Могат ли котките да усетят кога нещо ще се случи?

Котка навън Снимка: IStock

М ного култури почитат котките, смятайки ги за магически и дори всезнаещи. Мъркащите животни изглеждат способни да предсказват неочаквани събития, преди те да се случат. Не е случайност, че черната котка често да се свързва с магьосничество в много кътчета по цял свят.

Мъркащите приятели действително имат остри сетива, заедно с характер на постоянна бдителност. Превъзходните сетива за обоняние, слух, допир и зрение помагат на гальовните животни да реагират бързо на събития. Котката например ще чуе или подуши хора, които се приближават бързо. Котешките лапи откриват вибрациите на земята, а мустаците на могат дори да доловят фини промени във въздушното налягане.

Котките са наясно със света около тях. Тази склонност към наблюдение, съчетана с инстинкта за оцеляване, кара мъркащите животни да изглеждат като същества със свръхспособности. Винаги обаче има рационално обяснение за “шестото чувство” на котката и в тази статия ще поговорим именно за това.

Котките имат ли шесто чувство?

Много собственици вярват, че техните мяукащи домашни любимци могат да предсказват бъдещи събития, тъй като голяма част от тези животни се държат различно преди промени във времето. Смята се също, че котките (както и кучетата) са способни да откриват болести при хора и други животни. Това не е всичко. Някои хора дори твърдят, че котките могат да надушат страха.

Dogsandcats.bg

Колкото и очарователни да са котките, няма причина да вярваме, че имат някаква форма на шесто чувство. Това, което котките всъщност имат са усъвършенствани сетива. И все пак хората сме по-добри в усещането на вкус. Мъркащите животни имат около 400 вкусови рецептора, докато хората имаме над 9000. Останалите сетива на котките обаче са много по-добри от тези на хората. 

Котките не предсказват бъдещето. Те просто виждат, усещат, чуват и миришат много по-добре от нас. Това им помага да реагират на събитията, преди да са възникнали.

Котешко зрение

Ефикасността на котешкото зрение варира при различните котки. Обикновено начинът на живот на мяукащия приятел диктува колко добре вижда той. Домашните котки често са късогледи, докато тези, които се разхождат предимно на открито, обикновено имат по-лошо близко зрение, но могат да виждат на километри в далечината.

Котешки слух

Котка ухоСнимка: IStock

Слухът е най-силното сетиво на котката. Според изследване на степента на слух при домашните котки се установява, че те чуват в диапазон на слуха между 48 и 85 000 Hz. За сравнение, човек може да чуе между 20 и 20 000 Hz.

Пример за силния котешки слух е това, че гальовните животни винаги ни посрещат на вратата, а някои от тях често започват да мяукат в момента, в който вече се намираме на етажа на нашия блок. Ако се чудите как става това - мъркащият приятел просто е чул и разпознал стъпките ви, успял е да ви подуши или да познае звука на ключовете. 

Котешки мирис

Миризмата заема второ място след слуха в репертоара от сетива на гальовните приятели. Носът на котката съдържа над 200 милиона рецептора за миризма. Това е до 14 пъти повече от тези на хората.

Както при слуха, котките използват миризмата, за да идентифицират приятели и врагове преди пристигането си. Всички хора имат уникален аромат и мъркащите животни го разпознават прекрасно. Вашият аромат е толкова уникален, колкото пръстовият ви отпечатък. Няма начин да прикриете тази миризма, без значение какъв парфюм слагате. 

Котките също могат да използват обонянието си, за да открият промени във времето или обстоятелствата. Промяна в посоката на вятъра, например, няма да остане незабелязана от котката. Това ще даде на мяукащия спътник достатъчно време да се подготви за промяна на условията.

Котките усещат промени в атмосферното налягане

Мустаците на котката не са декоративни, а имат важни функции. Тези твърди косми са снабдени с нервни окончания и дават информация на мъркащия приятел за средата на около. Те също така служат за измерване на разстояние и помагат на мяукащите животни да се движат през тесни пространства или да скачат на голяма височина. 

Тъй като мъркащите приятели усещат и надушват промените в атмосферното налягане - някои от тях, които се страхуват от бури - могат да започнат да се крият и да бъдат нервни още преди дъждът и гръмотевиците да са пристигнали. 

Котките усещат “лоша енергия”

Лошата енергия е субективно понятие и макар да звучи езотерично, всички сме усещали “лоша енергия” от определен човек, с когото сме се срещнали. Тъй като котките са същества с инстинкт, те изразяват незабавна реакция към хора и места. Въпреки че тази реакция може да бъде ирационална, родена от нервно разположение, тя може да бъде забележителна.

Вземете например преместване в нов дом. Вашата котка може да се взира в пространството, да ръмжи и да съска в нищо. Това всъщност са действия на вашия мъркащ приятел, които реагират на неща, които всъщност не са видими за вас, но той ги усеща. 

Много стопани смятат, че котките им са отлични съдии за определяне на характера на някой човек. Всички сме виждали как мъркащо животинче реагира необичайно или лошо на човек без да има видима причина за това. И все пак, има няколко неща, които могат да провокират мъркащия приятел да не харесва даден човек като например: 

  • Мирише на куче или на неприятелска местна котка.
  • Физически прилича на някой, който е малтретирал котката в миналото.
  • Позволил си е да погали котката без тя да го е подушила и да му е “позволила”.
  • Мъркащият домашен любимец просто е в лошо настроение или се страхува.

Котките разбират за предстоящи природни бедствия

Котка навънСнимка: IStock

Котките улавят дори най-незначителната промяна в атмосферата. Това означава, че може да се каже, че котките усещат природните бедствия. Комбинация от промени във въздушното налягане, вибрации на земята и непознати аромати ще привлече интереса на мъркащия приятел.

Земетресение, например, няма да е внезапно събитие. Хората може да го чувстват така, тъй като не усещаме движението на земните плочи под краката си. Деликатните възглавнички на лапите на котката обаче ги усещат и ще разберат по-рано от нас, че нещо се случва. 

Същото може да се отнася и за силни ветрове или силни бури. Мъркащите животни усещат предстоящата промяна, а мустаците им засичат промени във въздушното налягане. Това ще предупреди мяукащия приятел да отиде на безопасно, топло и сухо място.

Макар че изглежда сякаш мъркащите приятели имат необичайни способности, всъщност те имат изострени сетива и бдителност, които им помагат да подушат или усетят предстоящо събитие.

 

Виж още