Могат ли котките да се задавят с топки косми

котка се прозява Снимка: iStock

В ъпреки че гледането и чуването на котка, която кашля топка коса, е доста неприятно и дори обезпокоително изживяване, ако сте нов в отглеждането на котки, не е необичайно котките да изхвърлят топки косми по този начин. Но могат ли гальовните животни да се задавят с топки косми? В някои случаи - особено тези, включващи особено големи космени топки - котките могат да се задавят с тях.

Може да отнеме известно време на някои котки, за да елиминират топка косми. Когато котката не може да изкара топка коса натурално, това може да доведе до опасни ситуации като задушаване или запушване на чревния тракт или стомаха на вашата котка. В тази публикация ще ви дадем информация за симптомите на задушаване при котки и какво да правите, ако възникне проблем с мяукащия ви спътник.

Какво представляват топките с косми?

котка се прозяваСнимка: iStock

Котките са придирчиви да се поддържат чисти, което означава, че се облизват постоянно и това е част от ежедневието им. Когато котката прави това, грапавият ѝ език издърпва свободните и мъртви косми от козината ѝ и котката след това поглъща тези косми.

Dogsandcats.bg

Това може да причини натрупване на косми в стомаха, които мъркащият приятел в даден момент ще изхвърли чрез повръщане. Това е, което обикновено се описва като „кашляне на топка коса“. Всяка котка може да има космени топки, но те са особено често срещани при дългокосмести котки и по време на сезоните на линеене.

Кога топките с косми са опасни за котките

Въпреки че не се случва често, в някои случаи космените топки могат да причинят запушване на червата, което може да бъде смъртоносно, ако не се потърси лечение. Симптомите на запушване включват повръщане, коремна болка, липса на ходене до тоалетна, летаргия, загуба на апетит и многократно запушване без образуване на топка коса.

котка се прозяваСнимка: iStock

Ако подозирате, че вашата котка има запушване, причинено от топки косми или друг предмет, моля, свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар, за да ги лекувате. Лечението на обструкции често включва отстраняване на космената топка хирургично, въпреки че понякога се използва ендоскоп.

Топките косми също могат да бъдат опасни, ако карат котките да се задавят. Трябва да внимавате за следните симптоми на задушаване:

  • Борба за въздух
  • Паника в котката
  • Лигавене
  • Повръщане
  • Повдигащи се гърди без звук от преминаване на въздух
  • Лапа в устата
  • Търкане на лицето си в земята

Какво да направите, ако котка се задави

котка се прозяваСнимка: iStock

Ако не можете да чуете въздуха, преминаващ през трахеята на вашата котка или тя показва други симптоми на задавяне, направете следното

  • Увийте котката си

Важно е да държите котката си неподвижна, докато им помагате да избегнат наранявания (т.е. одраскване). Увийте котката си в кърпа или одеяло, за да я ограничите.

  • Погледнете в устата на котката си

Погледнете в устата на котката си и вижте дали можете да премахнете с ръка всичко, което ги кара да се задушат. Можете също така внимателно да използвате пинсети, ако не можете да пъхнете ръката си в устата им. Не се опитвайте да премахнете нищо, ако не можете да видите предмета/космената топка, която кара котката ви да се задави, за да избегнете дразнене на гърлото.

  • Заведете котката си на ветеринар или се обадете по телефона

В случай че виждате, че нещата не вървят добре - обадете се на ветеринарния си лекар или заведете котката си възможно най-скоро!

За да обобщим, топките косми са нещо, което всяка котка изкашля от време на време, но в тежки случаи особено големи топки косми могат да накарат котката ви да се задави. Запушването на космени топки в чревния или храносмилателния тракт също е сериозна ситуация, която изисква ветеринарно лечение.

котка се прозяваСнимка: iStock

Поради тази причина е важно винаги да сте нащрек за признаци на потенциални запушвания на космени топки и да сте наясно с признаците на задушаване и какво да правите, ако котката ви се задави.

Виж още