Може ли повече котки да споделят една и съща тоалетна

котки и котешка тоалетна Снимка: iStock

В ъпреки че може да ни се стори логично че две мъркащи животни може да споделят една тоалетна (може би защото хората изпозваме една), всъщност това не е добро решение за гальовните животни. Ако имате само една тоалетна за две или дори повече котки, не е изключено след време да се появят инциденти, поради проблеми със споделянето.

Котките са известни като изключително хигиенични създания, което означава, че ходенето до тоалетна, която вече е замърсена с отпадъците на друга котка, може да бъде проблем.

Споделяне на тоалетна от повече котки

котки и котешка тоалетнаСнимка: iStock

По принцип мъркащите животни биха могли да използват една тоалетна, но не е препоръчително или поне не за всички котки. Мъркащите приятели имат много  различни характери и не е изключено при някои от тях да не възникват проблеми от една тоалетна. В повечето случаи обаче котките предпочитат да не използват тоалетната където друга котка вече е отишла и може да откажат от нея, ако техните собствени отпадъци са били там твърде дълго.

Dogsandcats.bg

Котките могат да станат териториални що се касае до тоалетната им, предотвратявайки използването на други котки, което очевидно не е добре, тъй като нашите котешки приятели трябва да използват някъде тоалетната. Мяукащите животни, които не искат или не могат да използват тоалетната, често ще отидат в банята или на други, далеч по-малко идеални места в дома като килима и дори леглото. За да осигурите спокойствие на котките си, а домът ви да е чист и без миризми, най-добре е просто да поставите още една тоалетна и така всяка котка ще има свое място.

Колко тоалетни са необходими

котки и котешка тоалетнаСнимка: iStock

И така, ако котките не трябва да споделят една и тоалетна колко трябва да има един дом? Броят на тоалетните, от които се нуждаете, ще зависи от това колко котки имате. ​Като основно правило се препоръчва домът да осигури по една тоалетна на котка плюс една допълнителна. Така че, ако имате три котки. трябва да имате общо четири тоалетни и знайте, че вашите котки най-вероятно ще сменят коя от тях да използват. Може да поставите тоалетните на различни места в дома, всички от които са лесни за достигане.

Използването на една тоалетна от много котки

Ако живеете в домакинство с няколко котки и абсолютно не можете да добавите друга тоалетна, защото няма място или пък котките ви не я използват, има няколко неща, които можете да направите, за да направите ситуацията по-приемлива за всички. ​Първо, винаги се уверете, че поддържате тоалетната възможно най-чиста — това означава често изгребване на урина и изпражнения и редовно избърсване на съда. Сапунът и водата са чудесни за почистване, а оцетът или содата за хляб могат да помогнат за дезодорирането на тоалетната.

котки и котешка тоалетнаСнимка: iStock

След това се уверете, че тоалетната е поставена на място, до което всичките ви котки имат лесен достъп, и е достатъчно голяма, за да се поберат всички удобно. Ако имате по-възрастна или болна от артрит котка в дома, или коте, което може да се затрудни да преодолее дори и най-малкото препятствие, положете допълнителни грижи, за да сте сигурни, че гальовният приятел може да влиза и излиза от кутията.

И накрая, не всички постелки за тоалетна са еднакви и котките обикновено ще развият предпочитание към определен вид. За да намерите правилната постелка, започнете с неароматизирана такава и вижте дали котките ви я харесват.

​Вашият дом с няколко котки технически може да се справи само с една тоалетна, но обикновено не се препоръчва да ограничавате котките си в това. Осигурете една тоалетна за всяка котка плюс една допълнителна​, която винаги може да махнете, ако е в повече и не се използва.

Виж още