Може ли котката ми да спи спокойно до мен

котка спи Снимка: iStock

Н якои мъркащи домашни любимци могат да са много социални и привързани към хората си. Тъй като те винаги се интересуват от храна или лакомства, техният любим човек обикновено е този, който ги храни, грижи се за тях и отделя време за игра с тях. Ако мъркащият приятел се гушка до вас преди лягане, но е плах да дойде в леглото ви или обратното - иска да спи при вас, но е доста активен преди сън - има какво да направите по въпроса.

Котките са склонни да спят с любимия си човек

Ако искате да подсилите връзката между мъркащия спътник - увеличете игрите и взаимодействието. Позволете му да седне в скута (ако той иска, разбира се), галете го повече, играйте и го учете на трикове. Можете да го награждавате за добро поведение с лакомства, но без да прекалавяте, защото няма да се отрази на теглото му.

Мяукащите животни обичат топлината когато спят, така че направете уютно място на леглото си, в което домашният любимец да може да се зарови - любимото му одеяло, възглавница или някоя ваша дреха, която той харесва.

Дайте им възможност да си тръгнат, когато поискат

котка спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Котките обичат да спят там, където се чувстват в безопасност, което е една от причините да избират любимия си човек и да искат да прекарват време с вас.

Ако все пак темпераментният приятел реши да се гушне на леглото ви с вас - внимавайте да не го притискате твърде здраво или неволно да легнете върху него.

Гальовните животни са склонни да се мушат под одеялата или близо до краката ни, което може да е опасно за тях, докато ние спим и не осъзнаваме как се местим.

Много е важно и да оставяте вратата си отворена, за да може домашният любимец да се премести, ако пожелае. Някои котки обичат да заспиват до стопаните си, но след това предпочитат да излязат от стаята, така че трябва да им оставите тази възможност.

Не очаквайте котешка компания всяка вечер

Това че котката ви идва да спи няколко дни подред с вас, не означава, че ще го прави всяка вечер. Дори и да ви е приятно и да искате тя да е при вас - в някои моменти тя може да е на друго мнение и да избере някоя възглавница в хола или да тича напред-назад. Също така - може да спи при друг член на вашето семейство. Гальовните приятели обичат да сменят местата си за сън, така че можем да ги открием на различни места.

Плюсове и минуси на спането с котка

котка спиСнимка: iStock

Трябва да сте подготвени, че мяукащият спътник едва ли ще остане цяла нощ при вас. Някои котки с течение на възрастта се научават да спят повече време със стопаните си, но сънят им не е структуриран като нашия. Мъркащите животни спят много пъти в денонощието, а не 8 часа през нощта, както хората. Това означава, че котката ви със сигурност ще се събуди в някакъв момент.

Лошото е, че през нощта те обикновено искат да играят. Което означава, че когато се събудят вероятността да започнат да скачат върху вас, да ближат косата ви или крайниците е голяма. Трябва да сте наясно с това и вероятно може да се налага да ставате, за да преместите котката си в друга стая, за да продължите да спите необезпокоявани.

Трябва да знаете, че докато спите с котката си, вие също спите с всякакви бълхи или чревни паразити, които тя може може да носи. Въпреки че „котешките“ бълхи не проявяват интерес към хората, мястото им със сигурност не е във вашето легло. Някои вируси могат да се прехвърлят от котки на хора и обратно. Затова е важно да обезпаразитявате редовно мъркащия спътник, да следите за отличното му здраве и необходимите ваксини.

От друга страна, галенето и гушкането на котката ви след напрегнат ден освобождава хормони, които намаляват тревожността и понижават сърдечната честота, така че спането с котката може да бъде полезно за вашето здраве.

Вижте още:

5 причини да живеем с котка

Котката ми ме събужда през нощта - как да се справя

6 основни хигиенни навика, които да спазваме докато живеем с котка

Виж още