Тези фино настроени сетива са инстинкт за оцеляване, който се наблюдава в цялото животинско царство.

Виж още