Могат ли котките да виждат през стъкло

котка гледа през прозорец Снимка: iStock

К отките обичат да си правят слънчеви бани до прозорците и да гледат навън. Котките виждат през стъкло и прозорци и доказателство за това са часовете, които могат да прекарат зяпайки птици навън или пък движението на хората, корите, вятъра, дърветата и т.н.

Макар че виждат през стъкло, котките не го разбират. Разбира се, те ще регистрират движението зад стъклото, но тъй като не разбират концепцията му, вероятно ще се втурнат в опит да хванат гълъба, който стои зад него и с изненада ще установят, че всъщност има „невидима“ преграда.

Това отчасти се дължи на факта, че котките са късогледи, но за сметка на това виждат доста добре през нощта.

Могат ли котките да драскат стъклото?

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Въпреки че мяукащите животни не разбират напълно стъклото, те все пак драскат по него и вероятно много стопани сме виждали очарователния начин по който го правят. Това драскане макар и да изглежда налудничаво от наша гледна точка, всъщност това е начин, по който гальовният приятел напипва бариерата на стъклото и изследва доколко е възпрян.

Възможно ли е котка да счупи стъкло?

Котката ви едва ли ще счупи стъклото на прозореца ви, но би могла да счупи стъклена маса или нещо друго, ако се блъсне или падне от голяма височина върху него. Някои гальовни животни играят изключително буйно и могат да се унесат в играта си и да направят беля, като рискуват да се наранят и също да счупят някоя ваша мебел.

Котките могат ли да виждат през оцветено стъкло?

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Гальовните животни не могат да виждат през затъмнени прозорци, защото нямат достатъчно конусовидни клетки в очите си. Това е от решаващо значение за разграничаването на различните цветове.

Според Experimental Eye Research котешкото зрение е подобно на червено-зелената цветна слепота при хората. Това се характеризира с трудност при разграничаване между различни нюанси на червено, зелено, а понякога и жълто.

Могат ли котките да виждат през матирано стъкло?

Няма текущи проучвания, които да определят дали котките могат да виждат през матирано стъкло. Това обаче е малко вероятно, особено когато се разглежда котешкото зрение като цяло.

Домашните котки са късогледи, което е предимство за тях, тъй като много котки са рутинни ловци. Способността да виждат плячката отблизо помага при улавяне на жива храна.

Това обаче означава, че котките не могат да виждат ясно далече. Добавянето на матирано стъкло към това лошо ниво на зрение допълнително ще попречи на способността им да виждат.

котка гледа през прозорецСнимка: iStock

Котките са очарователни, когато застанат до прозореца и дълго време гледат в него. Дали разбират концепцията на стъклото - едва ли. Веротяно за тях е по-скоро странно, че съществува тази невидима бариера, която ги възпира от това да хванат гълъба, който е кацнал наблизо. Въпреки това, ако имате у дома стъклени повърхности, като маси или орнаменти - уверете се, че за обезопасени и котката ви няма да си счупи и да се нарани.

Виж още