Могат ли котките да се заразят с Covid

котка на ветеринар Снимка: iStock

М едицинските изследователи все още изследват вируса SARS-CoV-2 (тежък остър респираторен синдром Коронавирус 2), който причинява Covid-19. Въпреки че е рядкост, знаем, че домашните котки могат да заразят Covid от заразени хора. Не трябва да се бърка с другия коронавирус, който засяга само котки, котешки чревен коронавирус (FECV).

Как Covid се разпространява при котките?

Вашата котка може да се зарази с Covid, ако има близък контакт със заразен човек. Световната организация за здравеопазване на животните съобщава за случаи на Covid-19 при някои животни, включително котки. Следователно, ако имате Covid, трябва старателно да си измиете ръцете преди да докоснете домашния си любимец или да пипате храната и водата му.

Трудно е да не гушкате котката си, но трябва да се държите на разстояние от нея, докато не оздравеете, за да я предпазите.

Какви са признаците на Covid при котките?

котка на ветеринарСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котка може да се зарази с Covid от човек и да не се разболее. Наблюдава се, че мъркащите животни могат да носят вируса, но остават безсимптомни. Много котки с Covid имат леки признаци и се подобряват при домашни грижи. Ако подозирате, че котката ви е хванала Covid, можете да наблюдавате следното.

  • Висока температура
  • Кашлица
  • Затруднено дишане или недостиг на въздух
  • Летаргия
  • Кихане и хрема
  • Секрет от очите
  • Повръщане и диария

Важно е да се отбележи, че тези признаци не са само за Covid-19 при котки; други заболявания могат да предизвикат подобни признаци. Независимо от вашия статус на Covid-19, виждането на същите сипмтоми в котката ви е индикация, че тя трябва да бъде прегледана от ветеринар, затова не отлагайте да заведете мяукащия спътник на преглед.

Разлика между Covid-19 и котешки чревен коронавирус (FECV)

котка на ветеринарСнимка: iStock

Covid-19 е само един от няколкото коронавируса. Котките също са податливи на друг, наречен котешки чревен коронавирус. При повечето обстоятелства този вирус е сравнително безвреден, причинявайки лек епизод на стомашно разстройство, което повечето здрави котки могат лесно да разрешат. Въпреки това, този вирус може да остане в системата на вашата котка и да мутира, което води до заболяване, известно като котешки инфекциозен перитонит (FIP).

FIP понякога небрежно се нарича „котешки коронавирус“, тъй като засяга само котки и не може да се разпространи при хора. Котките, които живеят в домакинства с няколко котки или имат контакт с други котки, са по-склонни да го хванат. Този коронавирус се разпространява чрез контакт с изпражненията на други котки. Дихателното предаване също е възможно, но рядко.

Признаците на FIP могат да включват намален апетит, летаргия, жълтеница, слабост, загуба на тегло, проблеми с горните дихателни пътища и треска. Някои котки също могат да имат подут корем. Признаците на FIP се припокриват с тези на други заболявания и е изключително важно да получите точна диагноза. Свържете се незабавно с вашия ветеринарен лекар, ако котката ви не се чувства добре.

Могат ли котките да предават Covid-19 на хората?

Тъй като научихме, че хората могат да предават Covid-19 на котки, може да се чудите дали котка с Covid-19 може да предаде вируса на други хора. За щастие повечето изследвания показват, че котките и кучетата не се заразяват лесно с Covid-19 при естествени условия и няма много доказателства, които да предполагат, че те могат да го предадат на други хора.

котка на ветеринарСнимка: iStock

Въпреки че е рядко, котките могат да получат Covid-19 от хора. Повечето гальовни приятели, които се заразят, показват леки или никакви признаци и в повечето случаи се възстановяват бързо.Друг коронавирус, който засяга само котки, е FECV, който може да причини FIP. Заразените котки могат да предадат този коронавирус на други котки, но не и на хората.

Не забравяйте винаги да се консултирате с вашия ветеринар винаги, когато в мъркащия ви спътник се появят обезпокоителни симптоми за каквото и да е.

Виж още