Могат ли котките от едно котило да имат различни бащи

котило Снимка: iStock

Р азмножаването при животните е много любопитна тема и се случва по доста по-различен начин, отколкото при нас, хората. Когато се появят малки котета, те имат нужда само и единствено от майка си. Те не могат да виждат, нито да чуват, не могат да ходят до тоалетна сами и са напълно беззащитни без кралицата, която да ги пази и да се грижи за тях. В целия този очарователен процес по раждането на мънички котета и тяхното съзряване, някак бащата остава на заден план. Да научим повече да него.

Разгонените котки търсят различни мъжки котараци, с които да се чифтосат

Когато женска котка е разгонена и готова за възпроизвеждане, нивата на хормоните ѝ предизвикват отделянето на няколко яйцеклетки. Тези високи хормонални нива я карат да привлича мъжки котараци, но и да ги търси сама.

Ако котката живее навън и има досег до различни мъжки представители, тя може да се чифтоса с няколко различни котарака, което прави възможно котенцата в нейното котило да са от различни бащи.

Dogsandcats.bg

Ембрионите, се образуват, когато една яйцеклетка е оплодена от един сперматозоид. 

Женските представители могат да отделят около три яйцеклетки, които след това да бъдат оплодени от различни котараци. Възможно е една кралица да роди котило от шест котета, като те имат двама различни бащи!

Всъщност, интересното е, че ако не следите къде отива вашата женска котка, и ако не се размножава контролирано, то със сигурност тя ще потърси различни мъжки котараци, за да я оплодят и това е съвсем нормално. Различните бащи в едно котило не са рядко срещано явление, особено за уличните котки.

Има ли риск от здравословни проблеми, когато бащите са различни

котилоСнимка: iStock

Няма опасност нито за здравето на кралицата, нито за бебетата, ако нейните яйцеклетки са оплодени от различни котараци. При хората една жена може да има две деца от различни бащи без това да е проблем, просто при котките - мъничетата се появяват по едно и също време и въпреки многото си бащи и те са съвсем здрави.

Можем ли да разберем дали едно котило има повече от един баща

Всъщност, бихме могли да предположим това, ако котетата имат различни цветове, характеристики и размери. Разбира се, това донякъде е трудно да се определи, защото някои от цветовете на козината или очите могат да бъдат рецесивни, но ако видите, че някои мъничета изглеждат много различни едно от друго - може би баща им не е един и същ.

При породистите представители това може да се види по-лесно, тъй като ако една чиста, породиста котка се чифтоса едновременно с друг породист котарак, но и с обикновена улична котка, то при мъничетата със сигурност ще се види разликата.

Вижте още:

Кога котките навлизат в пубертета

Как да разпозная, че котката ми е бременна?

Как протича половият цикъл при женските котки

Виж още